Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 23. svibnja 2012.

Prvi slani štapići


Ovo su moji prvi slani štapići koje sam ikad radio i mogu Vam reći da sam bio zadovoljan sa ishodom. Vrlo su jednostavni za pripremu, pa sam se zato vjerojatno i odlučio za njih tada kad sam ih radio. Ovi slani štapići ne rade se od dizanog tijesta, u pitanju je prhko tijesto u koje ide i malo praška za pecivo, a evo i recepta.




Sastojci :

150 g maslaca
1 čajna žlica p.p.
2 jaja
500 g glatkog brašna
1 kiselo vrhnje
1 čajna žlica soli

......................
 
Dodatni sastojci :

2 žumanjka i sezam ( za premazati i posipati - ali isto tako možete i jedan žumanjak razrađen s mlijekom )

........................

Postupak :

Prosijte brašno, dodajte maslac iskidan ili narezan na sitnije komade. Dobro razradite rukama da dobijete male sitne grudice, a zatim dodajte jaja, sol i kiselo vrhnje i prašak za pecivo. Brzo umijesite da dobijete homogenu smjesu. Tijesto omotajte prozirnoj folijom i ostavite u hladnjaku najviše pola sata da odstoji. U međuvremenu tepsije u kojima ćete ih peći obložiti masnim papirom. Tijesto izvadite iz hladnjaka, te ga podijelite na nekoliko bula. Svaku bulu razvaljajte prst debelo, zarežite krajeve ( ovisno koju dužinu želite), te slažite na masni papir. Umutite jaja, te njima premažite svaki štapić i posipajte sezamom ili sa nekim drugim sjemenkama koje volite. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C oko 30-35 minuta, ovisno kakve pećnice imate i kolika je debljina tijesta. Pecite ih sve dok ne dobiju zlatno- smeđu boju. Ove grickalice savršeno pristaju za bilo kakve ročkase, party-e i sl. Ukoliko želite štapiće prije pečenja možete posipati i sa parmezanom ili sirom trapistom. Isto tako ovi štapići se mogu raditi klasično od dizanog tijesta u koje možete staviti i svježeg sira.


Isti recept samo što su štapići pripravljeni na malo drugačiji način ( oblik ). Pomoću ruku gotovo tijesto zavrtite prstima.



Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.