Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

"Kotlovina" iz pekača

Ovo jelo vraća me u daleku 2004.g dok sam boravio kod strica u Našicama na ljetnim praznicima. Tada sam prvi puta u životu jeo onu pravu kotlovinu u kojoj je bilo zaista svega i svačega, počevši od nekoliko vrsta mesa piletine, svinjetine, teletine i junetine, a zatim nekoliko vrsta svježih gljiva : šampinjona, bukovača, lisičarki i vrganja,ali i krumpira. Stric naravno ima pravu kotlovinu dok sam ja napravio jednu malu improvizaciju u pekaču na struju i varijantu koja je jeftinija, ali opet isto tako ukusna. Zbilja ne znam kako bih živio bez ovog pekača. Po mojem mišljenju to je super stvar, funkcionalan i prenesiv je. Uglavnom kuham u njemu vani dok su lijepi i topliji dani, a opet možete ga i u stanovima i kućama koristiti. Najviše volim u njemu sotirati meso jer u običnoj tavi i na običnom štednjaku ne mogu postići karamelizaciju mesa kao što mogu u pekaču, a i svi kuhani obroci spravljeni u pekaču su mnogo brži za izradu kompletnog jela. Za ovu tzv. improviziranu varijantu "kotlovine" koristio sam svinjetinu, piletinu, nešto malo svježe rajčice, peršinovo lišće, začine, te krumpir koji sam prethodno zapekao malo u pećnici, te ga dodao završenoj kotlovini. Kao što sam već na početku uvoda naveo možete koristiti bilo koje drugo meso počevši od svinjskih, telećih i janjećih kotleta, pa sve do piletine i povrća tipa krumpira i mješavine svježih gljiva. Miris ovog jela tokom kuhanja neću niti komentirati nešto pretjerano, već ću samo reći kako je cijelo dvorište mirisalo po ovom jelu. Što se krumpira tiče namjerno sam ga vrlo kratko gratinirao u pećnici, nisam ga htio kuhati jer će u vodi ostati kompletno cijeli škrob, dok kratkim gratiniranjem će se zadržati škrob u krumpiru koji će kasnije tokom kuhanja s mesom puštati škrob u jelo i time prirodno zgusniti kompletno jelo. 



Sastojci :

1,5 kg krumpira
1 kg svinjetine ( but - ruža )
2 srednja komada pilećih batkova
2 srednja komada pilećih nadbatkova
1 veća glavica crvenog luka
češnjak u prahu ( po ukusu )
svježi šareni mljeveni papar ( ili bilo koji drugi ukoliko nemate svježeg šarenog mljevenog )
soli ( po ukusu )
crveni luk u prahu ( po ukusu )
2-3 svježe rajčice ( prethodno blanširane i kojima je odstranjena koža )
2-3 malo deblje šnite slanine
2-3 jušne krupnije sjeckanog svježeg ili smrznutog peršinovog lišća
2,5 dl bijelog vina
vode po potrebi ( vode treba biti dovoljno, a opet ne previše niti premalo, baš kao što na fotografijama izgleda. Ukoliko Vam i ostane malo više tekućine u jelu ne brinite to će održati meso i krumpire sočnima i punog okusa. )

.........................................................................

Postupak :

Svinjskom butu odstranite suvišnu masnoću i zarežite žilice. Nemojte ih rastanjivati jer meso treba biti malo deblje. Svaki odrezak obrišite kuhinjskim ubrusom kako biste uklonili višak vode iz mesa. Time ćete postići bolju i kvalitetniju karamelizaciju mesa. Na plitkoj masnoći sotirajte odreske s obje strane sve dok ne dobiju lijepu karameliziranu boju. Izvadite ih van, te ostavite sa strane da odstoje. Krumpire ogulite, te ih narežite na srednje kocke.





Stavite ih u tepsiju i prelijte s vrlo malo ulja i gratinirajte u pećnici sve dok se krumpir ne osuši i dobije vrlo laganu i svijetlo-smeđu boju.




Na preostalu masnoću od svinjetine dodajte pileće batkove, te ih također sotirajte kao svinjetinu i odložite sa strane. Crveni luk očistite i narežite na tanje ploške, te ih stavite pirjati na masnoću od mesa.
Podlijte s vodom, dodajte sve ostale navedene začine osim peršinovog lišća i vina kojega ćete dodati pred kraj kuhanja.





Svinjetinu  vratite natrag u pekač, te po potrebi dodavajte postepeno vodu i začine po ukusu.Kad je svinjetina na pola kuhana ( mekana ) dodajte piletinu i nastavite s kuhanjem na laganoj vatri. Dodajte slaninu i svježe blanširane i na sitnije kocke narezanu rajčicu, a zatim piletinu i opet ostavite da se kuha na laganoj vatri.



Kuhajte sve dok svinjetina ne bude mekana, pazeći da ne piletinu ne raskuhate i da se ne raspada.Pred kraj kuhanja mesa dodajte krumpire, a kad se skuha dodajte bijelo vino i krupno sjeckani svježi ili smrznuti peršin.





Poslužite dok je toplo, uz sezonsku salatu po izboru. Ovo jelo je još bolje jesti sutra jer će krumpir i meso dodatno se natopiti sa svim aromama i okusima iz jela.







Bon Appétit


2 komentara:

  1. Bas cu ovaj vikend isprobati. Dolazi mi cijela obitelj na nedjeljni rucak, pa cijelo vrijeme mislim sta bi mogla praviti. Nadam se da ce biti ukusno. Mislim da cu jos domace mlince uz to posluziti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isprobajte svakako i javite dojmove. :) Kome god da sam to pripremao doslovno su se gušili u tome. ;)

      Izbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.