Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 18. lipnja 2012.

Flambirane kruške i voće

Evo jedne školske poslastice. Flambiranje je proces u kojemu se miješaju alkoholne pare, uglavnom upotrebljava se jedan od boljih i kvalitetnijih vrsta konjaka. Najčešće se radi pred stolom gosta radi ugođaja. Flambiranjem jelima se daje posebna aroma i okus.Vrlo brzi i ukusni desert.Sastojci :

2 svježe kruške
1/2 svježe banane
1/2 manje lubenice
4-5 komada bobica bijelog grožđa
3-4 komada svježih višanja ( odstranite im koštice )
..................................................

Dodatni sastojci :

3 jušne žlice šećera kristala
1,5 dl narančinog soka
2,5 dl slatkog vrhnja za šlag
1,5 dl maraschina

...................................................

Postupak :

Kruške prepolovite, a zatim ih ogulite i izvadite im koštice. Ukoliko su kruške zrele i dosta mekane blanširajte ih cijele, 5 minuta, a zatim ih ogulite i prepolovite, a ukoliko nisu jako zrele blanširajte ih malo više sve dok ne postanu mekane. Sredinu krušaka izdubite pomoću one profesionalne žlice ili jednostavno sa žlicom izdubite sredinu kako biste dobili manju rupu u koju ćete kasnije staviti flambirano voće.
Pomoću ove žlice koju možete vidjeti na fotografiji izdubite lubenice i banane.Ovo nije ona prava profesionalna žlica, ali isto tako može poslužiti u iste svrhe ukoliko nemate onu profi.


U posebnoj posudi karamelizirajte šećer, a zatim dodajte narančin sok i ostavite da prokuha oko 5 minuta, a zatim dodajte navedeno voće i ostavite da se sve skupa zajedno pomiješa.Podlijte s maraschino i dobro izmiješajte, flambirajte.
Umjesto maraschina možete upotrijebiti i bilo koju vrstu konjaka.
Kruške izvadite van, te ih poslažite na tanjur. U izdubine krušaka dodajte voće.Slatko vrhnje istucite u čvršći šlag, te dekorirajte po voću kad se voće malo ohladi i da se šlag ne počne otapati po voću.Dekoracije su napravljene od limuna, kandiranih višanja i poriluka. Po želji možete poslužiti i nekoliko manjih kuglica sladoleda od vanilije.

Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.