Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 30. svibnja 2012.

Pržena bazga

Još malo jestivog cvijeća, osim cvjetova tikvica.Vjerujem da Vam je ostao koji cvijet bazge. Ukoliko je, kao lagani desert možete poslužiti ovu prženu bazgu koja se vrlo brzo priprema, a još brže nestaje sa tanjura. Smjesa je gotovo isto kao i onoj smjesi za palačinke, no nemojte previše eksperimentirati sa smjesom jer neće osjetiti okus bazge kada je budete jeli.Ukoliko imate vremena smjesu ostavite da prenoći u hladnjaku kako bi voda ušla u brašno i kako biste dobili kvalitetniju, ali i ukusniju smjesu, ista stvar i sa palačinkama kada ih pripremate.Isto tako možete napraviti i pivsku smjesu koja se u kuharstvu stručno zove "Orly" ( odvojite žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodate određenu količinu brašna, soli i piva, a bjelanjeke istučete u čvrsti snijeg. Oboje lagano izmiješate da dobijete homogenu smjesu, a zatim prvo u brašno uvaljate svaki cvijet, a zatim u "Orly" smjesu ).

Sastojci :

10 - tak svježih cvjetova bazge
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 jušna žlica šećera kristala
1 dl mineralne vode
1 čajna žlica vanilin šećera
glatko brašno po potrebi
ulje za prženje
štaub šećer za posipati cvjetove

................................................

Postupak :

Bazgu lagano protresite rukama kako biste maknuli eventualne kukce i dobro ju pregledajte. Ukoliko ste jedni od onih ljudi koji se boje da se ne bi slučajno otrovali od ne znam ti ja čega, operite je i pod laganim mlazom vode, no tada imajte na umu da ćete ukloniti i pelud koja daje okus ali i boju bazgi. Skinite i listove, škarama izrežite suvišni dio, ali ostavite male grančice kako bi Vam bilo što lakše pržiti bazgu kasnije. Svaku grančicu prvo uvaljajte u oštro brašno, lagano protresite, a zatim u smjesu, te pržite u dubokoj masnoći. Tokom prženja tapkajte sa grančicom u ulju kako biste dobili što preglednije cvjetiće, te ih pržite do lagane zlatno-žute boje. Poslužite ih dok su još tople i posipajte sa štuab šećerom.





Bon Appétit
 

2 komentara:

  1. Isprobala sam pohovanu zovu pre nekih 2 i kusur godine. Moram priznati da mi se nije svidelo. :( Očigledno mi ovde nismo navikli na zovu na taj način. Ali zato sok obožavam, svake godine pravim. I ove sam. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Neobična je,neobičnog okusa to je istina. ;)Baš sam primijetio razliku tokom prženja da oni cvjetovi koji su se duži pržili u ulju nisu imali finu aromu bazge, slabo se osjetilo, no svidjela mi se.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.