Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 26. svibnja 2012.

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Kad je već pravo izvorno talijansko jelo, s toga i talijanski naziv. Za ovo jelo nisam čuo sve dok mi jedan kuhar s kojim sam radio nije rekao, ali i napravio koje smo dakako kasnije konzumirali. Obožavam ljutu i pikantnu hranu, a ove špagete sa chillijem dosta često pravim. Kod pripreme ovih špageta možete koristiti chilli koji god želite : sušeni, ili onaj u staklenkama kiseli, ali i slatke feferone ukoliko ne volite ljute isto tako možete zamijeniti s ovima. Špagete moraju biti kuhane al dente ( što znači "pod zub" da budu na pola kuhane ). Umak koji zapravo ne mogu nazvati umak jer to nije, ne smije je grijati na jakim temperaturama, već samo lagano ugrijati da bude mlako i to zbog maslinovog ulja, ali i češnjaka. Oboje jako brzo zagaraju i sa time pokvare kompletno jelo. Još jedna vrlo bitna stvar koju moram svima Vama naglasiti, a ta je da ne nasjedate na priče neukih ljudi kada Vam kažu da uklonite sjemenke iz paprike ( bilo da je svježa ili sušena ) jer će jelo biti ljuto! To je najveća glupost koju netko može izvaliti. Ljutina koja se nalazi u paprikama je samo u onim bijelim membranama unutrošnjati paprike i on se zove kapsaicin, te ukoliko se odlučite za sušene peperocine ili chilli pomirite se s tim da se nećete moći riješiti tih membrana, a ukoliko se odlučite za slatke ili ljute kisele feferone onda se posvetiti tome da uklonite te membrane, ali i sjemenke ukoliko ih ne volite, jer sjemenke se nalaze na tim membrana. Zato su ljudi u zabludi i lupetaju da su sjemenke ljute. Ništa jednostavnije, brže i ukusnije od ovoga. I za sam kraj ne zaboravite dodati tone i tone bilo koje vrste tvrdog sira i pripremite si tekućinu sa kojom ćete kasnije gasiti ovu ljutinu, naročito oni koji vole ljuta jela!;)


Sastojci :

600 g špageta
2 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
3 režnja češnja češnjaka
5-6 malih sušenih peperocina
1 čajna žlica maslaca
1/2 čajne žlice sušenog bosiljka


................................................

Postupak :

Špagete skuhajte na klasični način ili po uputama na vrećici. Obično nemam običaj da tokom kuhanja bilo koje tjestenine dodajem ulje jer time dobivate samo dodatne kalorije. Bitno je tjesteninu kuhati na laganoj vatri, stalno miješajući i da bude kuhana al dente.




U posebnoj tavi ulijte maslinovo ulje i dodajte maslac.  Sušene peperocine prepolovite ili ostavite u komadu, kako hoćete. Sve zagrijte na slaboj vatri, a zatim je ugasite, te dodajte naribani češnjak.Ostavite tako da odstoji oko 5 minuta najviše kako biste dobili aromatično ulje.


Skuhane špagete prebacite u tavu u kojoj ste dobili aromatizirano ulje, miješajte na vrlo slaboj vatri, posolite po ukusu, te ih još vrlo krako zagrijte.




 Prebacite u tanjur za posluživanje i naribajte parmezanom ili nekim drugim tvrđim sirom, te uživajte! ;)







Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.