Translate

Junetina u umaku od bukovača s njokima

by - lipnja 01, 2012

Još jedno vrlo jednostavno, ukusno, ali i malo složenije jelo. Složenije po tome jer je ovog puta junetina u pitanju kojoj treba znatno više vremena da se skuha, a pogotovo onda ukoliko je meso starije i ukoliko Vam mesar podvali stariji komad mesa junetine. Još jedna fotka uslikana mobitelom nažalost. Uz ovo sam jelo sam stavio one domaće njoke bez krumpira , no isto tako umjesto junetine možete upotrijebiti bilo koju drugu vrsta mesa. Ne volim kupovne njoke jer mi je sam okus njih užasan, pregumeno mi je, nema uopće okus po krumpira, a na blogu imate nekoliko verzija domaćih njoka, pa zasučite rukave i bacite se na posao. ;) Zasigurno ste ste možda i zapitali gdje su bukovače na fotografijama, zar ne? : D One su narezane na jako sitne kockice i kako bih izbjegao bilo kakvu vrstu zaprške, jer će same od sebe zgusnuti umak, no Vi možete ih narezati na rezance, u kombinaciji sa šampinjonima ili samo od jedne vrste gljiva raditi. I naravno za kraj i u ovo jelo sam stavljao pileći temeljac radi boljeg okusa i arome.


Sastojci :

800 g junetine ( but )
500 g svježih bukovača
1 veća glavica crvenog luka
2 kisela vrhnja ( 2 x 180 g )
1 l mesnog ili povrtnog temeljca + voda ( po potrebi )
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu

................................................

Postupak : 

Junetinu izrežite na manje i tanje filee. Odstranite suvišnu masnoću i žilice, te potucite sa batom za meso s obje strane. U posudu ulijte ulja tek toliko da prekrije dno, a zatim dodajte meso i sotirajte ga s obje strane sve dok se meso ne karamelizira i dobije zlatno-žutu boju. Svaki sotirani odrezak odložite na posebni tanjur. Crveni luk sitno nasjeckajte, te ga stavite pirjati na masnoću na kojoj se meso sotiralo. Pirjajte ga sve dok lagano ne požuti, a zatim dodajte na vrlo sitne kockice narezane bukovače, te pirjajte sve dok gljive ne prestanu puštati vodu. Podlijte sa prvom polovicom temeljca i ostavite da dobro zakuha. Dodajte sotirane odreske, te kuhajte sve dok se junetina ne skuha, povremeno dodavajući ostatak temeljca i vode. Začinite po ukusu. Tekućina u kojoj se kuhala junetina pomiješajte sa kiselim vrhnjem, te dodajte natrag  i dobro izmiješajte. Nastavite sa kuhanjem sve dok se umak ne reducira. Poslužite uz ove domaće njoke ili neki drugi prilog po želji i sezonsku salatu.Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja