Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 1. lipnja 2012.

Junetina u umaku od bukovača s njokima

Još jedno vrlo jednostavno, ukusno, ali i malo složenije jelo. Složenije po tome jer je ovog puta junetina u pitanju kojoj treba znatno više vremena da se skuha, a pogotovo onda ukoliko je meso starije i ukoliko Vam mesar podvali stariji komad mesa junetine. Još jedna fotka uslikana mobitelom nažalost. Uz ovo sam jelo sam stavio one domaće njoke bez krumpira , no isto tako umjesto junetine možete upotrijebiti bilo koju drugu vrsta mesa. Ne volim kupovne njoke jer mi je sam okus njih užasan, pregumeno mi je, nema uopće okus po krumpira, a na blogu imate nekoliko verzija domaćih njoka, pa zasučite rukave i bacite se na posao. ;) Zasigurno ste ste možda i zapitali gdje su bukovače na fotografijama, zar ne? : D One su narezane na jako sitne kockice i kako bih izbjegao bilo kakvu vrstu zaprške, jer će same od sebe zgusnuti umak, no Vi možete ih narezati na rezance, u kombinaciji sa šampinjonima ili samo od jedne vrste gljiva raditi. I naravno za kraj i u ovo jelo sam stavljao pileći temeljac radi boljeg okusa i arome.


Sastojci :

800 g junetine ( but )
500 g svježih bukovača
1 veća glavica crvenog luka
2 kisela vrhnja ( 2 x 180 g )
1 l mesnog ili povrtnog temeljca + voda ( po potrebi )
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu

................................................

Postupak : 

Junetinu izrežite na manje i tanje filee. Odstranite suvišnu masnoću i žilice, te potucite sa batom za meso s obje strane. U posudu ulijte ulja tek toliko da prekrije dno, a zatim dodajte meso i sotirajte ga s obje strane sve dok se meso ne karamelizira i dobije zlatno-žutu boju. Svaki sotirani odrezak odložite na posebni tanjur. Crveni luk sitno nasjeckajte, te ga stavite pirjati na masnoću na kojoj se meso sotiralo. Pirjajte ga sve dok lagano ne požuti, a zatim dodajte na vrlo sitne kockice narezane bukovače, te pirjajte sve dok gljive ne prestanu puštati vodu. Podlijte sa prvom polovicom temeljca i ostavite da dobro zakuha. Dodajte sotirane odreske, te kuhajte sve dok se junetina ne skuha, povremeno dodavajući ostatak temeljca i vode. Začinite po ukusu. Tekućina u kojoj se kuhala junetina pomiješajte sa kiselim vrhnjem, te dodajte natrag  i dobro izmiješajte. Nastavite sa kuhanjem sve dok se umak ne reducira. Poslužite uz ove domaće njoke ili neki drugi prilog po želji i sezonsku salatu.



Bon Appétit

Nema komentara :

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.