Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

Domaći nougat puding

Njegovo veličanstvo "nougat" u kućnoj izradi.Ukoliko ga budete radili zamolit ću Vas sve da prvo nekoliko puta dobro sve pročitate,počevši od uvoda, pa sve do samog kraja kako biste što bolje shvatili kako ga napraviti. Kako zaista nigdje nema ili ja nisam tražio recept za ovaj puding odlučio sam ga napraviti, pa kud puklo da puklo i naravno da je pri takvoj izradi bilo par grešaka koje i nisu toliko drastične. Naime taj dan kad sam ga radio bio sam u strci i zbrci. Počevši od malo složenijeg ručka koji zahtjeva više vremena da se izdvoji, pa onda i izrada ovog pudinga, tako da sam praktički cijeli dan proveo u kuhinji i mogu samo reći da se svaki sat, minuta i tisućinka vremena isplatila. Nougat sam radio po ovom receptu , koji sam preradio na svoj način, da bih tokom izrade vidio u receptu da ide i gorki kakao kojega nisam imao, pa sam napravio malu improvizaciju i ubacio Nesquick. Potpuno sam zaboravio na svoj mali kućni mlin koji se nalazi u smočnici, pa sam radio s jednim od novijeg kojega sam kupio. To Vam govorim zato jer taj novi mlinac riba i melje lješnjake grublje, tako da se lješnjak dosta osjetio u pudingu i tokom konzumacije imate dojam kao da je u njega dodan gris.Kombinacija jedne od slastičarske kreme i nougat daje ovaj vrlo kaloričan i zasitan puding, tako da svi oni koji su na dijetama i paze da se ne udebljaju neka naveliko i naširoko zaobiđu ovaj recept. Kako sam doktorirao po pitanju izrade svih vrsta slastičarske osnovne kreme radio sam kompletan ovaj recept odokativno, tako da će kompletni normativ ovog pudinga biti izražen u čajnim i jušnima žlicama. Ovaj puding možete zaista koristiti i kombinirati sa svime i svačime, pa tako ova krema može Vam poslužiti kao nadjev za sve vrste torti, kao puding, a isto tako možete ga i smrznuti te dobiti savršeni domaći sladoled od lješnjaka. Kad bih radio maržu ovog pudinga, cijena bi mu bila dosta visoka, a mislim da kompletan normativ ovog pudinga to i opravdava s obzirom kako ne spada pod jeftinije gotove produkte, a i svi sastojci nisu jeftini. Tokom priprema nougata navodi se slatko vrhnje. Koristio sam ono za šlag, a isto tako možete i obično kravlje mlijeko zakuhati, te ga dalje pripremati po uputama koje slijede.


Sastojci za nougat :

250 g lješnjaka ( jezgra, očišćeni )
500 ml slatkog vrhnja
2 jušne žlice gorkog kakaa
1 mahuna vanilije
2 jušne žlice vanilin šećera ( koristio sam ovaj koji kod kuće radim )
200 g mliječne čokolade
75 g maslaca

..............................................

Sastojci za slastičarsku kremu :

7 jaja ( po mogućnosti domaćih )
1 mahuna vanilija
3 jušne žlice gustina
2 jušne žlice oštrog brašna
1,3 l mlijeka
1 čajna žlica vanilin šećera
4 jušne žlice šećera kristala

..............................................

Postupak :

Lješnjake sotirajte na laganoj vatri neprestano miješajući ih i pazeći da ne zagore, pocrne kako ne biste dobili gorki okus. Malo ih ohladite, a zatim rukama lagano trljajte kako biste odstranili ljuske s njih. Ukoliko ostane malo ljusaka po lješnjacima nema nikakvih problema. Sameljite ih što finije i što sitnije.
Slatko vrhnje stavite u malo dublju posudu, dodajte vanilin šećer, srž vanilije i cijelu vaniliju. Ostavite da struji u vrlo malo zakuha i struji i tako sve dok se šećer u potpunosti ne otopi.



U zagrijano vrhnje dodajte fino mljevene lješnjake i kuhajte na laganoj vatri sve dok se dobro ne zgusne. Gotovu smjesu usitnite pomoću blendera kako biste dobili finu i kremastu pastu.



Usitnjenu pastu vratite natrag na laganu vatru, te umiješajte sitno nakidanu ili izrezanu čokoladu, kakao i maslac, te dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu. Ostavite sa strane da odstoji i da se malo ohladi, a zatim se bacite na pripremu slastičarske kreme.


U malo dublju posudu dodajte mlijeko,mahunu vanilije i vanilin šećer, te stavite na laganu vatru da zakuha.
Kad zakuha mlijeko procijedite, te ga vratite natrag u posudu i još jednom ostavite da prokuha. Mahuna vanilije ovdje ima samo ulogu da oplemeni, obogati okus mlijeka.





Jaja razradite s gustinom, oštrim brašnom, šećerom i 3 dl mlijeka, te tu smjesu ulijte u prokuhano mlijeko i kuhajte sve dok se smjesa dobro zgusne i dok ne dobijete homogenu smjesu. 



Kremu malo ohladite, a zatim po želji dodajte domaći nougat. Sami možete odrediti količinu nougata koju želite. Nougata sam dobio oko litru i nešto sitno. Što se tiče normativa šećera možete ga naknadno tokom miješanja slastičarske kreme i nougata dodati još dodatno, no ja nisam jer ne volim preslatke deserte.
Isto tako možete ga poslužiti uz svježe ili konzervirano voće i šlag.Što se nougata tiče slobodno ga skladištite u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhim i tamnima mjestima. Super ide kao zamjena za bilo koji drugi čokoladni krem namaz, ali i na kruhu za doručak uz čašu mlijeka.









Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.