Translate

Ukiseljene lučice

by - kolovoza 25, 2012

Da nije bilo moje bake i njezinog domaćeg luka - točnije ovih lučica, zasigurno ne bi bilo niti ovih ukiseljenih. No samo se radilo o jednom kilogramu luka jer moja baka baš i nije darežljiva osoba vjerovali Vi u to ili ne. Ona radije voli dobivati od drugih, a kad treba nekome dati nešto, pa čak i svojim unucima onda je to malo već veći problem, no ja sam zahvalan i na ovome što je dala, a da ne pričam kako je prije nekoliko dana rekla da će mi preko tate poslati mrkve i peršina iz njezinog vrta : rezultat je bio - 5 manjih mrkvica i 7 manjih korijena peršina. -.- Ostavimo se sad nje i pređimo na izradu recepta. Pošto je luka bilo količinski malo odlučio sam se za obje verzije jer dosad nisam nikad kiselio lučice i moralo je "pasti" svakako dvije verzije jer ću tada ustanoviti koji mi je način bolji. Fotografija postupka izrade nije bilo jer je ovo prosto jednostavno za napraviti.Jedna verzija je s karameliziranim i ukiseljenim lučicama ( nije klasično pirjan na masnoći pa karameliziran) , dok je drugi klasični ukiseljeni uz dodatak klekovih bobica - jer jednostavno morao sam ih potrošiti, rok je uskoro isticao. Uskoro i jedan recept s lučicama kad ga osmislim, a Vi se bacite na proučavanje recepta i odaberite si način za koji smatrate da će biti po Vašem ukusu.Normativ, točnije količinu octa, šećera, vode i začina možete odrediti sami - ovo je normativ bio za 1 kg sveukupno.
Sastojci potrebni za ukiseljene lučice :

500 g svježih lučica ( luka )
nekoliko listova lovora
10-15 tak zrna klekovih bobica
1 jušna žlica soli
1/2 - 1 jušna žlica šećera kristala
3 dl alkoholnog octa

..........................................................

Sastojci potrebni za karamelizirane lučice :

500 g svježih lučica ( luka )
2 dl crnog - vinskog octa
2 dl crnog vina
2 dl maslinovog ulja + nekoliko jušnih suncokretovog
2-3 jušne žlice šećera kristala
nekoliko listova lovora

.......................................................


Postupak :

U posudu stavite ocat, sol i šećer te ostavite da kuha na laganoj vatri najviše 5 minuta. Lučice očistite, te ih dodajte u tu otopinu i kuhajte ih još 5 minuta. Dodajte  lovorov list, te doradite sami okus po želji. Sipajte direktno vruće u sterilizirane staklenke s odgovarajućim poklopcima, te ih preokrenite naopačke kako bi se pasteriziralo i tako ih ostavite sve dok se ne ohlade. Po potrebi tokom sipanja u staklenke možete naknadno dodati prokuhanog octa, šećera i soli - dakle sve si prilagodite na način koji Vam najbolje odgovora.

Za karamelizirane lučice očistite lučice. U posebnoj posudi zagrijte suncokretovo ulje i maslinovo pazeći da ga jako ne pregrijete jer ćete uništiti okus i kvalitetu maslinovog ulja. Dodajte šećera, te ga karamelizirajte na laganoj vatri.Tada dodajte očišćene lučice i nastavite ih i dalje sotirati u karamelu sve dok ne dobiju zlatnu boju. Smanjite vatru na minimum te dodajte vinski ocat, crveno vino, sol, lovorov list, klekove bobice,šećer i još ostavite da se tako kuha na laganoj vatri oko 5 minuta. Izvadite ih van dok su još vruće, te prebacite u prethodno oprane i sterilizirane teglice, prelijte s otopinom i dobro poklopite. Okrenite ih također naopačke kako bi se pasterizirale. Spremite ih tek kad se ohlade i čuvajte na suhim i tamnim mjestima.
You May Also Like

2 comments

  1. Pozdrav, pitanje:

    kod tog okretanja: okrene se i stoji tako naglavačke dok se ne ohladi?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja