Translate

Karamel od jabuke

by - lipnja 01, 2012

Vjerojatno se sjećate onog finog pekmeza od jabuka koji imate na blogu već. E, od njega je nastao ovaj karamel od jabuke koji možete upotrebljavati isto kao i onaj umak od limuna i domaći klasični karamel.Nema jednostavnije stvari od ovog karamela i što je najbitnije nema niti kalorija jer u njega ne ide uopće šećer bilo da se radilo o saharozi, već jeriječ o pravoj prirodnoj frukotozi ( iliti voćni šećer ) koji se nalazi u samoj jabuci ili u njezinom soku. Isto tako možete se odlučiti za dvije verzije pripreme ovog karamela, a to su od usitnjenih jabuka ili samo njezinog soka. Jedina mana kod ovog karamela je ta da ćete trebati jakooo puno jabuka jer kao što možete vidjeti po fotografijama dobio sam vrlo malu količinu jer sam stavio 2 kg jabuke, a dobio možda oko 2 dl ovog karamela. Kad sam kuhao onaj pekmez od jabuka sačuvao sam sok od jabuke, te ga kuhao dosta duga da se sok reducira što je moguće više.Ovaj karamel je dovoljno držati u nekim plastičnim ili staklenim posudama koji se hermetički zatvaraju, na tamnim i suhim mjestima.Radio sam ga prije godinu i pol dana i još je čitav, zdrav i živ.Možete ga kombinirati sa svim vrstama sladoleda, preko slatkog tučenog vrhnja, preko kompota, voćnih salata, palačinki i sl. Savjetujem Vam da ga nikako ne podgrijavati jer će automatski zagorjeti, već ga kao takvog gotovog prelijte preko određenih slastica. 


Sastojci :

Na "tone" soka od jabuka ( bilo da su slatke ili kisele, ili kombinacija jednih i drugih )

................................................

Postupak :

Ukoliko se odlučite za varijantu ribanih jabuka recimo za pitu sa jabukama, jabuke naribajte, vrlo malo ih pošećerite, te ostavite da puste sok i vodu, a zatim se bacite na reduciranje. Ja sam koristio tokom pripreme onog pekmeza od jabuka koje sam dobro ocijedio bez ikakvog dodatka šećera, a i sam pekmez je bio pripremljen bez šećera. Sok od jabuka stavite u manju šerpu, posudu, te ga stavite zagrijavati na slaboj vatri neprestano miješajući. Skidajte i pjenu koja se bude pravila na vrhu, te ga reducirajte sve do tečnosti meda, strogo pazeći da Vam sok koji se počne pretvarati u karamel ne zagori.Od 1 l jabučnog soka možete maksimalno dobiti oko 1,5 dl, a možda i manje.Sve ostalo naveo sam u uvodu. Skuhani karamel malo ohladite, te ga prebacite u posudice, zdjelice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja