Translate

Domaće vrhnje za kuhanje i Crème fraiche

by - rujna 17, 2012


Prošlo je već nekoliko godina otkako na tržištu i na policama u trgovinama možemo naći vrhnje za kuhanje. Nakon
jednog brenda i druge tvornice su započele s proizvodnjom istih. Osobno ne upotrebavljam niti jedno, jedino u
situacijama kad zaista nemam inspiracije, ili nemam vremena ili mi se jednostavno taj dan ne da nešto konkretno kuhati.
Ne kupujem ih iz razloga jer je bezobrazno skupo, kemija i živi otrov, a isto tako možete napraviti i domaće vrhnje
za kuhanje koje po mojem mišljenju dakako daleko bolje, ukusnije i ono opet najbitnije znate što jedete.
Danas domaćice sve više i više ga upotrebljavaju i očigledna je stvar da si život ne mogu zamisliti bez njega.
Sva takva vrhnja za kuhanje po mojem mišljenju treba bojkotirati.
Francuzi koji su majstori kuharstva smijali su nam se kad su vidjeli kakav proizvod imamo na tržištu, jer većina njih
ili barem onima kojima je stalo do ugleda, kvalitete sami proizvode svoje vrhnje za kuhanje koje se zove "Crème fraiche".
U biti to je proizvod koji je po konzinstenciji rame uz rame s industrijskim mileramom, no dakako opet to nije to ukoliko
to vrhnje za kuhanje nisu proizvele naše ruke, a isto tako vjerujem da većina Vas niti jednom čak nije pročitala deklaracije
na svim tim vrstama vrhnja za kuhanje.

Kad god mi se ukaže prilika napravim ili vrhnje za kuhanje ili slatki sir koji Vama super može poslužiti za pite, kao nadjev za
torte, za razno-razna slatka punjenja i sl.

Proces same izvedbe bilo da radite slatko vrhnje ili "Crème fraiche" potrebno je nekoliko dana da dobijete gotovi proizvod.





Započeti ćemo s izradom slatkog vrhnja :

Ukoliko se odlučite za njegovu izradu možete upotrijebiti svježe mlijeko ( isto tako i mlijeko kojem uskoro ističe rok trajanja i da
ga ne bacate, već upotrijebiti za ovu izradu ). Ukoliko se odlučite za trajno mlijeko proces će zahtijevati od Vas malo više vremena,
jer i sami znate da će svježe mlijeko prije prokisnuti nego li ono svježe. Prije 3 dana radio sam s trajnim mlijekom.
500 ml mlijeka
1/2 jušne žlice šećera kristala
1 jogurt



Postupak :

Mlijeko pomiješajte sa šećerom i miješajte sve dok se šećer ne otopi. Morate dobiti okus fine slatkoće. Dodajte jogurt, te još jednom
dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu. Kao takvo čuva se na tamnom mjestu i u plastičnim posudicama - zdjelicama koje se hermetički
zatvaraju ili nekim drugima za koje ste sigurni da mlijeko,jogurt i šećer neće doći u doticaj s zrakom.
Kao takvo ostavlja se vani najviše 3 dana, s time da od svaka ta 3 dana jednom dnevno se malo promiješa.Nakon 3 dana čuvajte
u hladnjaku. Rok trajanja bi mu najviše mogao biti tjedan dana ukoliko se budete držali koraka koje sam prethodno naveo.




Što se tiče "Crème fraiche"-a kod njega upotrebljavam ono slatko vrhnje za šlag.


500 ml slatkog vrhnja za šlag

2 jogurta ( od 180 ml )

Postupak je gotovo pa isti kao i kod izrade vrhnja za kuhanje. S time da tokom dodavanja jogurta u slatko vrhnje za šlag
ne smije se previše, niti prejako mutiti, već vrlo malo. Kod "Crème fraiche"-a dovoljno je 24h da odstoji u posudici na tamnom mjestu.
Sutradan ga samo prebacite u hladnjak, te ostavite još 24h da odstoji.Nakon ta dva barem je kod mene bilo tako dobio sam slatki i kremasti sir
kojega naravno možete kasnije doraditi po Vašem ukusu što se slatkoće tiče.

Tokom pripeme oba i u fazi "odmaranja" vrši se fermentacija.To je zapravo proces mliječno-kiselog pretvaranja mlijeka u kiselo mlijeko,
jogurt, acidofilno mlijeko, kefir i druge proizvode, dakako ovdje pričamo samo o domaćim.

