Translate

Gratinirane lađice sa "Gratin Dauphinois"

by - srpnja 01, 2012

Ljudi zbilja ne podnose kad je netko bolji i uspješniji s bilo kojom vrstom posla, a na to mislim jer se na grupi javio neki dotični kvazi kuhar koji se predstavlja da je kuhar kako su ove tikvice kremirane i to na bezobrazan i vrlo drski način i kako moja sva kompletna jela izgledaju kao špansko selo, s tim da dosad otkako grupa postoji je ostavio samo jedan komentar na ovo jelo. Uostalom malo jače su gratinirane, jer sam zaboravio da sam u pećnici postavio opciju "gornji i donji grijač".Uostalom zašto nekad ne bih objavljivao i neke od stvari koje se malo zeznu ili ne uspiju, jer ipak i ja sam čovjek od krvi i mesa, s manama i tko će zamjeriti neka zamjeri, no izgleda da se gospodin ustao na lijevu nogu.Očigledno je da dotični ima problema s vidom čim ide takve idiotarije izvaljivati,a da ne pričam kako njegovo niti jedno jelo nisam vidio. Uostalom ne da mi se zamarati sa maloumnicima i pećinskim ljudima, bacimo se na  izradu ovog jela. Obožavatelj sam francuske kuhinje, pa tako i ovog "Gratin Dauphinois"(gratiniranog krumpira ) recept koji sam pronašao na youtube-u.Postoje par verzija ovog krumpira koji se radi s vrhnjem za kuhanje i mlijekom,a neki ga čak i posipaju sirom trapistom neposredno prije gratiniranja. Ja sam koristio kiselo vrhnje. Kako je započela sezona tikvica odlučio sam se ove također vrlo jednostavne i ukusne, koji mirišu po mediteranu zbog mediteranskih začina, a vjerovali Vi meni ili ne nadjev, ali i tikvice su imale nekakav okus po moru i to vjerojatno jer su tikvice bile u komori s ribom pa su pokupile miris i okus. Imao sam dojam da jedem tunjevinu umjesto mljevenog mesa.



Sastojci :

1 kg tikvica ( odabrite što veće i duže )

.....................................

Sastojci za nadjev:

2 srednje glavice crvenog luka
700 g miješanog mljevenog mesa
1 l pasirane rajčice
1 čajna žlica mješavine mediteranskih sušenih začina
1/2 jušne žlice šećera kristala
soli i crnog mljevenog papra po ukusu i potrebi

......................................

Sastojci za Gratin Dauphinois :

1 kg mladog crvenog luka
3 kisela vrhnja
2 režnja češnja češnjaka
50 g maslaca ( za premazivanje pleha i preljeva )
prstohvat svježeg ribanog muškatnog oraščića
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu

......................................

Postupak :


Tikvice dobro operite pod mlazom hladne vode. Odstranite im krajeve, te ih prerežite na pola. Sredinu možete odstranite i sa običnom jušnom žlicom ili ovom koja se nalazi na fotografiji.


Izdubljeno meso tikvica malo usitnite. Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga stavite pirjati na plitku masnoću i pirjajte ga sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i malo posolite da meso što prije pusti vodu,a zatim dodajte meso tikvica te nastavite pirjati sve dok se nadjev u potpunosti reducira.Dodajte 2 dl pasirane rajčice i šećer, te ostavite da nadjev opet dobro reducira. Pred sam kraj posolite i poparite po ukusu.



Prerezane i izubljene tikvice napunite nadjevom od mljevnog mesa kako je prikazano na fotografija. Gledajte da Vam ostane malo nadjeva, jer ćemo od njega raditi "crveno more".  Ostatak nadjeva vratite natrag na štednjak, te podlijete sa ostatkom pasirane rajčice, te ga ostavite da se dobro zgusne-reducira. Po potrebi doradite okus.

U tepsiju u kojoj ćete gratinirati tikvice prelijte s ukuhanom pasiranom rajčicom, a na to složite tikvice.


Gratinirajte ih na 180 C oko 45 min ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Po žleji možete posipati i sa sirom trapistom.
 Mladi krumpir ogulite, te ga narežite na ploške kako je prikazano na fotografijama ili ga naribajte na tanjem ribežu - mandolini.



Ostavite ga malo u vodi da pusti škrob, a zatim ga posolite po ukusu . Tepsiju u kojoj ćete gratinirati krumpir premažite sa tanjim slojem maslaca, te poslažite krumpire u njega.


Kiselo vrhnje razradite s vrlo malo vode, te prebacite u posudu i stavite na vatru. Stavite ostatak maslac,svježe naribani muškatni oraščić,režnjeve češnjaka, sol i bijeli mljeveni papar, te ostavite da preljev malo prokuha.Češnjak izvadite van, te tim preljevom prelijte krumpire.




Tepsiju prekrijte s aluminijskom folijom, te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C oko 35 minuta. Odstranite foliju, a zatim krumpir opet vratite natrag u pećnicu, te ga gratinirajte sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju.  Na tanjur prvo stavite umak od rajčice, na njega male lađice od tikvica i gratinirani krumpir. Poslužite dok je još toplo uz sezonsku salatu.



Bon Appétit


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja