Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 23. lipnja 2012.

Juha od povrća s gris noklama

Jučer me baš jedna prijateljica podsjetila kako joj se jede juha od povrća s gris noklama.Ne kužim se u medicinu niti zdravstvo pa zato i ne znam zašto nam svi oni govore da konzumiramo vruće juhe tokom ljetnih dana. Nisam zaista te noklice jako dugo pravio, a ispale su savršeno mekane i nisu se raspadale. Ima zaista puno načina kako ih napraviti, no ja sam opet sve odokativno radio i kako su me baka i mama učile. Umjesto svih navedenih vrsta povrće možete dodati i bilo koje drugo. S obzirom kakve su vrućine nisam išao u nabavku po dodatne sastojke već sam je napravio od povrća koje sam imao.S obzirom kako sam ovu juhu fotografirao s novim digitalnim kojeg još uvijek studiram, ovog puta nisam fotografirao korak po korak. Od skuhane 4 l juhe ostalo je jedva 1 l. Udavili smo se u juhi. ;) Ukoliko pravite temeljce od svih vrsta mesa i kostiju kao ja slobodno povrće podlijevajte tim temeljcima. Na grupi sam i objavio već jednu temu o tome kako ja radim s temeljcima i kako volim da ih uvijek imam u pripremi, a sve to možete vidjeti na ovom linku.


Sastojci :

3 srednje svježe mrkve
250 g smrznutog graška
1 veća glavica crvenog luka
2 l pilećeg ili mesnog temljeca
2 manje grančice svježeg peršinovog lišća

................................

Sastojci za gris nokle :

2,5 jušne žlice pšeničnog grisa
1 jušna žlica svinjske masti
1 jaja ( po mogućnosti domaće )
2 jušne žlice vode

................................

Postupak :

Crveni luk nasjeckajte na sitnije kocke, a mrkvu ukoliko je mlada nemojte guliti.( kod mene je bilo mlade mrkve). Dobro je operite, te narežite na sitnije kocke. Na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte smrznuti grašak i pirjajte ga sve dok se ne otopi, a zatim dodajte mrkvu, te nastavite s pirjanjem sve dok povrće ne pusti vodu. Podlijete s temeljcem, te ostavite da dobro ukuha, a u međuvremenu bacite se na izradu noklica. U manjoj posudi dobro razradite svinjsku mast i jaje, a zatim dodajte pšenični gris i vodu, te dobro razradite da dobijete homogenu smjesu.
Juha mora obavezno kuhati kada se u nju dodavaju bilo koje vrste priloga. Žlicu uronite u kipuću vodu i ostavite 1 minutu da se dobro zagrije, a zatim pomoću nje grabite malo po malo i uranjate u juhu. Kuhajte sve dok se nokle ne skuhaju, a pred sam kraj dodajte svježe nasjeckano peršinovo lišće i doradite okus. 
Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.