Translate

Proljetna salata I.

by - svibnja 21, 2012

Ne znam što bi se dogodilo kad bih ja u jednom dućanu uspio pronaći sve namirnice koje trebam?! Tako je bilo i sa ovim receptom. Cherry ( koktel ) rajčice koje sam našao bile su podosta veće, tražio sam manje, tražio sam mozzarelu i to u malim kuglicama, no kako mi ostale nisu odgovarale odlučio sam se za meki sir iz salamure. Ova salate je savršena za nadolazeće ljetne dane. Ukoliko pravite veće količine ove salate, začinite je neposredno prije posluživanja jer će aceto balsamico napraviti "nered" i izgubiti će sva svoja organoleptička svojstva. 


Sastojci :

1 šaka svježe rikole
1 šnita kruha ( bez kore )
50 g mekog sira iz salamure ili mozarelle
1, 5 dl maslinovog ulja
3-4 komada koktel ( cherry ) rajčica

..............................

Sastojci za dresing :

2,5 dl aceta balsamica
4 jušne žlice vode
1 čajna žlica šećera kristala

..............................

Postupak :

Rikolu dobro operite i osušite. Sir iz salamure narežite na sitnije kocke. Rajčice operite,te ih narežite. Ukoliko su malo veće narežite ih na četvrtine.Šnitu kruha odvojite od korice, te narežite na sitne kocke. U manju tavu dodajte maslinovog ulja, a kad se ulje malo zagrije dodajte kockice kruha, te ih sotirajte sa obje strane sve dok kruh ne postane hruskav.
U drugi manji lončić dodajte aceto, vodu i šećer, te ostavite da zakuha. Kad zakuha smanjite vatru i ostavite da se aceto u potpunosti reducira i da dobijete sirup. Vodu i šećer stavljam kako bi malo razblažio sam okus aceta i kako ne bi bio žestok. Pazite tokom kuhanja da se ne naginjete previše nad lončić jer će se isparavati alkohol i kiselina. Sirup mora biti slatkasto-kiselkast.Ovaj sirup će Vam trebati i za drugu salatu, a ukoliko Vam se ne da i sa tim petljati, gotovu salatu jednostavno samo prelijte sa acetom i to je to.

Pred sam kraj aranžirajte tanjur. Stavite rikolu, narezanu rajčicu i sir iz salamure, dodajte sotirane krutone, prelijte sa acetom balsamicom i maslinovim uljem.

Bon Appétit


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja