Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 17. srpnja 2012.

Sušeni grašak sa špeclama i ražnjićima

Još malo domaće kuhinje i domaćih specijaliteta.Nabolja prijateljica dala mi je vrećicu sušenog graška jer ga ona ne voli, a i ne zna kako da spremi nekakvo jelo od njega, a onda sam se sjetio dok sam radio da smo komentirali nešto o grašku. Jedna je rekla kako pravi prilog od graška kuhanog na mlijeku. Iskreno na prvu mi je malo bilo čudno jer grašak pripremljen na takav način nisam nikad radio, a kamo li jeo. Taj dan kad sam se odlučio za ovo kompletno jelo, kemijao sam u glavi da napravim nešto opet jednostavno, ne pretjerano skupo, a opet na malo drugačiji način. Pa su tako nastali ovi pileći ražnjići koje sam marinirao u soja sosu, a zatim ih panirao u oštrom brašnu u koje sam stavio sezama, sušene limunove korice, te vrlo kratko prepržio na plitkoj masnoći. I sami znate da piletini ne treba puno da se ispeče jer će u suprotnom biti tvrdo i suho, tek toliko da dobije laganu žuto-smeđu boju. Za prilog ovog puta odlučio sam se za famozne njemačke špecle. Spätzle je njemačka riječ, a značilo bi -vrabac,vrapčić. U Njemačkoj je jako popularan prilog koji kombiniraju sa svime i svačime. Svatko ih radi na drugačiji način. Netko ih radi kao taranu, a neki kao duže i deblje rezance.Ne morate se brinuti ukoliko nemate onaj ribež namijenjen špeclama jer ću Vam pokazati kako ih možete napraviti na druga dva način, a Vi odaberite koji želite i koji Vam je jednostavniji. Nakon ovog recepta biti će nastavak jer mi je ostalo viška piletine, ali i špecla.Umjesto sušenog graška možete se odlučiti i za onaj konzervirani ili smrznuti.


Sastojci potrebni za špecle :

350 g glatkog brašna

1 jogurt ( 180 ml )
4 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 jušna žlica soli
mlake vode po potrebi
............................................

Sastojci za pileće ražnjiće :

800 g pilećih prsa ( bez kože i kostiju )
2 dl soja sosa
oštrog brašna po potrebi
1 čajna žlica sušene limunove korice
2 jušne žlice sezama

............................................
Sastojci potrebni za varivo od graška:

500 g sušenog graška

3 svježe, srednje mrkve
2 veće glavice crvenog luka
2,5 dl mlijeka
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu


.............................................

Postupak :

Ukoliko se odlučite za sušeni grašak biti će ga potrebno dan ranije ostaviti u vodi kako bi nabubrio. Baš kao što je slučaj i s grahom.


Crveni luk nasjeckajte na sitnije kocke, te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Mrkvu ogulite i narežite na sitnije kockice te dodajte pirjanom luku.


Grašak ocijedite od vode, pregledajte ga da nema pokvarenih ili lošijih dijelova te dodajte na pirjani luk i mrkvu. Podlijte s vrlo malo vode i posolite te ostavite da se kuha na laganoj vatri.



Kad voda ispari dodajte mlijeko i nastaviti s procesom kuhanja sve dok se povrće ne skuha. Doradite okus.



Pilećim prsima odstranite kožu i kosti te ih narežite na deblje prutiće. Posolite ih i prelijte s soja sosom. Ostavite najviše 30-40-tak minuta da odstoji i povremeno miješajte kako bi se piletina što bolje aromatizirala soja sosom.  Svaki narezani prutić piletine nabadajte na štapiće od ražnjića.



Oštro brašno pomiješajte sa sušenom limunovom koricom i sezamom. Svaki ražnjić uvaljajte u tu smjesu te pržite na plitkoj masnoći s obje strane sve dok ne dobije laganu zlatno-smeđu boju.Pripazite da ih ne prepečete jer piletina biti tvrda, žilava i drvenasta. Ukoliko nemate baš takvu veliku tavu za prženje piletine, štapiće za ražnjiće kasnije slobodno prerežite ili prepolovite.






Što se špecla tiče zaista ih svatko radi na svoj način. Kolegica koja je također kuharica rekla mi je da njezin muž dok je radio u Njemačkoj radio špecle u dužem obliku kao što sam ih i ja radio, no ovo su dva primjera kako ih Vi možete raditi. Odlučiti se možete između cjediljke koja ima veće rupice, između onog predviđenog ribeža za raditi špecle ili ovako kako sam ja radio - na drvenoj dasci i onda samo spatulom uranjao u kipuću vodu. Onaj ribež predviđen za izradu špecli nemam, pa sam se odlučio za opciju pod drugom  fotografijom .



U posudi prosijte brašno. Dodajte jaja, jogurt i sol te dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu, a po potrebi dodajte tek toliko vode da dobijete niti pregustu niti prerijetku smjesu, baš kako izgleda na fotografijama.


U posebnoj posudi zakuhajte vodu. Nadjev za špecle rasporedite po drvenoj dasci, a zatim u kipućoj vodi ostavite 1-2 minute spatulu da se zagrije. Razmažite tijesto po dasci da svugdje dobijete jednaku debljinu, te pomoću spatule stružite manje komad i ubacujte ih u kipuću vodu .






Tokom kuhanja lagano ih miješajte kako se ne bi polijepili i uhvatili za dno posude. Pomoću francuske grabilice vadite ih van u posudu, te prelijte s manjom količinom ulja.




Nakon ovog recepta biti će i nastavak jedne barem meni jako ukusne hladne salate jer jednostavno u mojoj kuhinji se ništa ne baca. Iskorištavam sve namirnice do maksimuma, a do tada budite strpljivi. ;)

Kompletno jelo poslužite još toplo uz sezonsku salatu po izboru.




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.