Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 18. svibnja 2012.

Šarene oblatne

Moje prve one obične čokoladne oblatne su bile katastrofa.Cijela kuhinja je bila od čokolade, o posuđu, zdjelicama, loncima i alatu da ne pričam. Jednostavno u tim početcima izrade slastica "borio" sam se s tim da ravnomjerno i na svaku oblatnu podjednako nanesem kremu. Obično je to bilo uvijek pretjerano pa su oblatne na kraju balade ispale mlitave i kao da su kuhane, no te priče su sada iza mene, praksa radi svašta od čovjeka! ;) Oblatne obožavam jer zaista Vam daju veliku mogućnost pripreme i primjene, jednostavno možete ih pripremati sa svime i svačime, ali i u slanim verzijama, ne samo slatkim. Vrlo jednostavne su za pripremu, a i ovaj recept se u mojoj obitelji prenosi sa koljena na koljeno, nema nikakve mudrolije i izmišljanja. Umjesto margarina kojega sam počeo izbjegavati naveliko u sve kreme dodajem maslac i to što kvalitetniji. Oblatne svakako kada ih završite i ohladite omotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak kako se oblatna ne bi osušila i kako bi što bolje oblatna upila vlagu od krema. Ukoliko volite hruskavije oblatne čim se ohlade i krema stegne možete ih poslužiti, no da uvod ne bude duži od ovog vrlo jednostavno recepta, bacimo se na pripremu oblatni!


Sastojci :

1 pakiranje oblatni
( strogo obratite pozornost da su kore čitave i u komadu jer danas trgovci zbilja stavljaju koješta na police )

............................................

Sastojci za smeđu kremu :

8 bjelanjaka
8 jušnih žlica šećera kristala
250 g mljevenih oraha
250 g mljevenog petit keksa
prstohvat soli
1/2 limuna ( limunovog soka )

............................................

Sastojci za žutu kremu :

8 žumanjaka ( po mogućnosti domaćih )
8 žlica šećera kristala
300 g maslaca
1/2 jušne žlice ruma za kolače
1 vrećica vanilin šećera ( ukoliko imate onaj što sam ja pravio još bolje )

............................................

Postupak :

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte sol i limunov sok, te počnite mutiti ih. Kad se bjelanjci počnu bjeliti polagano dodavajte šećer kristal i tako sve dok ne dobijete gusti šaum. Pred kraj dodajte mljevene orahe i kekse. Lagano izmiješajte, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak dok pripremate žutu kremu.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom te ih stavite kuhati na paru i ne zaboravite da voda koja se nalazi na dnu ne smije kuhati, već lagano strujati. Neprestano miješajte sve dok ne dobijete gustu i kompaktnu smjesu.
Ostavite sa strane da se malo ohladi, a u poluohlađeno dodajte razrađeni maslac koji ste prethodno umutili sa vanilin šećerom. Oblatne pažljivo odvojite jedne od drugih s time da prvo stavljate smeđu kremu i to na onu ravnu površinu oblatne, prekrijte sa drugom oblatnom, zatim žuta krema i tako dok ne potrošite sve nadjeve. Vratite ih natrag u hladnjak te ih dalje pripremite kako sam u uvodu spomenuo.


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.