Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 23. srpnja 2012.

Domaći juice od naranče i limuna

Ovaj sok sam radio prije cca godinu i pol dana, tokom ljeta. Savršeno osvježavajuće piće bez konzervansa. U većini stvari koje radim kao zimnicu nemam običaj dodavati bilo kakve konzervanse. Vrlo je bitno da su staklenke posude, zdjelice i boce sterilizirane i da svaka od njih ima svoje odgovarajuće zatvarače kako stajanjem ne bi prodirao zrak u Vašu zimnicu, a zatim još jedna vrlo bitna stavka je skladištenje - mora biti na suhim i mračnim mjestima. Po meni ovaj sok nije ravan niti jednom kupovnom, a okus jako podsjeća na našu kupovnu Cedevitu. Vjerojatno dosta Vas zna da su sve današnje voćke tretirane kojekakvim pesticidima i voskom. To sam spriječio na taj način da sam limune i naranče dobro posolio, te ih ostavio u vodi nekoliko sati da odstoje kako bi sol izvukla sve te negativne stvari s kojima su voćke tretirane. Savršeno osvježenje za ljetne dane. Sok svojim stajanjem pravi talog zbog usitnjenog voća i korice, pa tokom svakog konzumiranja soka potrebno je bocu protresti prije uporabe. Ovakav sok ne razrijeđuje se s vodom, prava je bomba vitamina.Tokom prebacivanja u boce gotovog soka poželjeno je da se staklenke prije uporabe steriliziraju u pećnici, a zatim direktno sok se kao takav prebacuje u vruće boce i odlaže na sigurno mjesto sve dok se sok u potpunosti ne ohladi. Uz koju kocku leda, dobro društvo i obitelj dobiti ćete savršeni osvježavajući sok.Za sve one koji ne vole osjetiti komadiće voća u soku, voće kasnije slobodno možete protisnuti kroz gustu cjediljku.Osim voća koje se miksa, kasnije sam dodao i nekoliko kriški limuna i naranče. Možete se odlučiti za varijantu soka samo od limuna ili naranče ( svaki posebno ) ili napraviti kombinaciju oba. Vrlo bitno za naglasiti je to da voće pažljivo ogulite i da ne dodajte one bijele dijelove jer ćete u protivnome dobiti gorak sok.


Sastojci :

4 kg naranče
2 kg limuna
6 kg šećera kristala
4 l vode
100 g limunske kiseline ( ovisno koliko kiselo ili slatko želite, prilagodite svojem ukusu )
........................................................................................................


Postupak :

Sve pripremite kako sam u uvodu naveo. Kao što možete vidjeti na fotografijama radio sam dvije vrste ovog juice-a. Jedan je samo kombinacija naranče, a drugi kombinacija limuna i naranče. Voće koje ste ogulili narežite na sitnije komade, te obavezno odstranite one bijele dijelove. Sve zajedno izmiksajte u blenderu ili pomoću štapnog blendera, a zatim prebacite u posude u kojima ćete pasterizirati sok. Na fotografiji su ostaci korice od naranče koje sam nakon jednog prokuhavanja ostavio tek toliko da i one puste dodatnu aromu i ovog puta, po prvi puta naišao sam na limune i naranče koji nisu bili gorki, ne znam kako i zbog čega, no ugodno sam se iznenadio.


Kuhajte tek toliko da sok samo jednom prokuha. U posebnoj posudi zakuhajte šerbet ( šećer i vodu ), te dodajte propasiranom i prokuhanom voćnom soku, te dodajte po ukusu limunske kiseline. Kao što sam naveo u uvodu sok kasnije možete procijediti kroz gustu cjediljku ili ga još jednom propasirati.



Od ostataka propasiranog voća i korice spremio u duboki zamrzivač, te ga planiram dalje upotrebljavati u pitama, ali i u semifredu od breskve sam također to upotrijebio.
Također postoji i još jedna varijanta u kojoj se limuni i naranče opet premazuju sa solju, voće se opet miksa u blenderu, a zatim miješa sa šerbetom i limunskom kiselinom, te se ostavlja 24h da prenoći, a sutradan se prebacuje u stanklenke. Zbilja ima varijacija na ovaj juice bezbroj, a Vi se odlučite za varijantu za koju smatrate da će biti najbolja po Vašem mišljenju. Ovaj juice jednostavno sam morao prokuhati jer znam da kao takav i bez konzervansa neće moći jako dugo stajati, premda znam i sam da tokom kuhanja - pasterizacije otišlo je vitamina koji su termičkom obradom se uništili.



4 komentara:

  1. Volim piti juice od naranče i ovo spremam i obavezno ću kad tad isprobati. Ako uisprobam ti javim kako mi je ispalo i objavit ću i na blogu naravno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Javi svakako, ma nema bolje stvari kad ljudske ruke nešto same stvore i naprave.Više se cijeni, ljudi su zadovoljniji, ali i osobe koje rade ih. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Alo ljudi ovo je koncertrat koji triba rijedit sa vodom. Više sirup manje juice. Ukus je odličan, ali recept je nedorečen u više koraka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovani "anoniman" u receptu je točno opisano kako se radi i ne dobiva se nikakav koncentrat već gusta tekućina koja se može po želji razrijediti s vodom i pošećeriti po ukusu i želji, ovisno da li volite više slađe ili kiselije okuse. Recept je svakako "dorečen" u svakom koraku, vjerojatno Vi niste pratili i pročitali što sam sve naveo, počevši od uvoda u kojemu također većina stvari piše. Svaki moj recept je opisan štoviše i predetaljno, no kako je pojedincima jezik brži od pameti, namjerno sam pustio Vaš komentar. Oni koji me prate godinama i redovito pregledavaju moje recepte znaju tko sam, što sam, kako i na koji način vodim ovaj blog. Lijep pozdrav. :)

      Izbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.