Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 20. lipnja 2012.

Piletina u slatko-kiselom umaku

Za sve ljubitelje kineskih specijaliteta. Obožavam kinesku kuhinju zbog al dente povrća kako ga oni spremaju, a i učestalo sve više i više tako i sam radim, jer ne volim ništa što je prekuhano.I ovaj recept  također spada u onu skupinu kad nisam planirao voditi grupu i blog, pa je s toga nažalost samo jedna fotografija ovdje. Dok nisam skontao kako Kinezi prave tu famoznu rižu radio sam na posve neki drugačiji način. Kuhanu rižu sam pirjao na ulju, a zatim na nju stavio umućena jaja. No za ubuduće, sve se posebno priprema, a zatim poveže.Kad smo kod tempura na isti ovaj način možete pripremati i bilo koju drugu vrsta mesa, ali i povrća.


Sastojci za tempuru :

250 g rižinog brašna ( možete i kombinaciju s glatkim brašnom )
1,5 dl hladne vode
5-6 kockica leda
1/2 čajne žlice p.p.
soli po ukusu

500 g pilećih prsa

............................................

Sastojci za slatko-kiseli umak :

2 srednje mrkve
250 g smrznutog ili konzerviranog graška
3-4 koluta ananasa iz konzerve
350 ml pasirane rajčice
1/2 jušne žlice šećera kristala
2-3 jušne žlice vinskog octa
gustina po potrebi

............................................


Sastojci za prilog od riže:

400 g riže
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
soli po ukusu

............................................


Dodatni sastojci :

veća količina ulja za prženje

............................................

Postupak :

Piletinu očiste od suvišne masnoće, te ju narežite na žlijen. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te dodajte hladnu vodu, te posolite po ukusu. Ostavite 5 minuta da odstoji, a zatim svaki komad piletine prvo uvaljajte u čisto brašno. U tempuru dodajte kocke leda, a zatim svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, a zatim u tempuru i pržite u dubokoj masnoći sve dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.

Rižu skuhajte na klasični način ili po uputama na vrećici. Jaja izmutite sa malo soli, a zatim umutite kajganu. Kajganu također pripremite na uobičajni način. Skuhanu rižu procijedite i stavite je pirjati na malo masnoće. Pred sam kraj umiješajte pečenu kajganu i dobro izmiješajte i posolite po ukusu.

Mrkvu ogulite te ju narežite na žlijen. Pirjajte ju na plitkoj masnoći. Ananas narežite na sitnije kockice. Na pirjanu mrkvu dodajte grašak, podlijte s vrlo malo vode i ostavite da se skuha. Dodajte pasiranu rajčicu i šećer. Po želji možete dodati i ananasovog soka . Pred sam kraj dodajte vinski ocat, doradite okus i ostavite da se umak reducira. Ukoliko volite gušće možete pomiješati gustin s vodom, te ga dodati u završeni umak.

Uz ovo jelo poslužio sam i klice kao salatu. Možete je nabaviti u svim većim supermarketima.

Bon Appétit



Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.