Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 25. kolovoza 2012.

Ukiseljene lučice

Da nije bilo moje bake i njezinog domaćeg luka - točnije ovih lučica, zasigurno ne bi bilo niti ovih ukiseljenih. No samo se radilo o jednom kilogramu luka jer moja baka baš i nije darežljiva osoba vjerovali Vi u to ili ne. Ona radije voli dobivati od drugih, a kad treba nekome dati nešto, pa čak i svojim unucima onda je to malo već veći problem, no ja sam zahvalan i na ovome što je dala, a da ne pričam kako je prije nekoliko dana rekla da će mi preko tate poslati mrkve i peršina iz njezinog vrta : rezultat je bio - 5 manjih mrkvica i 7 manjih korijena peršina. -.- Ostavimo se sad nje i pređimo na izradu recepta. Pošto je luka bilo količinski malo odlučio sam se za obje verzije jer dosad nisam nikad kiselio lučice i moralo je "pasti" svakako dvije verzije jer ću tada ustanoviti koji mi je način bolji. Fotografija postupka izrade nije bilo jer je ovo prosto jednostavno za napraviti.Jedna verzija je s karameliziranim i ukiseljenim lučicama ( nije klasično pirjan na masnoći pa karameliziran) , dok je drugi klasični ukiseljeni uz dodatak klekovih bobica - jer jednostavno morao sam ih potrošiti, rok je uskoro isticao. Uskoro i jedan recept s lučicama kad ga osmislim, a Vi se bacite na proučavanje recepta i odaberite si način za koji smatrate da će biti po Vašem ukusu.Normativ, točnije količinu octa, šećera, vode i začina možete odrediti sami - ovo je normativ bio za 1 kg sveukupno.
Sastojci potrebni za ukiseljene lučice :

500 g svježih lučica ( luka )
nekoliko listova lovora
10-15 tak zrna klekovih bobica
1 jušna žlica soli
1/2 - 1 jušna žlica šećera kristala
3 dl alkoholnog octa

..........................................................

Sastojci potrebni za karamelizirane lučice :

500 g svježih lučica ( luka )
2 dl crnog - vinskog octa
2 dl crnog vina
2 dl maslinovog ulja + nekoliko jušnih suncokretovog
2-3 jušne žlice šećera kristala
nekoliko listova lovora

.......................................................


Postupak :

U posudu stavite ocat, sol i šećer te ostavite da kuha na laganoj vatri najviše 5 minuta. Lučice očistite, te ih dodajte u tu otopinu i kuhajte ih još 5 minuta. Dodajte  lovorov list, te doradite sami okus po želji. Sipajte direktno vruće u sterilizirane staklenke s odgovarajućim poklopcima, te ih preokrenite naopačke kako bi se pasteriziralo i tako ih ostavite sve dok se ne ohlade. Po potrebi tokom sipanja u staklenke možete naknadno dodati prokuhanog octa, šećera i soli - dakle sve si prilagodite na način koji Vam najbolje odgovora.

Za karamelizirane lučice očistite lučice. U posebnoj posudi zagrijte suncokretovo ulje i maslinovo pazeći da ga jako ne pregrijete jer ćete uništiti okus i kvalitetu maslinovog ulja. Dodajte šećera, te ga karamelizirajte na laganoj vatri.Tada dodajte očišćene lučice i nastavite ih i dalje sotirati u karamelu sve dok ne dobiju zlatnu boju. Smanjite vatru na minimum te dodajte vinski ocat, crveno vino, sol, lovorov list, klekove bobice,šećer i još ostavite da se tako kuha na laganoj vatri oko 5 minuta. Izvadite ih van dok su još vruće, te prebacite u prethodno oprane i sterilizirane teglice, prelijte s otopinom i dobro poklopite. Okrenite ih također naopačke kako bi se pasterizirale. Spremite ih tek kad se ohlade i čuvajte na suhim i tamnim mjestima.
2 komentara:

  1. Pozdrav, pitanje:

    kod tog okretanja: okrene se i stoji tako naglavačke dok se ne ohladi?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.