Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 5. lipnja 2012.

Granatirmaš

Upravo ga jedem i razmišljam što da napišem u uvodu. Još jedno u nizu od starijih tradicionalnih recepata. Ima razna imena : grantirmarš, granadirmaš, grenadir, tijesto s krumpirom, a isto tako i raznih kombinacija, no ovo je kombinacija koju jedem od malih nogu, sve ostalo su za mene prerađene i dorađene izmišljotine. Prabaka mi je bila Mađarica, pa se zato i držim ovog načina izrade.Isto tako i u Mađarskoj ga pripremaju na razno-razne načine. Krumpir je i ovog puta bio koma, jednostavno nije nikakav, kompletno je staklenast kad se skuha, a niti od njega ne mogu praviti knedle,krokete ili njoke. U ovaj granatirmaš sam stavio i malo svježeg mladog luka da ne propadne jer već duže vrijeme mi stoji u hladnjaku. Sjećam se dok je to moja mama pravila i obavezno je uz to napravila i juhu od protisnutog krumpira s lukom i mljevenom paprikom i prije dok sam bio tinejdžer nikad mi nije bilo jasno kako je ona uspjela napraviti tako finu juhu, no kako sam odrastao shvatio sam, a i ona mi je rekla o čemu se tu zapravo radi. Mljevenu slatku papriku nikad ne dodajem kad pirjam crveni luk, već pred kraj jer ona pirjanjem gubi na svojoj kvaliteti, zagara i kvari kompletan okus samog jela, a isto tako radim i sa drugim jelima u koja se dodaje paprika.Isto kao i kod tijesta s kupusom, tako i kod grantirmaša volim kad ima više krumpira.Ovog puta nisam imao vremena da zamijesim domaće tijesto i mislim da si i ja mogu malo dopustiti kupovnog "luksuza" jer sam uz ovo kuhao dvije vrste juhe i još nešto, no to sad ne želim otkrivati. ;) No, da uvod ne bude duži od recepta, krenimo na pripremu.
Recept za propasirani krumpir s pirjanim lukom i mljevenom slatkom paprikom recept ću objaviti uskoro također da ne pravim "gužvu".



Sastojci za nadjev :

800 g očišćenog i oguljenog krumpira
2 veće glavice crvenog luka
1 mladi luk ( nije uvjet, kako sam i opisao u uvodu )
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
soli po ukusu

........................................


Dodatni sastojci:

400 g tjestenine ( kupovne ili domaće )
ulja po potrebi ( trebati će Vam uglavnom veća količina jer će krumpir i tjestenina "popiti" dosta ulja )

........................................


Postupak :

Krumpire očistite, ogulite, narežite na kocke i stavite ga kuhati.



Crveni luk narežite na sitnije kocke, te ga pirjajte na ulju sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a pred kraj dodajte narezani mladi luk i mljevenu slatku papriku i dobro izmiješajte.



Kuhani krumpir izdrobite ( možete ostaviti i malo veće komade krumpira, no moj je krumpir bio očajno loš, te sam dobio "kristalni" pire ), te ga dodajte pirjanom luku.




Lagano izmiješajte, te posolite po ukusu. Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili po uputama na vrećici. Ocijedite je, te dodajte razrađene krumpire, još jednom dobro izmiješajte i doradite okus.




Poslužite uz sezonsku salatu. Za one koji ne mogu živjeti bez mesa isto tako u ovo jelo možete dodati i preprežne slanine, kobasice ili neke druge sotirane ili pržene odreske.




Bon Appétit

Nema komentara :

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.