Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 6. lipnja 2012.

Pita od maka i sira

Još jedna vrlo fina pita za koju sam bio skeptičan hoću ili neću je praviti zbog maka kojega baš pretjerano i ne volim, no ugodno me iznenadila ova kombinacija. Vjerojatno jer prije kad god sam upotrebljavao mak kolač je bio lošeg okusa i to vjerojatno jer je mak bio "žnj" klase, no ovoga puta vjerojatno sam potrefio na bolji.Tata mi je samo rekao da je ta pita preskupa, no kad sam mu spomenuo "međimursku gibanicu" - za koju već imate recept, predomislio se. ;)


Sastojci za prhko tijesto:

500 g glatkog brašna
200 g šećera kristala
100 ml kiselog vrhnja
1 jaje ( po mogućnosti domaće )
200 g maslaca ili svinjske masti
1/2 vrećice p.p.

..............................

Sastojci za nadjev:

500 g mljevenog maka
4 jaja ( po mogućnosti domaća )
4 jušne žlice ulja
1/2 čajne žlice cimeta u prahu
1 limun ( neprskani po mogućnosti )
120 g gustina
7,5 dl mlijeka

750 g svježeg ili kojeg drugog zrnatog sira
500 g šećera kristala
50 g maslaca

...............................

Postupak :


U dublju posudu prosijte glatko brašno i prašak za pecivo, a zatim  dodajte maslac, šećer, kiselo vrhnje i jaje, te umijesite glatko tijesto.Tijesto istresite iz zdjele van, te ga na radnojh površini još jednom dobro umijesite. Dobivenu količinu tijesta prepolovite. Jednu polovicu omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak, a drugu polovicu razvaljajte, te stavite u pleh/tepsiju za pečenje i izbockajte tijesto na nekoliko mjesta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećenici na 180 C oko 10-tak minuta. Izvadite van, te ostavite da se hladi. Zagrijte 500 ml mlijeka sve do vrenja. Mak izmiješajte s 80 g gustina, te kad mlijeko ukuha dodajte mak i gustin i kuhajte sve dok se ne zgusne. U vrlo malo ohlađeno dodajte 1 žumanjak, te ostavite sa strane da se hladi.
Sir, šećer i 3 žumanjka dobro razradite mikserom. Miješajući dodajte 150 ml mlijeka. Kad dobijte homogenu smjesu dodajte 50 g maslaca, sitno naribanu limunovu koricu, sok od jednog limuna, 40 g gustina, 4 žlice ulja i 100 ml mlijeka. Još jednom dobro izmiksajte da dobijete homogenu smjesu.
U 4 bjelanjka dodajte prstohvat sol, te ih utucite u čvrsti snijeg, te dobivenu smjesu podijelite na dva dijela koja ćete dodati u nadjev od maka i sira. Kad umiješajte nadjev s makom pred kraj dodajte i cimet. Na ohlađeni prvi dio pečenog tijesta izlijte prvo nadjev od maka, a zatim onaj od sira. Ostatak tijesta izvadite iz hladnjaka, te ga naribajte po vrhu ili ukoliko želite možete i razvući tijesto kao i za svaku drugu klasičnu pitu.
Pitu vratite natrag u pećnicu na 160 C oko 40-tak minuta ili sve dok tijesto ne dobije zlatno-žutu boju.
Kad se pita ohladi posipajte je sa štaub šećerom.





Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.