Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 17. kolovoza 2012.

Perkelt od soma

Perkelt od soma koji je jako poznat na svim ribnjičarskim područjima, a naročito u Slavoniji i Baranji. Osobno fiš paprikaš ne volim, jeo sam ga dok sam bio klinac i to samo juhu i tjesteninu, a danas nikako, no ovakav perkelt nikad ne odbijam. Ukoliko se odlučite napraviti ga ili fiš-paprikaš obavezno nabavite baranjsku mljevenu slatku i ljutu papriku. Nikako je ne kupujte po supermarketima jer usporedba domaće baranjske i one tvorničke je nebo i zemlja, a isto tako od prave domaće mljevene paprike nećete dobiti žgaravicu, nećete biti naduti i sl. Mi smo u hotelu čak znali i dobiti a la carte narudžbu za perkelt no tada je gost trebao čekati 40-45 minuta, na što je većina i bilo spremno jer znaju što žele jesti. Najviše vremena oduzme priprema crvenog luka i njegovo pirjanje, a zatim kuhanje mljevene paprike, te na samom kraju nekih 20-tak minuta da som skuha. Uz ovaj perklet je obavezan prilog od tjestenine sa sirom i slaninom koja se prži na domaćoj svinjskoj masti, na nikakvom maslinovom ulju, ne daj Bože maslacu i takvim karafekama što danas izmišljaju. Recepti su uglavnom svugdje isti, razlika je jedino u normativu. Ukoliko volite slatkovodne ribe,riblje paprikaše i perkelte, voljeti ćete i ovaj perkelt.



Sastojci :

1 kg soma ( smrznute filete soma sam koristio )
300 g crvenog luka ( 150 g sitno nasjeckanog, 150 g samljevenog )
2 manje svježe paprike
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
1/2 jušne žlice mljevene ljute paprike ( manje-više, ovisno ako volite ljuće )
2-3 manja lovorova lista
1 dl pasirane rajčice
200 g slanine
soli po ukusu
vrlo malo šećera kristala ( tek toliko da poništite kiselost pasirane rajčice )

..........................................................................................


 Dodatni sastojci :

600 širokih rezanaca ( domaćih ili kupovnih )
350 g svježeg kravljeg sira
1 jušna žlica domaće svinjske masti 


..........................................................................................




Postupak :

150 g očišćenog crvenog luka sameljite u blenderu u dodatak vrlo malo vode.

U posebnu posudu dodajte žlicu svinjske masti, a zatim na sitne trakice izrezanu slaninu. Pržite je sve dok ne postane zlatna i hruskava. Izvadite je van pomoću francuske grabilice, te ostavite sa strane.


Na ostatak masnoće od slanine dodajte prvo sitno sjeckani luk, te ga pirjajte sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte izmiksani crveni luk i lovorov list. Pirjajte sve dok luk ne prestane puštati vodu, a zatim dodajte obje vrste mljevene paprike, te podlijte s vrlo malo vode te ostavite da se tako kuha sve dok se luk u potpunosti ne raskuha. ( Izmiksani luk mora u potpunosti biti izmiksan, bez ikakvih komadića -čista pjenica ).


Nakon što su se paprika i crveni luk raskuhali dodajte odmrznute filete soma koje ste prethodno očistili od suvišne masnoće i izrezali na malo veće kocke. Soma kuhajte 20 minuta, a zatim pred kraj dodajte pasiranu rajčicu, vrlo malo šećera i soli po ukusu.








Široke rezance skuhajte na klasičan način ili po uputama s deklaracije. Dobro ih ocijedite, te dodajte prženu slaninu i svježi sir, te još jednom sve dobro izmiješajte . Po želji možete i sa strane ostaviti malo pržene slanine, te je posipati po tjestenini pred sam kraj.
Poslužite toplo uz čašu bijelog vina.



                                                                      Bon Appétit

Broj komentara: 8:

  1. Perkelt mi je sasvim nepoznat, ali odlicno zvuci i izgleda. Vjerujem da je jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Osobno nisam ljubitelj riječne ribe, ali ovo tvoje jelo izgleda jako dobro!
    U stvari sam došla pohvaliti ovaj blog.
    Posebno mi se svidja što ima puno tradicionalnih i domaćih recepata. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako dobro. Interesira me zašto jedan dio luka meljete, a drugi sjeckate?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tomek. Jedan dio sam takav ostao jer ne volim kad se u potpunosti osjete komadići luka, a ovime dobijem kombinaciju oba, baš kao i kod svakog drugog perkelta. Naravno da ovo nije uvjet i da se na ovakav način radi, no isprobao sam i osobno mi se svidjelo. :)

      Izbriši
  4. Danas isproban! Savršen recept, prvi put sam pravila perkelt i odlično je ispao, sve je nestalo u trenu :) Pohvale za odličnu stranicu, inače danas otkrivenu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. recept odličan ali ali som na slici nije som domaći nego pangasius ili vijetnamski koji po kvaliteti nije ni blizu.Pogotovo smrznuti koji sadrži i do 30 posto vode.Jedino je jeftin pa ga restorani neupućenima prodaju pod soma i to skupo.P0zdrav iz Slavonije od ribiča i kuhara.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.