Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 3. lipnja 2012.

Bolognese na bijelo

Vjerojatno svi znate da postoji i buzara na bijelo kako i na crveno, tako i bolognese. Prijateljica mi je taj dan došla gladna k'o vuk, a kako sam ja na dijeti, slabo jedem i kuham skoro pa ničega nije bilo u hladnjaku, a ovo jelo je zapravo nastalo iz moje glave, ali i od sastojka koji su se trenutačno nalazili u hladnjaku i u dubokom zamrzivaču. Nisam imao mljevenog mesa, već samo smrznutih ćevapa koje sam upotrijebio za ovo jelo, no Vi ih radite od klasične kombinacije mljevenog mesa, zbog toga su i u jelu više bile sitne okruglice nego li mljeveno meso, a od takvih stvari mi digne kosa na glavi kad termički obrađeno mljeveno meso ne izgleda kao mljeveno meso, već na okruglice, no kako god da je ovo jelo ispalo mi smo sve smazali! ;) Na ovaj bolognese isto tako može naribati i sira te gratinirati. Zaista se vrlo brzo priprema i ukusno je.


Sastojci :

500 g špageta ( ili neke druge tjestenine po izboru )


..........................................


Sastojci za umak :

500 g mljevenog mesa

1 veća glavica crvenog luka
1/2 čajne žlice svježeg kopra
2 kisela vrhnja
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu
1 čajna žlica maslaca

..........................................


Sastojci za beschamel :


3 jušne žlice glatkog brašna

1,5 dl ulja
0,7 dl mlijeka

..........................................


Postupak :


Crveni luk narežite na sitne kockice i pirjajte ga sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i začine, te pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu. Špagete ili neku drugu tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili po uputama na vrećici. Za beschamel zagrijte ulje, dodajte brašno i pržite neprestano miješajući sve dok zaprška ne dobije vrlo laganu zlatnu boju. Maknite s vatre i umiješajte mlijeko. Vratite na vatru i ostavite da beschamel dobro ukuha. Ukoliko Vam se učini da je pregust slobodno dodajte još po potrebi mlijeka. (Normativ za beschamel prilagodite prema broju ljudi za koji pravite, a i ovisno od toga koliko umaka želite dobiti ). Na pirjano mljeveno meso dodajte kiselo vrhnje, prelijte beschamelom, te dobro promiješajte. Stavite opet na laganu vatru da dobro ukuha, dodajte maslac i doradite okus jela.Pred sam kraj ubacite sitno sjeckani svježi kopar.






Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.