Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 24. srpnja 2012.

Okruglice od tikava i mljevenog mesa

Tikva mi je u hladnjaku stajala nekoliko dana sve dok nisam smislio i dobio ideju što da s njom napravim. Nije mi se dalo praviti polpete od njih ili nekakvo varivo, već mesne okruglice u kombinaciji s tikvom, nekakav umak i tjesteninu. Vrlo brza priprema i pristupačnost, te još jedan recept u nizu koji Vas ne košta puno. Tjesteninu obožavam u bilo kojoj kombinaciji bilo da je s mesom ili povrćem. Što se ovog jela tiče možete ga gratinirati s rajčicom ili jednostavno ostaviti u umaku kako je. Samo ću Vam reći da su jako brzo nestale.Okruglice su savršeno sočne i tope se u ustima i vjerujem da će Vam se ovo svidjeti. :)


Sastojci za mesne okruglice :

1 kg miješanog mljevenog mesa
1 veća tikva
3 jušne žlice krušnih mrvica
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu

.................................
Dodatni sastojci :

600 g špageta
1 kiselo vrhnje ( 180 ml )
2 pune jušne žlice glatkog brašna
500 ml mlijeka
2-3 svježe rajčice
sol po ukusu


.................................


Postupak :

Tikve ogulite, te im izdubite sredinu i odstranite sjemenke. 



             Tikve naribajte na većoj strani ribeža. Posolite i popaprite, te ostavite sa strane da puste vodu .


U posebnoj posudi dodajte mljeveno meso, jaja, krušne mrvice, a zatim naribane tikve koje ste dobro ižmikali od vode.  Smjesu dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu, a zatim od dobivene smjese radite malene okruglice. Svaku završenu okruglice dodatno uvaljajte u krušne mrvice.



Svaku okruglicu prepecajte na plitkoj masnoći sa svih strana sve dok se meso ne karamelizira i dobije zlatno-smeđu boju, a zatim ih sve prebacite na poseban tanjur, tacnu. 




Na ostatak masnoće na kojoj ste prepekli okruglice dodajte brašno, te ga vrlo kratko prepržite. Dodajte mlijeko i sol, te ostavite da se ukuha na laganoj vatri. Kad prokuha dodajte kiselo vrhnje i dobro metlicom razradite sve dok ne dobijete gušću i homogenu smjesu.



U prokuhani umak vratite natrag okruglice te nastavite proces kuhanja sve dok se okruglice ne skuhaju.


Špagete skuhajte na uobičajeni način ili po uputama na deklaraciji. Dio okruglica, umaka i špageta možete gratinirati kao što sam ja. U vatrostalnu posudu poslažite okruglice, prelijte ih s polovicom umaka, a zatim na svaku okruglicu stavite plošku svježe narezane rajčice. Gratinirajte u pećnici na 180C oko 25 minuta ili sve dok umak i okruglice ne dobiju zlatnu boju, a rajčice sve dok se ne osuše i vrlo kratko zapeku. Na ovaj način dobiti ćete jako sočne i ukusne okruglice zahvaljajući prvenstveno tikvama, a zatim rajčicama koje će pustiti dodatne sokove u meso.




Poslužite još toplo iz uz sezonsku salatu po izboru.






Bon Appétit

2 komentara:

  1. Sviđa mi se ovaj prijedlog jer jako volim špagete na sve načine. A volim i tikvu, s njima najrađe pravim tikvinu pogaču koja je prefina sa šećerom. Hvala na divn :)om receptu :)
    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehe, onda smo isti po pitanju špageta! ;) I ja ih obožavam u svim varijacijama. Tata mi je opet donio veću količinu tikve pa opet moram se baciti na smišljanje novih recepata. ;)Jel imaš negdje taj recept s tom tikvinom pogačom? Volio bih je isprobati.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.