Translate

Kolač djetinjstva i jedan eksperiment

by - kolovoza 07, 2012


Dok sam bio klinac ovaj je kolač bio uvijek sastavni dio nedjeljnog ručka. Moja mama ga je nazvala "Kolač od oraha", a isto tako vjerujem da ima i drugih naziva.Za ovaj kolač koristio sam duplu mjeru jer sam radio veću količinu i to u tepsiji od pećnice. Vrlo jednostavan je za pripremu i savršeno sočan. Mamina mama ga također dosta često radi, ali njezin nije nikad bio toliko sočan i pun okusa kao mamin jer ga baka uvijek prepeče i osuši se u pećnici. Nisam fotografirao korak po korak izrade ovog kolača jer sam smatrao da nema potrebe koliko je jednostavan i ono najbitnije nema vaganja i mjere za ovaj kolač, radi se samo o mjerama na šalice ( 2,5 dl ). Isto tako nisam se držao maminog recepta za čokoladnu glazuru već sam je radio sa slatkim vrhnjem za šlag i čokoladom za kuhanje.Surfajući youtube-om gledao sam način radova čokoladnih mousse-va i naišao na jedan koji se topi u vodi, a zatim "lupa" na ledu. Video možete pogledati na samom kraju/dnu ovog recepta. Čokoladni mousse sam improvizirao i nije završio kako sam i očekivao jer vjerojatno nisam koristio čokoladu s 70% kakaa, već onu vjerojatno od 30% ili malo više - klasična čokolada za kuhanje, a i vode sam malo više stavio. Tako da bi onda zasigurno valjalo da ide čokolada s 70% kakaa i 1/2 dl vode.


Sastojci :

2 šalice šećera kristala
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
2 šalice mlijeka
2 šalice pšenične krupice ( grisa )
1 šalica svježe ribanih ( ili smrznutih jabuka ukoliko imate običaj ribati i pohranjivati u duboke zamrzivače )
2,8 dl ulja ( 1 šalica ulja bi bila previše i kolač bi bio dosta masniji )
2 šalice mljevenih oraha
1 p.p.

..........................................................................................................

Sastojci za čokoladnu glazuru :

300 g čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja za šlag


.........................................................................................................

Postupak :

Prvo izmutite sve tekuće sastojke, a suhe sastojke pomiješajte s praškom za pecivo te sve dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu. Izlijte u odgovarajuću tepsiju i pecite na 180C oko 30-tak minuta ili sve dok ne biskvit ne dobije zlatno-smeđu boju i koricu.

Za čokoladnu glazuru u posebnom malom lončiću zagrijte slatko vrhnje, ne do vrenja već da se počne lagano isparavati. Čokoladu iskidajte na jednake komade. Zagrijano slatko vrhnje maknite s vatre te umiješajte čokoladu i miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Prelijte biskvit i ostavite sa strane da se ohladi. 

Čokoladni mousse za 5 minuta  ( kliknite na link da vidite kako se pravi ).


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja