Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 29. svibnja 2012.

Punjena paprika

Ovaj recept  već prije je bio opisan kompletni postupak, no tada sam radio dulme ( svježi crveni luk koji sam punio sa nadjevom od mljevenog mesa i riže ). Gotovo ista stvar je i sa ovim punjenim paprikama.Sva ova starija tradicionalna jela najbolja su kad odstoje dan-dva, pa i više i dakako da su ukusnije, naročito ona jela u koja stavljamo zaprške jer stajanjem svi sastojci se bolje povežu, a ista stvar je i sa ovim punjenim paprikama, sa sarmom, grahom i sl. Još jedan u nizu od recepta koji se dosta često upotrebljavao u mojoj obitelji, počevši od moje prabake, pa danas i u mojoj verziji. Punjena paprika ili filovana paprika kako su je zvali još se zove i dolma jer opet radi o punjenom povrću, samo je ovog puta riječ o svježoj paprici. Gotovo sve dulme pripremam na slijedeći način : pirjam sitno sjeckani crveni luk na malo ulja sve dok ne postane staklast, a zatim dodajem rižu, te je pržim sve dok ne počne "škripati", a zatim to sve sjedinim sa kombinacijom mljevenog mesa. Tko ne jede svinjetinu može i pilećeg ili neke druge vrste mesa napraviti nadjev. Za ovaj recept dodati ću samo dvije fotografije kako je to izgledalo, a sve ostalo možete vidjeti na ovom linku.Tokom kuhanja punjene paprike možete dodati umjesto vode i mesni ili povrtni temeljac. Dodavanjem pasirane rajčice sprječavate raspadanje mesa, ali nemojte zaboraviti i dodati malo šećera kristala na samom kraju kuhanja kako ne biste dobili prekiseli umak. Što se priloga tiče možete zaista upotrijebiti bilo što, a glavni i oni najčešći prilozi su kuhani krumpir ili kašica od krumpira ( pire krumpir ).Obnova posta ( 26.07.2012.)

Neki dan sam opet radio punjenu papriku ( filovanu ), ovog puta imam i fotografije s kašicom od krumpira. Moram samo reći kako je ova svježa paprika prva i jedina koju sam našao na tržnici koji zaista ima miris po njoj, jednostavno oduševila me. Umak od rajčice se savršeno osjetio po njoj. Nakon što smo je pojeli ostala mi je veća količina umaka od rajčice. Spakirao sam ih u duple vrećice za zamrzivač i kad se opet odlučim praviti ih imam gotov umak, a isto tako možete i Vi napraviti jer ćete time ubrzati si proces kuhanja.
Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.