Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 20. kolovoza 2012.

Popečci od tikava i krastavaca na podlozi od šalše

Odmiče nam sezona ljetnog povrća, pa svi gledamo da iskoristimo maksimum od ovog ljeta i svih ljetnih plodova koji su nam trenutačno na raspolaganju. Kod mene gotovo pa uvijek se nađe velika količina, što tikvica, što tikvi i uvijek gledam i kombiniram što sa svima njima. Pa je tako došla verzija tikvi i svježih krastavaca u obliku popečaka na podlozi od domaće šalše i jednog super brzog priloga od krumpira. Zbilja sam se napekao ovih popečaka taj dan jer ih svi volimo, a i rapidno nestaju. Možete ih kombinirati uz bilo kakvu vrstu priloga, kod mene je ispala šalša jer je bilo dosta i svježe rajčice koju sam trebao potrošiti, a isto tako ovi popečci mogu vrlo dobro biti i u bilo kakvoj verziji sendviča - šnita kruha, malo svježeg povrća i po želji nekakav umak - po meni bi to bio odličan ručak ili vrsta snack-a. Umjesto tikve i svježih krastavaca možete upotrijebiti i obične tikvice same ili samo tikve. Priloge odredite sami prema svojem ukusu i željama.


Sastojci potrebni za popečke :

1,5 kg svježe tikve ( ogulite ih i odvojite sjemenke )
3-4 komada svježeg krastavca ( ogulite ih i izvadite sjemenke )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
2-3 pune jušne žlice glatkog brašna
1/2 p.p.
mlijeka po potrebi
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu

...................................................................................................



Sastojci potrebni za domaću šalšu :

1 kg svježih rajčica ( blanširajte ih i odstranite im kožu - ukoliko radite vansezonski, kada nema one prave svježe rajčice, možete je zamijeniti s pelatima rajčica - iz konzerve )
2 veće glavice crvenog luka
3 dl pasirane rajčice
sol i mješavina mediteranskih začina po ukusu

..................................................................................................


 Sastojci potrebni za prilog od krumpira :

500 g krumpira
200 g slanine
maslinovo ulje
sol, svježe mljeveni šareni papar po ukusu

...................................................................................................


Postupak :

Naribane tikve i krastavce posolite i popaprite, te ih ostavite da strane da odstoje i puste vodu. Nakon što su pustili vodu, rukama ih dobro ižmikajte kako biste uklonili višak vode te ih prebacite u posebnu posudu.




Dodajte jaja i mlijeko, te žlicom dobro izmiješajte smjesu da bude homogena. Poštaubajte brašnom i dodajte prašak za pecivo te još jednom dobro izmiješajte. Smjesa Vam mora biti konzinstencije baš kao i na fotografijama - ne smije biti niti pregusta, niti prerijetka.




Pomoću žlice vadite ih van, te sipajte u prethodno zagrijano ulje i pržite ih na plitkoj masnoći s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.






Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kako bi evenutalno odstranili višak masnoće iz njih.




Rajčice narežite na kocke srednje veličine, crveni luk isto tako. U posebnoj posudi na kombinaciji suncokretovog i maslinovog ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezanu rajčicu, te je ostavite da se pirja na laganoj vatri.




Pripremanje šalše nije uopće zahtjevno već joj je potrebno da se dosta dugo pirja kako bi se sva tekućina iz nje reducirala. Nakon što su se rajčica i luk izreducirali, podlijte s pasiranom rajčicom, te dodajte sve preostale začine i ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok ne dobijete konzinstenciju šalše kako izgleda na fotografijama.



Krumpire skuhajte u ljusci na klasični način. Nakon što su se skuhali ogulite ih odmah, te poslažite u tepsiju za pečenje. Izdrobite ih gnječilicom ili viljuškom, prelijte maslinovim uljem i svježim-šarenim mljevenim paprom, te dodajte sitno sjeckanu slaninu.




Sve skupa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i malo gratinirajte - tek toliko da krumpir dobije zlatno-smeđu boju.

Sve poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.

Bon Appétit







2 komentara:

  1. na kraju krajeva uvijek neka prželina što je jako nezdravo i puno masnoće,meni su tikvice najdraže lešo ili zapečene sa sirom ili već čim u pečnici ili sirove u salati,nekada sam to radila ali sada izbjegavam maksimalno a šalšu radim kao i moja baba samo sa pomama i lulom,naravno na maslinovom ulju sa lovorom,ostalo je sataraš,lip vam poz. ima dobrih recepata :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Njami, odličen recept! Nisam još radila zajedno tikvice i krastavce, sada su na seznamu.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.