Translate

Čokoladna mousse torta

by - lipnja 13, 2012

Još jedna torta, ovog puta čokoladni mousse u verziji torti, ali i kolača koje smo posluživali za obiteljske ručkove. Vrlo je jednostavna za pripremu.










Sastojci za biskvitno tijesto :


10 jaja ( po mogućnosti domaćih )
10 jušnih žlica glatkog brašna
10 jušnih žlica šećera kristala
1,5 žlica gorkog kakaa
1 p.p
prstohvat soli
mlijeka po potrebi

...........................................

Sastojci za kremu :

200 g čokolade za kuhanje
200 mliječne čokolade
1,5 dl slatkog vrhnja ( za šlag )
2 jušne žlice vanilin šećera
1/2 čajne žlice soli

...........................................
Dodatno :

slatko vrhnje - šlag ( za dekoriranje )
rum i mlijeko ( po potrebi i za natopiti gotove kore )

dekorativno biskvitno tijesto ( ovo je link na kojem sam već objavio kako se radi )

...........................................


Postupak :

Brašno prosijte s praškom za pecivo. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto istucite da dobijete gustu i homogenu smjesu, a zatim umiješajte kakao i prosijano brašno. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, te ga lagano umiješajte u prvu smjesu. Biskvitno tijesto prebacite u pleh koji ste prethodno obložili masnim papirom za pečenje, te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40, tak minuta. Prvi 15 min vrata pećnice se ne smiju otvarati kako biskvit ne bi pao. Biskvit je gotov ako na drvenoj čačkalici ne ostane dio tijesta, ili osluškivanjem ( ukoliko ne cvrči znači da je gotovo ).

Čokoladu razlomite, te je ubacite u jednu dublju posudu i otapajte je na pari. Voda koja se nalazi dolje ne smije kuhati, već lagano strujati. U slatko vrhnje dodajte vanilin šećer, te ga izmiksajte. Pazite da ga previše ne razradite jer ćete u protivnom dobiti maslac. Poluohlađenu čokoladu malo posolite, a zatim je sjedinite s otopljenom čokoladom. Miješajte na način da prebacujete pomoću spatule kremu jer u kremu treba utisnuti zrak i tako sve dok ne dobijete kompaktnu i homogenu smjesu.

Biskvitno tijesto podijelite na tri dijela. Svaku koru malo namočite s kombinacijom mlijeka i ruma. Kalup u kojemu ste pekli biskvitno tijesto  vratite natrag u taj pleh, rajf ( bilo da je okruglog ili kockastog oblika ), zatim stavite prvi sloj kreme, opet biskvit i tako dok ne potrošite biskvit i kremu. Ukoliko Vam ostane viška kreme možete na kraju s njom dekorirati vrh torte. Što se tiče onog dekorativnog biskvita ono se reže kad se ispeče i stavlja se prva originalna kora, zatim sa strane kalupa-rajfa ide dekorativno biskvitno tijesto, krema, pa opet biskvit i opet isto tako sve dok se ne potroše svi gotovi sastojci. Po želji gotovu tortu možete preliti čokoladnom glazurom.


You May Also Like

1 comments

  1. Realmente exquisito y muy bello una tentación al paladar,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja