Translate

Tortillas al horno con carne y verduras

by - srpnja 13, 2012

Još jedan fini i brzi meksički ručak - "zapečene tortilje s mesom i povrćem". Ovog puta radio sam s kupovnim tortillama jer sam relativno kasno se probudio i htio sam da što prije i na vrijeme završim ručak. Malo sam se pogubio jer sam u folderima pronašao nekoliko fotografija gratiniranih tortilja, pa dok sam pronašao fotke koje odgovaraju kojima, odlučio sam da postavim recept i za ove.Imam dvije verzije ovih tortilla rađenih jednima od kupovnim, a jednima od domaćih tortilla. Ovaj drugi ću objaviti uskoro također. No, opet se vraćam na ono kad sam pričao o dodatnim fotografijama da i ovog puta nemam slike završenog jela i posluženog jer nisam planirao voditi blog, već samo grupu. Mislim da će i ove fotografije koje trenutačno prilažem biti dovoljne da dobijete čisto dojam kako je to izgledalo. S obzirom kako sam napravio malo više nadjeva odlučio sam napraviti i tzv. priloge uz ove tortille. U jedan sam dodao pasirane rajčice i napravio malo ljući prilog, dok je drugi prilog malo blažeg okusa i s kiselim vrhnjem. Sve tortille sam posipao s trapist sirom i premazao vrhnjem kako se tokom gratiniranje ne bi osušile i kako bi ostale sočne i mekane.


Sastojci :

1 pakovanje kupovnih tortilla ( 800 g )


Sastojci za nadjev :

1 kg miješanog mljevenog mesa
3 srednje glavice crvenog luka
1 konzerva crvenog graha
1 manja konzerva kukuruza šećerca
350 g smrznutih zelenih mahuna
200 g smrznutog graška
4 svježe srednje mrkve
1,5 l pasirane rajčice
500 g pelata rajčice
sol, crni mljeveni papar i šećera po ukusu

Dodatni sastojci :

1 kiselo vrhnje
350 g sira trapista
2-3 sušene chilli papričice


Postupak :

Konzervirano povrće ocijedite i ostavite ga sa strane. Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso te ga malo posolite da što prije pusti vodu. Zatim dodajte smrznuto povrće, te ga pirjajte sve dok se ne otopi i prestane puštati vodu, a nakon toga dodajte oguljenu i na sitnije kocke narezanu svježu mrkvu. Kad povrće bude na pola kuhano podlijete s pasiranom rajčicom te dodajte šećera po ukusu. Pelate rajčice izvadite iz konzerve, te odstranite kožicu s rajčice.Tekućinu od pelata rajčice također dodajte nadjevu. Svaku nasjeckajte na kocke srednje veličine, te dodajte povrću i mesu, Pred sam kraj pirjanja dodajte konzervirani grah i kukuruz šećerac, te doradite nadjev sa začinima po želji i okusu.Pirjajte i dalje na laganoj vatri sve dok se umak ne reducira do željene gustoće.



Tortilje izvadite iz ambalaže. Na sredinu svake stavljajte gotovi nadjev. Preklopite je, a za svaki slučaj ja sam ih na par mjesta pričvrstio drveni čačkalicama kako se tortilla ne bi tokom gratiniranja "otklopila", ali i da nadjev ne curi pretjerano van. Ali prvo svaku nadjevenu i preklopljenu tortillu posipajte obilno s trapist sirom ili samo premažite umućenim kiselim vrhnjem ili kombinacija oba.




Kako sam u uvodu već naveo od ovog normativa ostala mi je malo veća količina nadjeva. Nadjev sam podijelio na dva dijela. U jedan sam dodao razmućeno kiselo vrhnje i još dodatno ga reducirao ,te popravio okus. U drugu polovicu sam dodao još pasirane rajčice, šećera ( kako nadjev  ne bi bio previše kiseo ), te 2-3 sušene chilli papričice, te poslužio uz gratinirane tortille. Ovo je samo jedan od načina kako ih možete pripremiti.




Ne morate ih uopće gratinirati. Samo ih napunite sa željenim nadjevom i guštajte. ;)

Gratinirajte ih na 180 C oko 30 min ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Poslužite ih dok su još tople uz koju čašicu tequile, soli i koju krišku limete.


Bon Appétit


You May Also Like

2 comments

  1. Obožavam tortilje, sviđa mi se kako si ih radio :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je da ti se sviđaju! ;) Druga verzija koju ću uskoro postaviti mi je mnogo draža, kreativnija,ljepša ali i malo više kompliciranija jer sam radio domaće tijesto za tortille. ;)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja