Translate

Sok od višanja

by - lipnja 15, 2012

Kako je započela sezona višanja i trešanja, prilažem svoj skromni doprinos ovog domaćeg soka bez konzervansa i koji se kuha.  Prijateljica mi se dosta puta zna potužiti kako joj niti jedan domaći sok ne može opstati, a znam i točno zbog čega. Ona uopće staklenke ne sterilizira, čepovi za boce su joj neprikladni, a i još jedna stvar da tokom kuhanja voćnih sokova i sirupa trebaju oboje biti direktno vrući, te ih nakon završetka okrenuti naopačke da odstoje kako bi se sokovi i sirupi pasterizirali, a zatim kad se ohlade pohranju se i čuvaju na tamnim i hladnim mjestima. Ista stvar koju radim ne samo sad s ovim kuhanim sokom od višanja već i sa svim drugima i nikad nisam imao problema. Kako je ovo bio probno testiranje soka i ovog puta kuhanog soka, nisam radio od prevelike količine, radilo se o 6 kg višanja.Većina recepta koristi normativ od maksimalno 3-4 kg, nitko nema recept sa točnim normativom za ovaj sok, pa moramo muke mučiti dok izračunamo točan ili barem popriličan normativ. Šećera i limunske kiseline uvijek dodajem po potrebi, jer ovisi tko kako voli, netko voli da su sokovi kiseliji, netko da su slađi...tako da te dvije stvari prilagodite svojim ukusima. Ukoliko su višnje same po sebi kisele smanjite normativ limunske kiseline.


Sastojci :

6 kg višanja
8 l vode
9 - 10 kg šećera kristala ( ista stvar kao i s limunskom kiselinom, ovisi da li više volite slađe ili manje slađe sokove )
300 g limunske kiseline ( manje, više ovisno volite li da je sok više kiseliji ili ne )

...................................................................

Postupak :


Kao što sam u svim receptima za zimnicu naveo posvetite se sterilizaciji staklenki i čepova. Pazite da su čepovi odgovarajući kako sokovi tokom skladištenja ne bi došli u doticaj sa zrakom.Višnjama uklonite peteljke, te ih dobro operite. Kuhajte ih u nezašećenoj vodi, najviše 45 minuta ili sve dok kaliraju i puste sokove. Procijedite ih, a tu vodu sa sokom prebacite natrag u posudu u kojoj ste kuhali višnje, dodajte šećer i kuhajte još oko pola sata najviše. Maknite s vatre i vruće direktno sipajte u boce-staklenke. Od "mesa" višanja možete napraviti vrlo ukusni džem ili ih jednostavno spremiti u duboki zamrzivač te od njih praviti razno-razne slastice. Bitno je da napomenem da direktno kad sipate sok u staklenke da ih okrenete naopačke da odstoje i ohlade se. Na taj način napraviti će se dodatna pasterizacija i nema straha da će sokovi i kompletna zimnica koju pripremate pokvariti. Sok od bazge sam radio na taj način i to bez ikakvih konzervansa i limunske kiseline i još uvijek se drži.
You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja