Translate

Domaća karamelizirana juha od rajčice

by - lipnja 05, 2012
Gledam ove današnje recepte za juhu od rajčice u kojima većina spominje onu juhu od rajčice iz vrećice. Užas! Pored ovako fine i jednostavne juha mislim da nema potrebe posezati za tim industrijskim otrovima ili kombinacije juha od vrećice sa nekim vrstama začina i mirodija i neizostavnog vrhnja za kuhanje za koje mislim da većina današnjih domaćica ne može živjeti bez njega. Svega par sastojaka i dobiti ćete izvrsnu domaću juhu od rajčice. Možete kombinirati i onu domaću ukuhanu rajčicu sa kupovnom pasiranom rajčicom i koncentratom rajčice. U hotelu smo radili juhu od rajčice i to jednu verziju za koju nikad u životu nisam čuo da se tako i na taj način priprema. Naime, slanina i crveni luk su se na malo ulja karamelizirali. Izvadilo se van i na tome se pravila zaprška. Tada je išla voda i koncentrat rajčice, određeni začini i sitno sjeckana SLANINA , pa smo tako tokom svatova koje smo odrađivali i manjih grupa bilo je problema kada su se među gostima pojavili i vegatarijanci i veganci. Naravno da takvu juhu nismo mogli dati, ostala je jedina solucija za juhu od gljiva ili nekakvu brzinsku juhu od povrća, bilo da je krem ili gusta juha u pitanju. Moja baka učestalo kuha rajčicu i dosta puta mi zna dati po nekoliko boca, no ne odgovara mi njezin postupak i način na koji radi, jer po njezinom receptu u završenoj kuhanoj rajčici bude više vode nego li rajčice,a to sam se uvjerio već nekoliko puta dok sam kuhao ovu domaću juhu. Uz ovu juhu uglavnom se poslužuje domaća tjestenina - tarana i kako možete vidjeti na fotografijama razliku u tjestenini - ona s domaćim i ona s kupovnim-tvorničkim jajima. Ja ovu juhu radim na malo drugačiji način i nema mi bolje i draže juhe od ove. Šećer karameliziram pa nema potrebe da se dodaje kasnije tokom kuhanja, a dobiti ćete i kvalitetniju boju.

Sastojci :

1 l pasirane rajčice ( koristio sam Podravkinu jer mi je najbolja i dosta gusta )
4 jušne žlice šećera kristala
0,5 l do 1 l vode
2- 3 manje grančice svježeg ili smrznutog peršinovog lišća
1/2 srednje glavice crvenog luka
1 manji mladi luk
soli po ukusu

..........................................................

Postupak :


 Šećer otapajte na laganoj vatri dok se u potpunosti ne karamelizira, pazeći da ne zagori.


Maknite s vatre i dodajte pasiranu rajčicu, mladog i crvenog luka, te peršinovo lišće. Ostavite da juha dobro ukuha, a zatim dodavajte vode onoliko koliko smatrate da želite dobiti gustoću juhe.Po želji možete koristiti i pelate rajčice od kojih prethodno napravite pire, te ukuhajte skupa s pasiranom rajčicom.Kad se obje vrste luka skuhaju i peršinovo lišće, izvadite van, doradite okus juhe, a zatim ukuhajte taranu- ribanu kašicu ili neku drugu vrstu tjestenine za juhu po želji.  
Bon AppétitYou May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja