Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 4. lipnja 2012.

Hummus s kukuruznim čipsom

Vjerovali Vi ili ne krenuo sam na tzv. nekakvu izmišljenu "dijetu", ali i u zadnje vrijeme sa malo laganijom hranom i dosta jednostavnijim receptima. Ovaj je također jedan u nizu.Hummus je zapravo jedan od poznatijih namaza ( dipa ) Bliskog istoka. Za hummus osnovni sastojak je slanutak, a ostali sastojci se razlikuju, zbilja postoji mali milijun varijanti pripreme hummusa.Najviše je zastupljen u vegatarijanskoj i veganskoj kuhinji. U većinu hummusa dodajte se i tzv. "haini" koja bi bila pasta od sezama, a ukoliko ju ne uspijete pronaći u svim većim marketima isto tako možete ga i u svojim domovima pripremiti. Uz ovaj hummus poslužio sam i domaći čips od dvije vrste brašna, kukuruzne krupice, vode i praška za pecivo kojeg možete prilagoditi naravno prema Vašim ukusima bilo da je pržen ili samo sušen.Ukoliko Vam ostane viška hummusa zamrznite ga ili jednostavno dodavajte u raznorazna variva umjesto zaprške ili neke druge vrste zgušnjivača.


Sastojci za hummus :

400 g slanutka
1/2 manje glavice crvenog luka
2 manja režnja češnja-češnjaka
1/2 limuna ( limunovog soka )
sol, bijeli mljeveni papar po ukus
voda  ( u kojoj se kuhao slanutak )
1 dl maslinovog ulja + 2 jušne žlice suncokretovog ulja

.......................................

Sastojci za haini :

100 g sezama
3 jušne žlice maslinovog ulja
prstohvat soli

......................................


Sastojci za kukuruzni čips :

400 g glatkog brašna
100 g kukuruznog brašna
3 jušne žlice kukuruzne krupice ( palente )
1 puna čajna žlica soli
1 puna jušna žlica sušenog vlasca
1/2 vrećice p.p.
mlake vode po potrebi

ulje za prženje

.....................................

Postupak :


Slanutak skuhajte u vodi, no tu vodu nemojte bacati jer ćemo je upotrijebiti za daljnju pripremu. Kuhan je kad poveća volumen i kad se počne lagano ljuskati. Procijedite ga, te prebacite u dublju posudu, a zatim dodajte sve navedene začine, češnjak i crveni luk narezan na malo veće komade.



Pomoću štapnog miksera ili stolnog blendera izmiksajte slanutak do željene gustoće, a po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuhao. Pred sam kraj nasipajte maslinovo ulje u kombinaciji sa suncokretovim, te doradite okus slanutka. Jedan je ovakav kakav jest, a ovaj drugi sam dodao slatke mljevene paprike.



Sezam pretresite u tavu, te ga zagrijavajte do zlatne boje. Pazite da Vam ne zagori jer ćete u suprotnom dobiti gorak okus paste. Prebacite ga u dublju posudu, prelijte maslinovim uljem, posolite, te štapnim mikserom umutite da dobijete gustu pastu.


                                 Haini prebacite u gotovi hummus, te još jednom dobro promiješajte.


Glatko,kukuruzno brašno i prašak za pecivo prosijte, te im dodajte kukuruznu krupicu i sol. Po potrebi dodavajte mlaku vodu te umijesite glatko tijesto.


 

( Tijesto mora biti kao ono za pite, bureke i tortille ). Gotovo tijesto prekrijte staklenom posudom i ostavite da "odmori" najviše pola sata.



                               Tijesto još jednom premijesite, te ga podijelite na nekoliko manjih loptica.




Svaku lopticu razvaljajte na 1,5 cm debelo, te pomoću okrugle modle izrežite tijesto, a zatim nožem kako je prikazano na fotografijama.




Ovakav čips možete pržiti u dubokoj masnoći, ili na običnoj tavi bez imalo ulja ili u pećnici na masnom papiru.



Poslužite toplo ili hladno uz čašu alkoholno pića. ;)






 Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.