Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 15. lipnja 2012.

Sok od višanja

Kako je započela sezona višanja i trešanja, prilažem svoj skromni doprinos ovog domaćeg soka bez konzervansa i koji se kuha.  Prijateljica mi se dosta puta zna potužiti kako joj niti jedan domaći sok ne može opstati, a znam i točno zbog čega. Ona uopće staklenke ne sterilizira, čepovi za boce su joj neprikladni, a i još jedna stvar da tokom kuhanja voćnih sokova i sirupa trebaju oboje biti direktno vrući, te ih nakon završetka okrenuti naopačke da odstoje kako bi se sokovi i sirupi pasterizirali, a zatim kad se ohlade pohranju se i čuvaju na tamnim i hladnim mjestima. Ista stvar koju radim ne samo sad s ovim kuhanim sokom od višanja već i sa svim drugima i nikad nisam imao problema. Kako je ovo bio probno testiranje soka i ovog puta kuhanog soka, nisam radio od prevelike količine, radilo se o 6 kg višanja.Većina recepta koristi normativ od maksimalno 3-4 kg, nitko nema recept sa točnim normativom za ovaj sok, pa moramo muke mučiti dok izračunamo točan ili barem popriličan normativ. Šećera i limunske kiseline uvijek dodajem po potrebi, jer ovisi tko kako voli, netko voli da su sokovi kiseliji, netko da su slađi...tako da te dvije stvari prilagodite svojim ukusima. Ukoliko su višnje same po sebi kisele smanjite normativ limunske kiseline.


Sastojci :

6 kg višanja
8 l vode
9 - 10 kg šećera kristala ( ista stvar kao i s limunskom kiselinom, ovisi da li više volite slađe ili manje slađe sokove )
300 g limunske kiseline ( manje, više ovisno volite li da je sok više kiseliji ili ne )

...................................................................

Postupak :

Kao što sam u svim receptima za zimnicu naveo posvetite se sterilizaciji staklenki i čepova. Pazite da su čepovi odgovarajući kako sokovi tokom skladištenja ne bi došli u doticaj sa zrakom.Višnjama uklonite peteljke, te ih dobro operite. Kuhajte ih u nezašećenoj vodi, najviše 45 minuta ili sve dok kaliraju i puste sokove. Procijedite ih, a tu vodu sa sokom prebacite natrag u posudu u kojoj ste kuhali višnje, dodajte šećer i kuhajte još oko pola sata najviše. Maknite s vatre i vruće direktno sipajte u boce-staklenke. Od "mesa" višanja možete napraviti vrlo ukusni džem ili ih jednostavno spremiti u duboki zamrzivač te od njih praviti razno-razne slastice. Bitno je da napomenem da direktno kad sipate sok u staklenke da ih okrenete naopačke da odstoje i ohlade se. Na taj način napraviti će se dodatna pasterizacija i nema straha da će sokovi i kompletna zimnica koju pripremate pokvariti. Sok od bazge sam radio na taj način i to bez ikakvih konzervansa i limunske kiseline i još uvijek se drži.
Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.