Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 2. lipnja 2012.

Knedle punjene voćem

Ovaj recept je trebao otkad osvanuti na blogu, no kako nisam imao sreće sa kupovnim krumpirom sve je palo u vodu, pa je priprema ovih knedla bila odgođena do daljnjega.Za mene je ovo desert i od njih se nikako ne mogu najesti kako spada. Bilo bi super kad bi restorani uveli u svoje menu-e. Kod pripreme kroketa ili njoka od krumpira vrlo je bitno odabrati žuti krumpir koji sadrži u sebi više škroba i to stari krumpir, nikako mladi, a koji sam ja imao je zaista bio nikakav, sav natučen i oštećen, čak je i bio i smrznut-proziran jer su očigledno skladištili ga na "divnim" mjestima. Knedle možete zaista puniti sa bilo čime,a dosad ste se već mogli uvjeriti u to i to bilo da su u slatkim ili slanim varijantama. Ovog puta sam se odlučio za šljive i to nažalost smrznute, višnje u kombinaciji sa šećerom i cimetom i smokvama. Isto tako moram se zahvaliti svojoj prijateljici jer mi je ustupila voće koje nisam imao, a da nje nije bilo teško da bih pravio knedle barem zasad.Ovisno koje veličine će Vam biti okruglice toliko će Vam otprilike trebati i voća. Kako imam običaj da tokom kuhanja iskoristim sve što je moguće, ali od nemogućeg nešto proizvesti tako sam sa sokom od višanja, vodom u kojoj su se kvasile smokve i pošećerene šljive napravio i voćni umak uz dodatak šećera koji se po mojem mišljenju savršeno uklapao s kiselim vrhnjem i šećerom.No, bacimo se na izradu recepta jer ima dosta posla oko njih.


Sastojci za tijesto od krumpira :

1,5 kg očišćenog i oguljenog krumpira
100 - 200 g glatkog brašna ( ovisno kakav ćete krumpir dobiti, da li će tražiti manje ili više brašna, no kod mene je ovaj normativ brašna bio sasvim dovoljan )
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1/2 čajne žlice svježeg muškatnog oraščića ( ili mljevenog )
soli po potrebi i ukusu

Sastojci potrebni za nadjev :


( ovo je bio normativ koji je meni bio dovoljan, no ponavljam to ćete morati sami odokativno sami odrediti koja će Vam količina biti dovoljna )

150 g višanja ( smrznutih ili konzerviranih )
2 jušne žlice šećera kristala
1/2 čajne žlice cimeta u prahu
20-tak svježih ili smrznutih šljiva
2 jušne žlice šećera
10-tak komada sušenih smokava
2 dl vode
2 jušne žlice šećera

Sastojci za voćni umak :

( ovisno koliko ćete dobiti soka. Kad svako voće zasebno pošećeriti i kad pusti vodu i sok. Ja sam dobio od višanja, šljiva i smokava 3 dl soka )
3 dl soka
1 dl vode
2 jušne žlice gustina + voda
šećera kristala po ukusu ( da umak ne bude prekiseo, niti presladak )


Dodatni sastojci :

350 g krušnih mrvica
1,5 dl ulja
kiselo vrhnje i šećer kristal


Postupak :

Očišćeni i oguljeni krumpir stavite kuhati, ne zaboravite skidati pjenu s njega i pripazite da ga ne ostavljate dugo u vodi posebno ukoliko ne odlučite odmah zamijesiti krumpirovo tijesto jer će se u protivnom krumpir "napiti" vode i postati će gnjecav. Krumpir ocijedite, te ga odmah izmiksajte i ostavite sa strane da se ohladi.




U međuvremenu suhe smokve natopite sa toplom vodom i ostavite da nabubre, vodu nemojte bacati jer će Vam poslužiti za umak, a potom ih pošećerite i ostavite da odstoje. Višnje i šljive također pošećerite, te ih ostavite sa strane da puste vodu i sok.


U ohlađeni krumpir dodajte brašno i jaja, te muškatni oraščić. Umijesite glatko tijesto, te pomoću ruku pravite male okruglice na koje ćete stavljati voćne nadjeve.




Voće dobro ocijedite od sokova, te ih utiskajte u krumpirovo tijesto, te od njih radite okruglice. Kuhajte ih u vodi koja lagano struji kako se krumpirovo tijesto tokom kuhanja ne bi raspalo. Kad isplivaju na površinu kuhane su.



U posebnu posudu ulijte ulje, te na to dodajte krušne mrvice. Pržite ih na ulju sve dok ne postanu hruskave, a zatim u to dodajte kuhane okuglice-knedle i lagano ih izmiješajte kako bi se krušne mrvice što bolje uhvatile i zalijepile za knedlice.




Voćne sokove pretresite u posudu, dodajte voću i šećer te zakuhajte. Ostavite da sok malo reducira, a zatim izmiješajte gustin sa vodom, te dodajte soku i ostavite da kuha oko 5 min i sve dok se voćni umak lijepo ne zgusne.Ove knedle dobre su i hladne i tople.





Bon Appétit




Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.