Translate

Mousse torta od breskve

by - kolovoza 29, 2012

Sa svega nekoliko sastojaka i ostatak od prethodno skuhanih stvari nastala je ova mousse torta od breskve. Brašna i domaćih jaja uvijek imam u hladnjaku, slatkog vrhnja za šlag je ostalo od nečeg drugog, a breskve sam dobio od prijateljice koja ima drvo u svojem dvorištu. Ove godine rodila je ogromne, velike i sočne plodove i kako je imala viška odlučila mi je polovicu dati jer zna da ću iskemijati nešto s njima.Biskvitno tijesto je opet rađeno na stari i provjereni način, savršeno sočan i mekan je bio,a mousse od breskve se topi u ustima. Umjesto bresaka možete upotrijebiti i bilo koje drugo sezonsko ili vansezonsko voće, prilagodite prema svojem ukusu.



Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

7 jaja ( po mogućnosti domaćih )
7 jušnih ( ravnih ) žlica glatkog brašna
7 jušnih ( ravnih ) šećera kristala
1,5 jušna ( ravna ) žlica gorkog kakaa
1 p.p.
 malo vode za poškropiti pečeno biskvitno tijesto nakon pečenja


Sastojci potrebni za nadjev :

1,5 kg svježih bresaka ( možete i konzervirane koristiti )
600 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vrećice prozirne želatine u prahu ( ili ukoliko ste vegetarijanac možete i agar-agar koristiti )
sok od jednog limuna
šećera u prahu po ukusu

Dodatni sastojci :

breskve i gorki kakao za posipati tortu


Postupak :

Glatko brašno prosijte s kakao i praškom za pecivo te ostavite sa strane.



Jaja razbijte u posebnoj posudi, te dodajte šećer kristal i mutite sve dok ne dobijete homogenu i pjenastu smjesu ( bijelu ) kao što je prikazano na fotografiji.




                         
                                   Nakon toga dodajte suhe sastojke, te još jednom lagano izmiksajte.







Što se kalupa tiče koristio sam onaj od 30 cm promjera. Kalup premažite s vrlo laganim i tankim slojem maslaca ili ulja, te posipajte brašnom i lagano rukama protresite kako biste brašno ravnomjerno raspodijelili, a višak uklonite.Istresite u kalup umućeno biskvitno tijesto, te ga stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C. Prvih 15 minuta ne smijete otvarati pećnicu, a najbolje ćete provjeriti da li je biskvit pečen tako da u njega lagano pomoću drvene čačkalice probodete biskvitno tijesto - ukoliko ne ostane nikakvog sadržaja na čačkalici, biskvitno tijesto je pečeno. Ostavite ga sa strane, te poškropite s vrlo malo vode. Vodu sam koristio jer nisam želio nikakvu posebnu i drugačiju aromu u biskvitu. Ostavite biskvit da se hladi u kalupu (najlakše će Vam biti ukoliko imate one kalupe kojima možete kasnije ukloniti obruč.)



 



                                     Breskve ogulite, te ih narežite na šnite srednje veličine.




Pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte ih sve dok ne dobijete kašicu, a zatim u to dodajte sok od jednog limuna. Slatko vrhnje istucite u šlag pazeći da ga previše ne izmiksate. Treba biti pjenasto i pahuljasto, baš kao što je na fotografiji prikazano. Tučeno slatko vrhnje dodajte u kašicu od bresaka, te lagano izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.






Vrećice prozirne želatine u prahu ostavite u vodi da nabubri, a zatim nakon što nabubri prebacite je u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri - želatina ne smije prokuhati, niti kuhati. Ostavite je koju minutu sa strane da se vrlo malo ohladi, a zatim dodajte u tučeno slatko vrhnje i kašicu od bresaka i još jednom dobro i lagano izmiješajte. Po želji i ukusu možete dodati naknadno i šećera u prahu ukoliko volite slađe, ja osobno nisam jer ovaj normativ mi je bio sasvim dovoljan, ne volim preslatke deserte i kolače globalno.
Umiješani nadjev istresite u kalup s pečenim biskvitnim tijestom, te ostavite vani 5-10 minuta da odstoji, a zatim tortu prebacite u hladnjak na nekakvih 5-6 sati da odstoji i da se dobro stegne. Prije posluživanja posipajte s gorkim kakaom, i svježim narezanim breskvama.











You May Also Like

4 comments

  1. i ja radim mousse na sličan način... ali ne koristim želatinu jer mi iskreno jako smrdi -.-

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni meni se općenito želatina ne sviđa i gledam da je što manje upotrebljavam, no jednostavno u nekim tortama i kolačima ne možeš je izbjeći, a agar-agar mi je skup i samo bi mi se povlačio po ladicama i ormarićima s obzirom koliko slabo radim s želatinom.

      Izbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja