Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 13. srpnja 2012.

Zeleni ledeni čaj

Kako je već odavno stiglo ljeto svi mi tražimo bilo kakve načine da se rashladimo. Nakon domaćeg gustog  soka od bresaka,krušaka i limete na red dolazi  zeleni ledeni čaj koje osobno najviše volim od svih čajeva. Dolaze nam topli i vrući dani, ukoliko ne volite čajeve i ne konzumirate ih tokom ljetnih dana napravite zeleni čaj kao "ledeni". Vodu nemojte nikako ostaviti da prokuha, već je ugasite kad počne strujati. Ostavite je 2-3 minute da odstoji, a zatim ubacite filtere i obavezno poklopite poklopcem kako bi se sačuvala sva eterična ulja iz njega. Ohladite ga, po želji dodajte limunov sok jer time pojačavate njegov okus, kvalitetu ali i poništiti ćete "tanin" koji se nalazi u njemu dodatakom limunovog soka, zapravo vitamina C. Vrlo dobar je za osobe koje imaju problema sa aknama ili prištićima, ubrzava rad metabolizma, pospješuje rad crijeva i od njega se mršavi s time da onda trebate i pojačati fizičku aktivnost Vašeg tijela.Zeleni čaj je bogat kofeinom te umjesto kave radije si napravite šalicu zelenog čaja.Preporučena količina konzumacije ovog čaja je od 2 do 10 šalica dnevno ( 2,5 dl šalice ). Ukoliko volite možete ga kombinirati i sa mlijekom tokom jutarnje zamjene za kavu. Ponekad mi jutarnja turska kava zna biti dosadna i monotona pa je zamijenim s zelenim čajem uz malo mlijeko. Vjerujem da ću barem imalo Vas potaknuti da se odlučite za njegovu konzumaciju.Što se normativa pripreme ovog čaja tiče dosta je veća jer meni osobno nikad ga nije dosta, a ne da mi svakih 2-3 sata kuhati novi, jer ionako u dva dana ga znam popiti pa napraviti kratki "predah" od nekoliko tjedana.
Sastojci:

6 l vode
4 filter vrećice zelenog čaja
2 svježa ( po mogućnosti neprskana ) limuna
1 svježa limeta
šećera ( bijeli ili smeđi, sve vrste meda ili uopće ga ne morate zaslađivati, ja osobno ništa od toga ne pijem zašećereno jer mi tako najbolje odgovora ) - po ukusu
1,5 dl kisele (mineralne) vode

....................................................................................

Dodatni sastojci :

nekoliko kocaka leda, plastične slamke, limun i limeta za dekoriranje

....................................................................................

Postupak :

Kao što sam već u uvodu naveo voda se ne smije prokuhati, a nipošto stavljati filtere u vruću vodu.
Dovoljno će biti tek zagrijati vodu da ona struji, a zatim ugasite vatru, te ubacite filtere čaja. Ostavite maksimalno 5 minuta da odstoje poklopljeno kako eterična ulja ne bi ishlapjela.
Uklonite filtere te ga ostavite sa strane da se dobro ohladi. Limetu i limune narežite na tanje ploške te dodajte u ohlađeni čaj. Po ukusu ga zešećerite ukoliko volite slađe, no i ne morate. To ostavljam Vama da sami prosudite. Dodajte mineralnu vodu i dobro izmiješajte. Po želji dio limuna i limete možete ocijediti i dodati u čaj. Limun i limetu držite tek toliko u čaju da puste svoje sokove i okuse jer će u protivnome stajanjem u čaju početi truniti, čaj će se zamutiti i u čaju će plutati sitni i ne toliko reprezentativni komadići limuna i limete.
Dodajte led u čaj i ostavite nekoliko minuta da odstoji i da se led počne lagano otapati. Isto tako pazite da ne stavljate velike količine leda jer ćete čaj u protivnome razrijediti. Osim zelenog čaja možete i bilo koju drugu vrsta čaja pripremiti na ovaj način.Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.