Translate

Pita od maka i sira

by - lipnja 06, 2012

Još jedna vrlo fina pita za koju sam bio skeptičan hoću ili neću je praviti zbog maka kojega baš pretjerano i ne volim, no ugodno me iznenadila ova kombinacija. Vjerojatno jer prije kad god sam upotrebljavao mak kolač je bio lošeg okusa i to vjerojatno jer je mak bio "žnj" klase, no ovoga puta vjerojatno sam potrefio na bolji.Tata mi je samo rekao da je ta pita preskupa, no kad sam mu spomenuo "međimursku gibanicu" - za koju već imate recept, predomislio se. ;)


Sastojci za prhko tijesto:

500 g glatkog brašna
200 g šećera kristala
100 ml kiselog vrhnja
1 jaje ( po mogućnosti domaće )
200 g maslaca ili svinjske masti
1/2 vrećice p.p.

..............................

Sastojci za nadjev:

500 g mljevenog maka
4 jaja ( po mogućnosti domaća )
4 jušne žlice ulja
1/2 čajne žlice cimeta u prahu
1 limun ( neprskani po mogućnosti )
120 g gustina
7,5 dl mlijeka

750 g svježeg ili kojeg drugog zrnatog sira
500 g šećera kristala
50 g maslaca

...............................

Postupak :


U dublju posudu prosijte glatko brašno i prašak za pecivo, a zatim  dodajte maslac, šećer, kiselo vrhnje i jaje, te umijesite glatko tijesto.Tijesto istresite iz zdjele van, te ga na radnojh površini još jednom dobro umijesite. Dobivenu količinu tijesta prepolovite. Jednu polovicu omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak, a drugu polovicu razvaljajte, te stavite u pleh/tepsiju za pečenje i izbockajte tijesto na nekoliko mjesta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećenici na 180 C oko 10-tak minuta. Izvadite van, te ostavite da se hladi. Zagrijte 500 ml mlijeka sve do vrenja. Mak izmiješajte s 80 g gustina, te kad mlijeko ukuha dodajte mak i gustin i kuhajte sve dok se ne zgusne. U vrlo malo ohlađeno dodajte 1 žumanjak, te ostavite sa strane da se hladi.
Sir, šećer i 3 žumanjka dobro razradite mikserom. Miješajući dodajte 150 ml mlijeka. Kad dobijte homogenu smjesu dodajte 50 g maslaca, sitno naribanu limunovu koricu, sok od jednog limuna, 40 g gustina, 4 žlice ulja i 100 ml mlijeka. Još jednom dobro izmiksajte da dobijete homogenu smjesu.
U 4 bjelanjka dodajte prstohvat sol, te ih utucite u čvrsti snijeg, te dobivenu smjesu podijelite na dva dijela koja ćete dodati u nadjev od maka i sira. Kad umiješajte nadjev s makom pred kraj dodajte i cimet. Na ohlađeni prvi dio pečenog tijesta izlijte prvo nadjev od maka, a zatim onaj od sira. Ostatak tijesta izvadite iz hladnjaka, te ga naribajte po vrhu ili ukoliko želite možete i razvući tijesto kao i za svaku drugu klasičnu pitu.
Pitu vratite natrag u pećnicu na 160 C oko 40-tak minuta ili sve dok tijesto ne dobije zlatno-žutu boju.
Kad se pita ohladi posipajte je sa štaub šećerom.





You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja