Translate

Krem juha od svježih krastavaca

by - srpnja 05, 2012

U hladnjaku mi je bila poveća količina svježih krastavaca, a tokom prijašnjih dana već sam dosta, pa čak i previše konzumirao krastavac salate, a sad za nekakav umak nisam imao potrebne namirnice, te sam se sjetio da sam prije nekoliko godina jeo Gaspacho juhu koja je bila sve samo ne juha i u koju su išli svježe ribani krastavaci. Tako je nastala i ova brza juha. Vrlo brzo se priprema, a mislim da takvih recepata nikad dosta, naročito sada kad su nastupile ove vrućine. Ukoliko se odlučite raditi ovu juhu krastavce prije termičke obrada svakako isprobajte, jer postoji mogućnost da naiđete i neke od koji su veoma gorki ili uopće nemaju nikakav okus, a da ne pričam kako sam prošao sa onim gratiniranim svježim tikvica koje su se osjetile i po okusu, ali i mirisu na ribu. To Vam govorim zato da ne upropastite juhu. Vjerojatno ste vidjeli i pročitali na grupi moju izradu slatkog vrhnja za kuhanje! E pa, ovo je prvi recept u koji sam stavio ovo domaće vrhnje za kuhanje s obzirom kako ga dosad nisam nikad radio, jednostavno nastalo je iz glave, malo mašte i znanja. No još jednom da Vas sve podsjetim kako je to na grupi izgledalo : domaće slatko vrhnje za kuhanje.
Isto tako ovu juhu možete poslužiti i kao toplu naravno, ili kao hladnu. Što se priloga tiče odabrao sam grisine koji su još uvijek onako fino hruskavi i puni okusa i mirisa, no Vi dakako možete upotrijebiti i krutone ili zlatni prženi grašak ( koji uskoro namjeravam također napraviti i postaviti recept na blog), a ili možete ukuhati sitne noklice od brašna ili grisa. Bilo kako bilo vjerujem da će Vam se svidjeti ova juha, neće uopće imati dojam da je rađena od svježih krastavaca, možete nekome čak i "podvaliti" da je rađena od tikvica, što ne znači da i juhu od tikvica možete raditi na ovaj način.Kod pripreme ove juhe kao što možete vidjeti na početnoj fotografiji opet sam upotrebljavao pileći temeljac. Iz razloga što poboljšava sam okus i kvalitetu juhe. Ukoliko nemate juhu možete i prokuhati vodu sa zamjenskim začinom vegeta, te time tokom pirjanja krastavaca podlijevati juhu. No da skratim priču, bacimo se na izradu.


Sastojci :

600 g svježih krastavaca
1 manja vezica svježeg ili smrznutog kopra ( ili 1/2 jušne žlice šušenog kopra )
sok od polovice svježeg limuna
300 ml domaćeg slatkog vrhnja za kuhanje ( ili u slučaju ako ga niste radili, možete slobodno i sa kupovnim - meni je on osobno precijenjen, pun aditiva i konzervansa i bezobrazno skup )
2 srednje glavice crvenog luka
400 ml pilećeg ili mesnog temeljca
2 pune jušne žlice glatkog brašna
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu
50 g maslaca ili ulja 

.........................................................................

Postupak :

Crveni luk očistite, te ga narežite na sitne kockice. Krastavce ogulite, te ih također narežite na kocke srednje veličine. Na maslacu pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezane svježe krastavce, te ih pirjajte sve dok ne uvenu.



Nakon toga posipajte brašno, te vrlo malo upržite sve dok se brašno i krastavci ne počnu lagano lijepiti za stijenke posude. Prelijte s temeljcem ili vodom, dodajte nasjeckani kopar, te posolite i popaprite po ukusu,te ostavite da se kuha sve dok se krastavci ne skuhaju.


Nakon što je skuhano prebacite u blender ili pomoću štapnog miksera usitnite kompletno sve da dobijete gustu i homogenu smjesu. U gotovo dodajte domaće ili kupovno slatko vrhnje za kuhanje, doradite okus, te ostavite da još jednom dobro prokuha. Pred kraj dodajte limunov sok te doradite okus. Poslužite je uz bilo koji prilog za koji smatrate da će Vam najbolje odgovarati za ovu juhu ili jednostavno nemojte ništa od rezanaca i priloga dodavati. Možete je konzumirati i toplu, ali i hladnu.





Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja