Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 4. kolovoza 2012.

Pileći batkovi na talijanski način

U nedostatku inspiracije uhvatio sam se malo udžbenika iz kuharstva i naletio na ovaj fenomenalan recept koji je bio označen "iksom", a isto tako to jelo smo radili na kuharstvu za koje sam se kasnije tek sjetio čitajući recepturu. Mislim da nema sočnijih pilećih batkova od ovih, a sama priprema ovog jela je super jednostavna. Ukoliko se odlučite za pripremu ovog jela savjetovao bih Vam da batkove dan ranije marinirate jer samim time meso će dodatno omekšati i biti će aromatiziranije. Prije dva tjedna bio sam kod bake i dala mi je veću količinu ove domaće tjestenine koju ona ima običaj mijesiti, a isto tako i različite vrste rezanaca za juhu. Ovo joj je bila prva domaća tjestenina koju je napravila jer obično radi samo rezance za juhu. Batkovi nekako najbolje odgovaraju uz ovaj umak i tjesteninu, što ne znači da ne možete upotrijebiti i bilo kakvo drugo meso. Brz, jednostavan i jeftin ručak gotovo za cca 1 sat, ali i manje, ovisi samo količina-normativ koji ćete raditi. Ukoliko se odlučite za bezmesnu varijantu napravite samo umak i poslužite tjesteninu i sezonsku salatu po izboru - pogodno je za vegetarijance, ali i za one koji malo žele predahnuti od mesa.


Sastojci :

1,5 kg pilećih batkova
Mediteranska mješavina začina, sol i crni mljeveni papar ( za mariniranje batkova )
1, 5 l mesnog ili povrtnog temeljca

500 g domaće ili kupovne tjestenine ( široka-čipkasta tjestenina )
oštro brašno
ulja po potrebi



Sastojci za mediteranski umak :

3 srednje glavice crvenog luka
2 veće svježe paprike
4 svježe srednje rajčice
800 ml pasirane rajčice
3 režnja češnja-češnjaka
1 puna čajna žlica mediteranske mješavine začina
1 puna čajna žlica šećera kristala
sol i crni mljeveni papar po ukusu


Postupak :

Pileće batkove prvenstveno prije svega pregledajte da nema ostatka perja ( jer kad god kupujem piletinu nailazim na jako loše i polovično-"aljkavo" očišćene piliće).Ukoliko ne možete sve dlake ukloniti upotrijebite kuhinjsku pincetu ili upotrijebiti upaljač. Batkove dobro posolite i popaprite, te dodajte mediteransku mješavinu začina.Sve začine dobro utrljajte u meso, te ih marinirajte dan ranije ili ostavite pola sata da odstoje.



Pripremite dublju posudu, te u nju dodajte ulje. Svaki batak uvaljajte u oštro brašno, te ih sotirajte na masnoći sa svih strana sve dok batkovi ne dobiju zlatno-smeđu boju.


Sotirane batkove izvadite van iz posude te ih odložite na tanjur. Na preostalu masnoću od sotiranja dodajte temeljac, te ostavite da se ukuha.


Nakon što se ukuhalo u temeljac dodajte batkove i podlijte s vinom, te kuhajte tako sve dok batkovi ne omekšaju i ne budu gotovi.



Za umak sitno nasjeckajte crveni luk, papriku očistite, te narežite na žlijen. Luk pirjajte na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezanu papriku.



Malo posolite da povrće pusti vodu, a pred kraj podlijte s pasiranom rajčicom.Kad ukuha dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak.Nakon toga dodajte blanširane i oguljene rajčice koje ste narezali na kockice srednje veličine. Također ih dodajte umaku, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.




Tekućina u kojoj se kuhaju batkovi upotrijebiti ćemo za umak. Pirjani luk i papriku, pasiranu rajčicu podlijevajte s tekućinom od batkova, a pred sam kraj začinite i doradite okus. Umak ostavite da se dobro reducira. Ukoliko Vam ostane viška tekućine u kojoj su se batkovi kuhali nemojte je bacati i nemojte batkove vaditi iz nje jer će batkovi stajanjem izvan te tekućine stvrdnuti se i postati će suhi.
Uz sve to poslužite kuhanu tjesteninu. Poslažite batkove na tjesteninu, te obilno prelijte s umakom.
Poslužite toplo po želji i ukoliko hoćete sezonsku salatu po izboru.







 Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.