Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 25. srpnja 2012.

Semifreddo od breskve

Semifredo dolazi od talijanske riječi što bi u našem prijevodu značilo napola hladan, a neki  bi ga nazvali i ledenom tortom. Glavna baza su jaja i šećer, a odmah iza toga slijedi tučeno slatko vrhnje koje je smrznuto. Vjerujem da dosta Vas to i zna, ali još uvijek ima ljudi kojima je "semifreddo" nepoznanica, pa zato i pišem kako kasnije ne bi bilo da ljudima "solim" pamet. Sve vrste semifreddo-a koji se rade u kombinaciji s voćem spadaju pod "teže". Pod težim mislim da su po konzinstenciji teži, teže se režu i naravno za one koji pate zbog kalorija - jako je kaloričan. Ovaj recept je nastao u mojoj inspiraciji, po mojem normativu s obzirom na kakve sve vrste sam naišao. Semifreddo-i od lješnjaka, kava, pistacija spadaju pod "lakše". Konzinstencija im nije u istom mjeru kao s onim voćnima. Zbilja ih možete kombinirati sa svime i svačime. Moja oba su nastala kombinacijom kašice od voća i usitnjenog voća. Isto tako postoje 3 vrste semifreddo-a, a to su : samo sa slatkim tučenim vrhnjem, bjelanjci s šećerom ( tzv. šaum ) i na bazi pasteriziranih jaja ( jaja i šećer pasterizirani na pari ). Najviše će Vam vremena oduzeti priprema pasteriziranih jaja s šećerom. Kod ovakvih stvari najbolje bi bilo kad biste imali termometar koji će Vam pokazati do kojeg stupnja su se jaja pasterizirala. Svi znate da se pasterizacija odvija do 80C, a sve iznad toga prelazi u sterilizaciju. Sve vrste semifreddo-a ne smiju biti pretvrdi, ne smiju biti premasni i tokom posluživanja ne smiju biti u raspadnutom stanju - moraju zadržati svoju formu u kojoj su i bili. Obavezno se poslužuje poluhladan ( smrznuto-lagano otopljen). Uz ovaj od breskve poslužio sam topli umak od naranče i limunove korice za koji sam već bio spomenuo u receptu kad sam radio domaći juice od naranče i limuna. Otopljene i izmiksane korice sam zagrijao u mlijeku , dodao šećer i povezao gustinom, što naravno ne morate. Ja sam jednostavno htio potrošiti te ostatke na nekakav način.Navedni normativ šećera u ovom receptu mi je bio idealan, nisam htio dodavati više, no ukoliko volite slađe slobodno povećajte normativ jaja i šećera tada. Ovo je prva verzija semifreddo-a od breskve, onaj od višnje slijedi uskoro.Sastojci :

500 ml slatkog vrhnja za šlag

3 jaja ( po mogućnosti domaća )
200 g šećera kristala

1 konzerva bresaka ( 1/2 dijela ide u kašicu, a drugi dio sam narezao na sitnije kockice )

.........................................................................................................


Postupak :

Opet dolazimo i opet ponavljam vrlo bitnu stavku kod slatkog tučenog vrhnja za šlag. Slatko vrhnje za šlag ne smijete prelupati jer ćete u protivnom dobiti maslac, a isto tako i ne smijete ga premalo izlupati. Tu morate naći nekakav balans. Kod semifreddo-a sam gledao da ga ne istučem previše jer će se kasnije povezivati s kašicom, voćnim komadima, ali isto tako i pasteriziranim jajima.
Breskve ocijedite od soka, te polovicu izmiksajte -usitnite pomoću štapnog miksera ili blendera, a drugu polovicu narežite na sitnije kockice.
Prvo se posvetite izradi pasteriziranih jaja. Pronađite odgovarajuće posude. Doljna da bude malo veća i šira, a gornja manja kako bi mogla stati u tu veću. U donju posudu nasipajte vodu, a zatim na to stavite manju posudu. Voda iz donje posude ne smije dodirivati onu gornju. U gornju posudu stavite jaja i šećer, te neprestano miješajte na pari sve dok se smjesa od jaja ne zgusti, dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu.


Isto tako trebate obratiti pozornost da posuda u kojoj se nalazi voda ne smije kuhati, već lagano strujati i isparavati.Nakon što ste završili s pasteriziranim jajima, maknite s vatre, te ostavite sa strane da se malo ohladi. U međuvremenu istucite slatko vrhnje za šlag. Dodajte kašicu i sitno sjeckane breskve, te vrlo lagano izmiješajte.Nakon toga u to dodajte pasterizirana jaja i još jednom lagano izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.Kao takvog možete ga prebaciti u posude bilo kakvog oblika - no što neobičnije posudice, to će i semifreddo biti drugačiji i poželjniji. Neki posude znaju oblagati s prozirnim i aluminijskim folijima, no ja nisam. Kao takvog spremite ga u duboki zamrzivač na nekih 7-9 sati ili ostavite preko noći da odstoji.
Isto tako obratite pozornost na duboki zamrzivač da Vam nije pretpran sa svime i svačime jer će sladoled pokupiti i upite mirise svih tih stvari i kao takvog možete ga baciti.Kao što sam u uvodu naveo poslužite ga na način da ga ostavite nekih 5-10 minuta da malo odstoji, a zatim izvrnite iz kalupa, te pomoću vrućeg noža ( kojega ste malo natopili u vodi ) izrezujte i odmah poslužujte. Meni osobno ovaj od breskve je bio savršen, breskva se savršeno osjetilo, semifreddo je bio savršeno kremast i pjenast i iskreno se nadam da će se i Vama svidjeti.Bon Appétit


4 komentara:

  1. Drago mi je da ti se sviđa! ;) Znaš kako kažu :" Kud svi Turci tu i mali Mujo"! Kad ga svi rade i toliko ga hvale rekoh sam sebi da moram i ja i u svojoj verziji.Ostalo ga je još dosta? Jel dolaziš na probu? :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Super je, isprobala, stavila sam još usitnjenih domaćih breskvi osim ovih iz konzerve

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.