Gotovi "Crème fraiche" također možete upotrijebljavati za kavu, sladolede i voće, a isto tako kao i kod domaćeg vrhnja za kuhanje
ovo također možete stavljati u sva druga kuhana jela. S time ukoliko dobijete jako gusti gotovi proizvod poželjeno ga je malo prije dodavanja u kuhana jela
malo razraditi s vodom ili mlijekom.

Eto nadam se da ste sada naučili još štogod novog i pametno. Ukoliko nešto nije jasno, slobodno se obratite i pitajte.
Oduševiti ćete se okusima, u to možete biti sigurni. ;) 


I za sam kraj na youtube-u možete vidjeti moj mali video isječak kako izgleda i kakve je konzinstencije. 



You May Also Like

12 comments

  1. imam pitanje .... kad se radi sltko vrhje ne mora se nista kuhat??? hvala ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav! ;) Ne ništa se ne kuha, ali obje vrste imaju funkciju da se dodavaju u kuhana jela, naročito ovo domaće slatko vrhnje. Crème fraiche je za upotrebu od slanih do slatkih jela. Isto tako od toga slatkog vrhnja ne vjerujem da se može dobiti slatko tučeno vrhnja, premda bi se možda i moglo. Iskreno nisam probao, no tada treba upotrijebiti što je moguće više mlijeko sa većim sadržajem mliječne masti npr. ( 3,8 %), a isto tako i s jogurtom, premda kažem da ne mogu garantirati jer nisam probao. Ipak radije bih se odlučio za ove domaće- kućne varijante nego li one kupovne koje su pune aditiva, umjetnih sladila i boje... ;) Eto, nadam se da Vam malo bolje pojasnio. Ukoliko budete imali dodatnih pitanja, slobodno se opet obratite. Lijep Pozdrav, Igor

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma mene ovo zanima a nigdje ne mogu naci; kako od domaceg mlijeka napravit maslac! Znaci imam domace kravlje mlijeko m.m. 4. 2-4.4 %. U svim receptima za domace maslo ovdje po internetu za pravljenje koriste kupovno vrhnje. Meni treba recept za domace domace,imam mlijeko i kako dalje, inace radim jogurt, slatko vrhnje i svjezi sir svakodnevno, a baka mama ni itko u obitelji se ne moze sjetiti kako se raddi maslo? Ako mozete pomoci!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Epodruže ja sam osobno novija generacija ljudi kako bi se reklo, odrastao sam u gradu i iskreno nikada nisam radio, niti čuo od ikoga kako napraviti domaći maslac. Kao što nikada nisam imao priliku od nikoga dobiti ono pravo domaće mlijeko jer bih u protivnome već i to isprobao, ali sam pronašao nekoliko link-ova koji bi Vam možda mogli biti od koristi. :)
      http://www.sveosvemu.com/kako-napraviti-maslac

      http://www.roditelji.hr/obitelj/prehrana/izradite-domaci-maslac-jogurt/

      Pozdrav. :)

      Izbriši
  4. ja sam to napravio i držao ga dva dana u mraku i zatvorenim...Nakon 2 dana probao sam ga i imao je kiselasto- sladak okus,osjećao se jogurt i sad mene zanima zašto...I nekakva pjena je bila na vrhu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koje ste radili? Slatko vrhnje ili crème fraiche? S kupovnim mlijekom i jogurtom ili domaćima, tipa s tržnice ili iz automata? Normalno je da ima kiselkasto-slatkasti okus jer dolazi do fermentacije.

      Izbriši
    2. Vrhnje slatko ,sve kupovno

      Izbriši
  5. Molila bih Vas, imate li recept za domaće vrhnje za kuhanje?

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije mi jasno kako je ovako napravljen creme fraiche zdraviji ako se koristi kupovno slatko vrhnje za šlag (koje je 'živi otrov') ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana/i nigdje nisam naveo da je išta od toga zdravije, već se radi o tome da znate što koristite i što jedete i u tome je velika razlika. Lijep pozdrav. :)

      Izbriši
  7. Maslac se radi od vrhnja koje se skupi na vrhu domaćeg slatkog mlijeka. kad se vrhnje pokupi sa vrha mlijeka bućka se u bućkalici ili mikseru dok se ne odvoji masnoća od mlaćenice. Tada se doda malo hladne vode i pažljivo bućka dalje nastojeći skupiti stvoreni maslac u grudu. Ocijedi se mlaćenica i formira maslac u oblik koji želite. To je maslac od slatkog vrhnja, a možete koristiti i kiselo vrhnje na isti način.

    OdgovoriIzbriši
  8. Da li je ko probao umjesto jogurta upotrijebiti domaći kefir? I tu bi se dogodila neka fermentacija a sve bi bilo domaće.
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja