Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 16. svibnja 2012.

Shepards pie ( iliti "Pastirska pita" )

Opet ću reći i ponoviti se :" Kol'ko kuhara toliko i varijacija" ove Pastirske pite! Ova pita potječe iz Irske, pa je prešla u Englesku i tako dalje svugdje po svijetu. Ne znam zašto je ovo jelo dobilo uopće ime po piti jer nema nikakve veze sa korama niti prhkom tijestom. U originalnoj verziji ove pite ide meso od janjetine, no ja janjetini ne mogu ni primirišati, jednostavno ne volim janjetinu i to je to.Ovu pastirsku pitu možete raditi i u malim vatrostalnim zdjelicama, a ukoliko ih radite u većim tepsijama ostavite pitu da odstoji malo kako bi se pita stegnula i kako bi se što lakše mogla vaditi van, kao što je slična stvar i sa svim vrstama lasagna i musaka.


Sastojci za nadjev :

1 kg mljevenog miješanog mesa
2 veće glavice crvenog luka
200 g smrznutih mahuna
300 g konzerviranog ili smrznutog graška
1 konzerva kukuruza šećerca
500 ml pasirane rajčice
2 dl crnog vina
1 dl vode
mješavina začina ( majčina dušica, timijan )
sol i mljeveni papar po ukusu

......................................................................

Sastojci za kašicu od krumpira sa češnjakom :

1,5 kg očišćenog i oguljenog krumpira
3 režnja češnja češnjaka
100 g maslaca
mlijeka po po potrebi ( da dobijete lako razmazljivu kašicu )
soli i crni mljeveni papar po ukusu

........................................................................

Dodatno :

350-400 g sira trapista

........................................................................
Postupak :

Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso te ga pirjajte sve dok ne prestane puštati vodu. Podlijete sa vodom i pomoću kuhače "razbijajate" mesne grudice ukoliko se nisu sve raspale tokom pirjanja na luku. Pirjajte sve dok voda ne ispari, a zatim dodajte mahune i grašak te kuhajte sve dok oboje ne budu na pola ( al dente ) kuhani. Dodajte pasiranu rajčicu i sve navedene začine.Pred sam kraj podlijte sa crnim vinom i ostavite da alkohol ispari. Ukoliko želite gušće pomiješajte 2 jušne žlice glatkog brašna sa vodom te dodajte pred sam kraj. Nadjev začinite po ukusu.


Krumpire narežite na kocke, te ga stavite kuhati sve dok se ne skuha. Pomoću miksera ga usitnite,te mu dodajte maslac i začine. Još jednom dobro izmiješajte da nema grudica i da smjesa bude homogena. Mlijeka dodajte po potrebi tek toliko da dobijete razmazljivu smjesu sa kojom ćete kasnije moći što je jednostavnije raditi. Pred sam kraj u kašicu od krumpira dodajte sitno naribani češnjak i još jednom promiješajte, te ostavite sa strane.


Tepsiju/pleh u kojoj ćete pripremati ovu pitu premažite sa tanjim slojem kašice od krumpira, a po njoj složite kukuruz šećerac koji ste prethodno ocijedili.


Na kukuruz stavite nadjev od mljevenog mesa, te prekrijte sa novim slojem kašice od krumpira.
Na krumpir dodajte naribani sir trapist, te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta sve dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.
Poslužite uz sezonsku salatu po izboru.




Bon Appétit

2 komentara:

  1. Sastojci su ti odlicni...slazem se sa uvodom, inace pita izgleda preukusno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala "Uz Astal". Zaista ovu "pitu" možete kombinirati sa svim vrstama povrća i mesa, kako tko voli i kako je to naviknuo! ;)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.