Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 2. lipnja 2012.

Knedle punjene voćem

Ovaj recept je trebao otkad osvanuti na blogu, no kako nisam imao sreće sa kupovnim krumpirom sve je palo u vodu, pa je priprema ovih knedla bila odgođena do daljnjega.Za mene je ovo desert i od njih se nikako ne mogu najesti kako spada. Bilo bi super kad bi restorani uveli u svoje menu-e. Kod pripreme kroketa ili njoka od krumpira vrlo je bitno odabrati žuti krumpir koji sadrži u sebi više škroba i to stari krumpir, nikako mladi, a koji sam ja imao je zaista bio nikakav, sav natučen i oštećen, čak je i bio i smrznut-proziran jer su očigledno skladištili ga na "divnim" mjestima. Knedle možete zaista puniti sa bilo čime,a dosad ste se već mogli uvjeriti u to i to bilo da su u slatkim ili slanim varijantama. Ovog puta sam se odlučio za šljive i to nažalost smrznute, višnje u kombinaciji sa šećerom i cimetom i smokvama. Isto tako moram se zahvaliti svojoj prijateljici jer mi je ustupila voće koje nisam imao, a da nje nije bilo teško da bih pravio knedle barem zasad.Ovisno koje veličine će Vam biti okruglice toliko će Vam otprilike trebati i voća. Kako imam običaj da tokom kuhanja iskoristim sve što je moguće, ali od nemogućeg nešto proizvesti tako sam sa sokom od višanja, vodom u kojoj su se kvasile smokve i pošećerene šljive napravio i voćni umak uz dodatak šećera koji se po mojem mišljenju savršeno uklapao s kiselim vrhnjem i šećerom.No, bacimo se na izradu recepta jer ima dosta posla oko njih.


Sastojci za tijesto od krumpira :

1,5 kg očišćenog i oguljenog krumpira
100 - 200 g glatkog brašna ( ovisno kakav ćete krumpir dobiti, da li će tražiti manje ili više brašna, no kod mene je ovaj normativ brašna bio sasvim dovoljan )
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1/2 čajne žlice svježeg muškatnog oraščića ( ili mljevenog )
soli po potrebi i ukusu

Sastojci potrebni za nadjev :


( ovo je bio normativ koji je meni bio dovoljan, no ponavljam to ćete morati sami odokativno sami odrediti koja će Vam količina biti dovoljna )

150 g višanja ( smrznutih ili konzerviranih )
2 jušne žlice šećera kristala
1/2 čajne žlice cimeta u prahu
20-tak svježih ili smrznutih šljiva
2 jušne žlice šećera
10-tak komada sušenih smokava
2 dl vode
2 jušne žlice šećera

Sastojci za voćni umak :

( ovisno koliko ćete dobiti soka. Kad svako voće zasebno pošećeriti i kad pusti vodu i sok. Ja sam dobio od višanja, šljiva i smokava 3 dl soka )
3 dl soka
1 dl vode
2 jušne žlice gustina + voda
šećera kristala po ukusu ( da umak ne bude prekiseo, niti presladak )


Dodatni sastojci :

350 g krušnih mrvica
1,5 dl ulja
kiselo vrhnje i šećer kristal


Postupak :

Očišćeni i oguljeni krumpir stavite kuhati, ne zaboravite skidati pjenu s njega i pripazite da ga ne ostavljate dugo u vodi posebno ukoliko ne odlučite odmah zamijesiti krumpirovo tijesto jer će se u protivnom krumpir "napiti" vode i postati će gnjecav. Krumpir ocijedite, te ga odmah izmiksajte i ostavite sa strane da se ohladi.
U međuvremenu suhe smokve natopite sa toplom vodom i ostavite da nabubre, vodu nemojte bacati jer će Vam poslužiti za umak, a potom ih pošećerite i ostavite da odstoje. Višnje i šljive također pošećerite, te ih ostavite sa strane da puste vodu i sok.


U ohlađeni krumpir dodajte brašno i jaja, te muškatni oraščić. Umijesite glatko tijesto, te pomoću ruku pravite male okruglice na koje ćete stavljati voćne nadjeve.
Voće dobro ocijedite od sokova, te ih utiskajte u krumpirovo tijesto, te od njih radite okruglice. Kuhajte ih u vodi koja lagano struji kako se krumpirovo tijesto tokom kuhanja ne bi raspalo. Kad isplivaju na površinu kuhane su.U posebnu posudu ulijte ulje, te na to dodajte krušne mrvice. Pržite ih na ulju sve dok ne postanu hruskave, a zatim u to dodajte kuhane okuglice-knedle i lagano ih izmiješajte kako bi se krušne mrvice što bolje uhvatile i zalijepile za knedlice.
Voćne sokove pretresite u posudu, dodajte voću i šećer te zakuhajte. Ostavite da sok malo reducira, a zatim izmiješajte gustin sa vodom, te dodajte soku i ostavite da kuha oko 5 min i sve dok se voćni umak lijepo ne zgusne.Ove knedle dobre su i hladne i tople.

Bon Appétit
Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.