Translate

Prvi slani štapići

by - svibnja 23, 2012


Ovo su moji prvi slani štapići koje sam ikad radio i mogu Vam reći da sam bio zadovoljan sa ishodom. Vrlo su jednostavni za pripremu, pa sam se zato vjerojatno i odlučio za njih tada kad sam ih radio. Ovi slani štapići ne rade se od dizanog tijesta, u pitanju je prhko tijesto u koje ide i malo praška za pecivo, a evo i recepta.




Sastojci :

150 g maslaca
1 čajna žlica p.p.
2 jaja
500 g glatkog brašna
1 kiselo vrhnje
1 čajna žlica soli

......................

Dodatni sastojci :

2 žumanjka i sezam ( za premazati i posipati - ali isto tako možete i jedan žumanjak razrađen s mlijekom )

........................

Postupak :

Prosijte brašno, dodajte maslac iskidan ili narezan na sitnije komade. Dobro razradite rukama da dobijete male sitne grudice, a zatim dodajte jaja, sol i kiselo vrhnje i prašak za pecivo. Brzo umijesite da dobijete homogenu smjesu. Tijesto omotajte prozirnoj folijom i ostavite u hladnjaku najviše pola sata da odstoji. U međuvremenu tepsije u kojima ćete ih peći obložiti masnim papirom. Tijesto izvadite iz hladnjaka, te ga podijelite na nekoliko bula. Svaku bulu razvaljajte prst debelo, zarežite krajeve ( ovisno koju dužinu želite), te slažite na masni papir. Umutite jaja, te njima premažite svaki štapić i posipajte sezamom ili sa nekim drugim sjemenkama koje volite. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C oko 30-35 minuta, ovisno kakve pećnice imate i kolika je debljina tijesta. Pecite ih sve dok ne dobiju zlatno- smeđu boju. Ove grickalice savršeno pristaju za bilo kakve ročkase, party-e i sl. Ukoliko želite štapiće prije pečenja možete posipati i sa parmezanom ili sirom trapistom. Isto tako ovi štapići se mogu raditi klasično od dizanog tijesta u koje možete staviti i svježeg sira.


Isti recept samo što su štapići pripravljeni na malo drugačiji način ( oblik ). Pomoću ruku gotovo tijesto zavrtite prstima.



You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja