Translate

Zdrave grickalice - grisini od crnog brašna

by - srpnja 02, 2012

Zasigurno ste se možda već zapitali kako grisini mogu biti zdravi. E, pa mogu. U biti sve je zdravo kad konzumiramo u umjerenim količinama. Ovi grisini su malo drugačiji jer sam upotrebavljao crno brašno ( TIP -1600 ), bez dodatka ikakve masnoće, osim malo ulja s kojim sam premazivao tijesto kako se na vrhu ne bi napravila korica i kako se tijesto ne bi osušilo.Ovo mi je dosad bilo najbolje i najkvalitetnije dizano tijesto ikad na koje sam preponosan. No, mislim da je ispalo tako jer sam sad po prvi put koristio crno brašno, ali i toplo vrijeme je stiglo što mi naravno ide u prilog i olakšava što brže i bolje dizanje tijesta. Kao klinac i tinejdžer često sam konzumirao one grisine koji su se mogli kupiti u sklopu čokoladnih namaza, čega i danas ima naravno, no domaće je uvijek domaće i tako će uvijek biti - znate sami što ste stavili u njih i kakvi su zaista. Postoji bezbroj varijacija na temu grisina, svatko ih pravi na svoj način, ovo je moj doprinos. Možete ih kombinirati sa svim slanima umacima, dipovima i paštetama, ali isto tako i u slatkim verzijama umaka, nadjeva i sl. Odmah ću Vam reći ukoliko se odlučite ih raditi da zbilja ima dosta posla oko njih, a naročito onda ukoliko želite da dobijete super hruskave i dobro pečene grisine. Grisini se tokom pečenja peku prvo na jakoj vatri/temperaturi u pećnici, a zatim na laganoj, s time da se dva puta špricaju vodom kako bi dobili lijepu boju, ali i bili hruskavi. Pečene grisine možete povezati sa razno-raznim dekorativnim vrpcama, te ih spakirati u gotove, prikladne i dekorativne kutije te ih nekom pokloniti kao gastro poklon. Što se estetičkog pitanja grisina tiče nisam namjerno htio raditi sve jednake oblike kako bih Vam pokazao da ih možete raditi na bilo koji način.Ove grisine imam namjeru posluživati uz chutney rajčicu i riblju paštetu za koje ću uskoro i recept postaviti na blogu.
Što se začina i mirodija tiče kojima sam premazivao grisine nisu glavna opcija. Stavio sam ih samo na neke radi malo drugačije arome i okusa.



Sastojci :

1 kg crnog brašna ( TIP 1100 ili 1600 )
1/2 jušne žlice soli
1 kocka svježeg kvasca
3 dl mlijeka
1/2 jušne žlice šećera kristala

.......................................................

Dodatni sastojci :

1 dl ulja ( za premazivanje tijesta )
mješavina začina ( mediteranska, začin za pizzu, kim, sezam, mak )
voda ( za poškropavanje grisina )


.......................................................


Jutro sam započeo s ne tako jako zdravim, ali meni najboljim ljetnim sendvičem kojega imam običaj konzumirati uglavnom tokom ljeta, samo zbog rajčice i kad kod kuće imam finu i kvalitetnu svinjsku mast.


Postupak :

           Brašno prosijte kroz gustu cjediljku kako biste ga prozračili i eventualno ukloniti "strana tijela".


U manji lončić dodajte mlijeko i šećer, te ga vrlo lagano zagrijte. Ne smije biti prevruće kako ne bi "ispržilo"kvasac jer se u protivnome kvasac neće dignuti, skuhati će se. Ostavite ga sve dok kvasac u mlijeku se ne digne.



U prosijano brašno dodajte sol, te uzdignuti kvasac. Tijesto umijesite sve dok ne dobijete mekano i homogeno. Plastičnu posudu premažite sa svih strana s malo ulja, dodajte zamiješano tijesto, te tijesto također premažite s malo ulja kako se na vrhu tokom fermentirana tijesto ne bi osušilo i kako se ne bi napravila korica. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže do željene visine.


Uzdignuto tijesto izvadite iz zdjele te ga još jednom premijesite. Podijelite ga par malih loptica koje izbulirajte u male loptice kao za tijesto za pizzu, te ostavite još malo da se odmara i još jednom uzdigne. Još jednom nožem prerežite bule kako biste dobili par manjih.


Svaku lopticu razvaljajte na 1 cm debljine, te pomoću noža ili onoga za pizzu režite duže štapiće. Umjesto rezanja možete i prstima otkidati loptice malo veće veličine od oraha, te ih razvaljati također na duže štapiće.




Svaki oblikovani štapić stavite na masni papir za pečenje. Svaki štapić poškropite s malo vode, a po želji po njima premažite sa svim navedenim začinima i mirodijama ili ih možete ostaviti bez ikakvih začina. Posolite ih.



Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 240 C oko 8 minuta. Izvadite ih van iz pećnice, još jednom svaki štapić poškropite s vodom, te vratite natrag u pećnicu na 180 C oko 25-tak minuta ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Čuvajte ih u staklenim ili hermetičkim posudama. Grisini moraju biti hruskavi i prhki.





Bon Appétit


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja