Translate

Piletina u slatko-kiselom umaku

by - lipnja 20, 2012

Za sve ljubitelje kineskih specijaliteta. Obožavam kinesku kuhinju zbog al dente povrća kako ga oni spremaju, a i učestalo sve više i više tako i sam radim, jer ne volim ništa što je prekuhano.I ovaj recept  također spada u onu skupinu kad nisam planirao voditi grupu i blog, pa je s toga nažalost samo jedna fotografija ovdje. Dok nisam skontao kako Kinezi prave tu famoznu rižu radio sam na posve neki drugačiji način. Kuhanu rižu sam pirjao na ulju, a zatim na nju stavio umućena jaja. No za ubuduće, sve se posebno priprema, a zatim poveže.Kad smo kod tempura na isti ovaj način možete pripremati i bilo koju drugu vrsta mesa, ali i povrća.


Sastojci za tempuru :

250 g rižinog brašna ( možete i kombinaciju s glatkim brašnom )
1,5 dl hladne vode
5-6 kockica leda
1/2 čajne žlice p.p.
soli po ukusu

500 g pilećih prsa

............................................

Sastojci za slatko-kiseli umak :

2 srednje mrkve
250 g smrznutog ili konzerviranog graška
3-4 koluta ananasa iz konzerve
350 ml pasirane rajčice
1/2 jušne žlice šećera kristala
2-3 jušne žlice vinskog octa
gustina po potrebi

............................................


Sastojci za prilog od riže:

400 g riže
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
soli po ukusu

............................................


Dodatni sastojci :

veća količina ulja za prženje

............................................

Postupak :

Piletinu očiste od suvišne masnoće, te ju narežite na žlijen. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te dodajte hladnu vodu, te posolite po ukusu. Ostavite 5 minuta da odstoji, a zatim svaki komad piletine prvo uvaljajte u čisto brašno. U tempuru dodajte kocke leda, a zatim svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, a zatim u tempuru i pržite u dubokoj masnoći sve dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.

Rižu skuhajte na klasični način ili po uputama na vrećici. Jaja izmutite sa malo soli, a zatim umutite kajganu. Kajganu također pripremite na uobičajni način. Skuhanu rižu procijedite i stavite je pirjati na malo masnoće. Pred sam kraj umiješajte pečenu kajganu i dobro izmiješajte i posolite po ukusu.

Mrkvu ogulite te ju narežite na žlijen. Pirjajte ju na plitkoj masnoći. Ananas narežite na sitnije kockice. Na pirjanu mrkvu dodajte grašak, podlijte s vrlo malo vode i ostavite da se skuha. Dodajte pasiranu rajčicu i šećer. Po želji možete dodati i ananasovog soka . Pred sam kraj dodajte vinski ocat, doradite okus i ostavite da se umak reducira. Ukoliko volite gušće možete pomiješati gustin s vodom, te ga dodati u završeni umak.

Uz ovo jelo poslužio sam i klice kao salatu. Možete je nabaviti u svim većim supermarketima.

Bon Appétit



You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja