Translate

Perkelt od soma

by - kolovoza 17, 2012

Perkelt od soma koji je jako poznat na svim ribnjičarskim područjima, a naročito u Slavoniji i Baranji. Osobno fiš paprikaš ne volim, jeo sam ga dok sam bio klinac i to samo juhu i tjesteninu, a danas nikako, no ovakav perkelt nikad ne odbijam. Ukoliko se odlučite napraviti ga ili fiš-paprikaš obavezno nabavite baranjsku mljevenu slatku i ljutu papriku. Nikako je ne kupujte po supermarketima jer usporedba domaće baranjske i one tvorničke je nebo i zemlja, a isto tako od prave domaće mljevene paprike nećete dobiti žgaravicu, nećete biti naduti i sl. Mi smo u hotelu čak znali i dobiti a la carte narudžbu za perkelt no tada je gost trebao čekati 40-45 minuta, na što je većina i bilo spremno jer znaju što žele jesti. Najviše vremena oduzme priprema crvenog luka i njegovo pirjanje, a zatim kuhanje mljevene paprike, te na samom kraju nekih 20-tak minuta da som skuha. Uz ovaj perklet je obavezan prilog od tjestenine sa sirom i slaninom koja se prži na domaćoj svinjskoj masti, na nikakvom maslinovom ulju, ne daj Bože maslacu i takvim karafekama što danas izmišljaju. Recepti su uglavnom svugdje isti, razlika je jedino u normativu. Ukoliko volite slatkovodne ribe,riblje paprikaše i perkelte, voljeti ćete i ovaj perkelt.



Sastojci :

1 kg soma ( smrznute filete soma sam koristio )
300 g crvenog luka ( 150 g sitno nasjeckanog, 150 g samljevenog )
2 manje svježe paprike
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
1/2 jušne žlice mljevene ljute paprike ( manje-više, ovisno ako volite ljuće )
2-3 manja lovorova lista
1 dl pasirane rajčice
200 g slanine
soli po ukusu
vrlo malo šećera kristala ( tek toliko da poništite kiselost pasirane rajčice )

..........................................................................................


 Dodatni sastojci :

600 širokih rezanaca ( domaćih ili kupovnih )
350 g svježeg kravljeg sira
1 jušna žlica domaće svinjske masti 


..........................................................................................




Postupak :

150 g očišćenog crvenog luka sameljite u blenderu u dodatak vrlo malo vode.

U posebnu posudu dodajte žlicu svinjske masti, a zatim na sitne trakice izrezanu slaninu. Pržite je sve dok ne postane zlatna i hruskava. Izvadite je van pomoću francuske grabilice, te ostavite sa strane.


Na ostatak masnoće od slanine dodajte prvo sitno sjeckani luk, te ga pirjajte sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte izmiksani crveni luk i lovorov list. Pirjajte sve dok luk ne prestane puštati vodu, a zatim dodajte obje vrste mljevene paprike, te podlijte s vrlo malo vode te ostavite da se tako kuha sve dok se luk u potpunosti ne raskuha. ( Izmiksani luk mora u potpunosti biti izmiksan, bez ikakvih komadića -čista pjenica ).


Nakon što su se paprika i crveni luk raskuhali dodajte odmrznute filete soma koje ste prethodno očistili od suvišne masnoće i izrezali na malo veće kocke. Soma kuhajte 20 minuta, a zatim pred kraj dodajte pasiranu rajčicu, vrlo malo šećera i soli po ukusu.








Široke rezance skuhajte na klasičan način ili po uputama s deklaracije. Dobro ih ocijedite, te dodajte prženu slaninu i svježi sir, te još jednom sve dobro izmiješajte . Po želji možete i sa strane ostaviti malo pržene slanine, te je posipati po tjestenini pred sam kraj.
Poslužite toplo uz čašu bijelog vina.



                                                                      Bon Appétit

You May Also Like

8 comments

  1. Perkelt mi je sasvim nepoznat, ali odlicno zvuci i izgleda. Vjerujem da je jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Osobno nisam ljubitelj riječne ribe, ali ovo tvoje jelo izgleda jako dobro!
    U stvari sam došla pohvaliti ovaj blog.
    Posebno mi se svidja što ima puno tradicionalnih i domaćih recepata. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako dobro. Interesira me zašto jedan dio luka meljete, a drugi sjeckate?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tomek. Jedan dio sam takav ostao jer ne volim kad se u potpunosti osjete komadići luka, a ovime dobijem kombinaciju oba, baš kao i kod svakog drugog perkelta. Naravno da ovo nije uvjet i da se na ovakav način radi, no isprobao sam i osobno mi se svidjelo. :)

      Izbriši
  4. Danas isproban! Savršen recept, prvi put sam pravila perkelt i odlično je ispao, sve je nestalo u trenu :) Pohvale za odličnu stranicu, inače danas otkrivenu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. recept odličan ali ali som na slici nije som domaći nego pangasius ili vijetnamski koji po kvaliteti nije ni blizu.Pogotovo smrznuti koji sadrži i do 30 posto vode.Jedino je jeftin pa ga restorani neupućenima prodaju pod soma i to skupo.P0zdrav iz Slavonije od ribiča i kuhara.

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja