Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 7. lipnja 2012.

Pita s gljivama i špinatom

Jedna brzinska pita, baš kao i ona s krumpirom i mesom. U dubokom zamrzivaču mi je ostalo još podosta kora za savijače i štrudle, a jela mi se pita, pa je tako i nastala.Radio sam s manjim normativom špinata i gljiva, no Vi ga slobodno povećajte ukoliko volite da ima više nadjeva, meni je ovo sasvim bilo dovoljno.Nije baš ona prava tradicionalna pita jer sam stavljao jaja i vrhnje, te prelio je, a i kore su bile kupovne.Kore nisam posebno uljio jer su oba nadjeva imala dosta tekućine koja je natopila kore, a tu su i kiselo vrhnje i jaja.


Sastojci :

1 pakovanje tijesta za štrudle, savijače,pite ( 500 g )

.............................................

Sastojci za nadjev :

450 g smrznutog špinata
500 g svježih šampinjona
2 veće glavice crvenog luka
sol i crni mljeveni papar po ukusu
400 g svježeg ili neke druge vrste mekšeg sira

.............................................

Dodatno :

2 kisela vrhnja
1 dl mlijeka
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 čajna žlica p.p. ili sode bikarbone

.............................................

Postupak :

Koristio sam onaj pleh-tepsiju od pećnice, no Vi prilagodite se načinu na koji ste već dosad radili.
Špinat odmrznite, šampinjone narežite na tanje listiće, crveni luk na sitne kockice. U pleh rasporedite dvije kore.
Na ulju pirjajte polovicu narezanog crvenog luka i kad postane staklast dodajte odleđeni špinat, malo posolite i pirjajate ga dok se većina vode ne reducira. Isto napravite sa i svježim gljivama, te pred kraj dodajte malo mljevenog papra.





Na prve dvije kore ravnomjerno rasporedite špinat, te ga posipajte sa sirom. Stavite nove dvije kore, zatim nadjev od gljiva, opet sir i tako sve dok ne potrošite kompletni nadjev i kore.



Gotovu pitu narežite na kao da je već pečena, a u međuvremenu umutite kisela vrhnja s jajima, mlijeko i praškom za pecivo, te time prelijte narezanu pitu i ostavite da odstoji oko 20-tak minuta.



Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40-tak minuta.Kad je pita pečena prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da malo odstoji.
Poslužite još toplo uz čašu jogurta.










 Bon Appétit

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.