Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 17. lipnja 2012.

Parfe kesten torta

Vrlo jednostavan i brz recept za ovu tortu od kestena. Umjesto kestena možete i krumpire dodati, baš kao što sam radio jednu takvu sličnu tortu. Ovo je za mene parfe torta jer sam alergičan kad vidim želatinu u receptima, bilo da je u prahu ili listićima, ukoliko je nemoguće bez nje napraviti neke od slastica onda posežem k njoj. Kako je ovo jedna od torti koje sam radio u hotelu držali smo se uvijek jednog normativa i recepta za biskvitno tijesto, pa je tako čokoladna gotovo pa slična, osim nadjev naravno koji je ovog puta naravno drugačiji.Recept je od moje slastičarke, iz njezinih bilježaka za torte.



Sastojci za biskvitno tijesto :

10 jaja ( po mogućnosti domaćih )
10 jušnih žlica glatkog brašna
10 jušnih žlica šećera kristala
1 vrećica p.p.
mlijeka po potrebi

............................................

Sastojci za nadjev :

600 g zaslađenog kesten pirea
350 ml slatkog vrhnja za šlag
1 jušna žlica tekuće arome od vanilije
1 jušna žlica ruma za kolače
4 jušne žlice šećera u prahu

............................................

Dodatni sastojci :

3 jušne žlice ruma za kolače
2 dl mlijeka
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g zaslađenog kestena ( za garniranje )
maslac za premazivanje kalupa
1/2 jušne žlice glatkog brašna

............................................



Postupak :

Brašno prosijte s praškom za pecivo. Jaja mutite sa šećerom sve dok smjesa ne postane gusta, homogena i pjenasta i sve dok se šećer ne otopi. Prosijano brašno dodajte u izmućena jaja i dodajte mlijeka po potrebi. Okrugli kalup premažite maslacem, te posipajte brašnom. Dobro protresite kako bi se stijenke kalupa obuhvatile brašnom.Pecite u prethodno zagrijanoj  pećnici na 180 C  oko 40-tak minuta ili dok biskvite ne dobije laganu zlatno-smeđu koricu. Ostavite ga u okruglom kalupu da biskvit ohladi, a zatim ga izrežite na tri jedna dijela. Mlijeko i rum pomiješajte, te njime lagano natopite svaki dio biskvita, no pripazite da ih ne namočite previše  kako se ne bi raspali.
Kesten pomiješajte sa štaub šećerom, a zatim dodajte rum i aromu vanilije. Slatko vrhnje istucite u šlag pazeći da ga ne izmiksate previše jer ćete u protivnom dobiti maslac. Slatko tučeno vrhnje posteno dodavajte u kesten i miješajte nadjev "podižući " ga kako biste utisnuli u kremu zrak.
Prvi dio biskvite vratite natrag u kalup( rajf, obruč ), zatim stavite prvi dio nadjeva, opet biskvit i tako sve dok ne završite s biskvitnim tijestom. Vratite natrag u hladnjak najviše pola sata da odstoji, a zatim je premažite s dodatnim slatkim vrhnjem za šlag ili onim šlag pjenama iz vrećice, ovisno što volite i kako ste naučili i naviknuli se. Po sredini posipajte naribani kesten. Ostavite najbolje preko noći kako bi se arome što bolje povezale i kako bi biskvit bio što mekši.






Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.