Translate

Pržena bazga

by - svibnja 30, 2012

Još malo jestivog cvijeća, osim cvjetova tikvica.Vjerujem da Vam je ostao koji cvijet bazge. Ukoliko je, kao lagani desert možete poslužiti ovu prženu bazgu koja se vrlo brzo priprema, a još brže nestaje sa tanjura. Smjesa je gotovo isto kao i onoj smjesi za palačinke, no nemojte previše eksperimentirati sa smjesom jer neće osjetiti okus bazge kada je budete jeli.Ukoliko imate vremena smjesu ostavite da prenoći u hladnjaku kako bi voda ušla u brašno i kako biste dobili kvalitetniju, ali i ukusniju smjesu, ista stvar i sa palačinkama kada ih pripremate.Isto tako možete napraviti i pivsku smjesu koja se u kuharstvu stručno zove "Orly" ( odvojite žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodate određenu količinu brašna, soli i piva, a bjelanjeke istučete u čvrsti snijeg. Oboje lagano izmiješate da dobijete homogenu smjesu, a zatim prvo u brašno uvaljate svaki cvijet, a zatim u "Orly" smjesu ).

Sastojci :

10 - tak svježih cvjetova bazge
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 jušna žlica šećera kristala
1 dl mineralne vode
1 čajna žlica vanilin šećera
glatko brašno po potrebi
ulje za prženje
štaub šećer za posipati cvjetove

................................................

Postupak :


Bazgu lagano protresite rukama kako biste maknuli eventualne kukce i dobro ju pregledajte. Ukoliko ste jedni od onih ljudi koji se boje da se ne bi slučajno otrovali od ne znam ti ja čega, operite je i pod laganim mlazom vode, no tada imajte na umu da ćete ukloniti i pelud koja daje okus ali i boju bazgi. Skinite i listove, škarama izrežite suvišni dio, ali ostavite male grančice kako bi Vam bilo što lakše pržiti bazgu kasnije. Svaku grančicu prvo uvaljajte u oštro brašno, lagano protresite, a zatim u smjesu, te pržite u dubokoj masnoći. Tokom prženja tapkajte sa grančicom u ulju kako biste dobili što preglednije cvjetiće, te ih pržite do lagane zlatno-žute boje. Poslužite ih dok su još tople i posipajte sa štuab šećerom.





Bon Appétit
 

You May Also Like

2 comments

  1. Isprobala sam pohovanu zovu pre nekih 2 i kusur godine. Moram priznati da mi se nije svidelo. :( Očigledno mi ovde nismo navikli na zovu na taj način. Ali zato sok obožavam, svake godine pravim. I ove sam. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Neobična je,neobičnog okusa to je istina. ;)Baš sam primijetio razliku tokom prženja da oni cvjetovi koji su se duži pržili u ulju nisu imali finu aromu bazge, slabo se osjetilo, no svidjela mi se.

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja