Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 19. svibnja 2012.

Ravioli punjeni piletinom

Ovo su jedni od raviola koje sam pravio. Ukoliko ste ljubitelj tjestenine, a naročito onih punjenih tipa tortellina, raviola i sl, ove će Vam se također svidjeti. Da sam znao da ću ovaj recept objaviti na blogu vjerojatno bih i fotografirao kompletnu pripremu, no kao što iz priloženog možete vidjeti, nisam nažalost. Raviole zaista možete kreirati prema svojem ukusu, a također i sa umacima koje ćete poslužiti uz njih. Ove moje možete poslužiti kao toplo predjelo uz sezonsku salatu po izboru, ne mora biti standardno i klasično uz umak već kuhane raviole možete pred sam kraj kada su kuhani ubaciti na malo maslaca, te ih pažljivo malo propirjati pazeći da nadjev ne iscuri van. Otkako mi je šefica kuhinje objašnjavala postupak izrade domaće tjestenine, toga se i držim, no uvijek volim dodati i jedan žumanjak posebno u tu cijelu priču. Naročito ukoliko radim domaću tjesteninu ili onu za juhe : taranu, sitne kockice, rezanci i sl. Na svakih 100 g brašna stavljam jedno jaje, vrlo malo soli, te vode koliko i jaja s tim da vodu mjerim u ljuskama od jajeta, no o tome ću Vam pisati u jednom drugom receptu.
Ove raviole radim sa malo drugačijim normativom jer ne želim dobiti niti pretvrdo niti premekano tijesto.


Sastojci :

800 g glatkog brašna
3 jaja
1 dl ulja
1 čajna žlica soli
vode po potrebi




............................................

 
Sastojci za nadjev :

600 g pilećih prsa
3 srednje glavice crvenog luka
2 manje mrkve
30 g maslaca
sol, bijeli mljeveni papar, mješavina timijana i majčine dušice - sve po ukusu

............................................

Postupak :

Brašno prosijte te ga stavite na radnu površinu i u njemu ( na sredini ) napravite udubinu. U tu udubinu dodajte jaja, te pomoću viljuške razradite malo brašno i jaja. Zatim dodajte sol i ulje, te umijesite glatko tijesto pazeći da tijesto ne bude pretvrdo niti premekano. Po potrebi dodavajte vode. Tijesto prekrijte sa staklenom zdjelicom ili prozirnom folijom, te ostavite da miruje oko pola sata. U međuvremenu pripremite nadjev za raviole.
Pilećim prsima odvojite kosti, kožu, te ih narežite na sitnije kocke. Crveni luk također na sitne kocke, te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte piletinu, te pirjajte sve dok piletine ne prestane puštati vodu. Mrkvu naribajte na najmanje dijelu ribeža, te dodajte u piletinu i vrlo kratko propirjajte, a zatim dodajte sve navedene začine i dobro izmiješajte. Pred sam kraj dodajte maslac, te ostavite nadjev sa strane da se malo ohladi.
Raviole možete praviti i sa modlicama ukoliko ih imate, a ukoliko ne isto tako možete upotrijebiti veće staklene ili plastične čaše koje imate.
Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine, te pomoću modlica ili čaša oblikujte krugove kako je prikazano na fotografijama. Na svaki "kružić" dodajte nadjev do pola , pazeći da tijesto ne prepunite. Svaki kraj "kružića" tijesta premažite sa malo vode kako bi se tijesto što bolje polijepilo i kako nadjev tokom kuhanja ne bi curio van. Krajeve spojenog tijesta možete pomoću viljuške na par mjesta pritisnuti radi dekorativnog dijela ukoliko želite.

Dodatna napomena : Skuhajte raviola onoliko koliko ćete pojesti ili ovisno za koliko osoba ćete ih raditi. Jer samim stajanjem ravioli će se osušiti i postati će bezukusni. Ostatak nekuhanih raviola možete držati u hladnjaku prekrivene prozirnom folijom najviše 2 dana ili ih jednostavno možete spremiti u duboki zamrzivač.


Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.