Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 5. rujna 2012.

Hladna juha od naranče

Prelistavam udžbenik iz kuharstva i nailazim na jednu varijantu hladne voćne juhe koja savršeno odgovara tokom ovim ljetnih i vrućih dana.Naranča i cimet - meni dvije najdraže kombinacije. Jako je jednostavna za napraviti, a isto tako možete je raditi od limuna, grejpa, višanja, trešnja, kombinacije i mješavine voća. Možda će netko od Vas biti skeptičan kada su u pitanju agrumi, iz razloga jer je takvo voće špricano i prskano voskom, no i za to ima lijeka. Naranče sam cijele u komadu dobro natrljao solju i sodom bikarbonom kako bi to oboje izvuklo sve te negativne stvari iz kore i ostavio kao takve nekoliko sati da odstoje, a zatim isprao mlakom vodom i dalje obrađivao. Isto tako ovakvu vrstu hladne voćne juhe možete obogatiti bilo kojom vrstom slatkog ili gorkog likera, a za one koji ne konzumiraju alkohol neka ga ne stavljaju.Umjesto bilo koje vrste alkohola ili likera isto tako možete staviti i onaj kupovni sirup za razrijeđivanje. Ja sam stavljao vrlo malo likera, lemoncello za koji također recept možete vidjeti na ovom linku. Ostala mi je malo veća količina arancina koje sam radio prošle godine i koji više nisu ono što su bili ( otišao je šećer s korice ), pa sam tako odlučio njih upotrijebiti za ovu juhu, naravno uz kombinaciju svježe narančine korice. Recept za arancine koje sam radio možete vidjeti na ovom linku.


Sastojci :

2 veće naranče
nekoliko žlica smeđeg šećera ( ili bijeloga, dodajte ga po ukusu, nemam poseban normativ šećera, jer ukusi su nam različiti, netko voli više slađe, netko manje )
2 jušna žlice lemoncello-a  ( ili nečeg drugoga što sam već naveo u uvodu tipa voćnih sirupa umjesto alkohola ili gorkih i slatkih likera )
2 štapića cimeta u kori
100 g arancina ( nije opcija da ih koristite ukoliko ih nemate, svježe naranče će biti sasvim dovoljne )
500 ml vode

Dodatni sastojci :

2 naranče ( upotrijebite samo mesnati dio koji ćete kasnije dodati u juhu - na taj način ćete prikazati od čega je juha, a isto tako služi kao i prilog ovoj juhi )
- drugu naranču ocijedite i ostavite sok sa strane

Postupak :

Naranče dobro natrljajte sodom bikarbonom i solju, te ih kao takve ostavite nekoliko sati da odstoje.


Nakon što su odstojale nekoliko sati dobro ih operite pod mlazom mlake vode, obrišite, ogulite, a koru iskidajte na veće komade.
Iskidanu svježu narančinu koru stavite u posudu ili samo arancine ( ja sam kasnije tek dodao svježu narančinu koricu pa je zato i nema na fotografijama ), dodajte šećera kristala po ukusu i cimet u kori. U posebnoj posudi prokuhajte vodu, ostavite je sa strane da se malo ohladi, a zatim prelijte preko narančine korice, arancina, šećera i cimeta u kori. Kao takve odmah prekrijte tanjurom ( kako biste spriječili da se eterična ulja ne izgube i ne ispare ), te ostavite da stoji u vodi nekoliko sati.




Nakon što je sve odstojalo nekoliko sati, sve dobro ocijedite. Po ukusu kasnije naknadno možete dodati šećer, zatim lemoncello i sok od jedne naranče.1 cijelu naranču pažljivo ogulite, uklonite bijeli dio s nje, a zatim je narežite kako je na fotografijama prikazano.  Dekorirajte cimetom u kori i cvjetovima bosiljka. Prije posluživanja jako je dobro ohladite i dodajte nekoliko kockica leda.







4 komentara:

  1. Jako zanimljivo, nisam vidjela ranije :) Zbog cega se kora trlja solju i sodom?
    Odlicno izgleda na slikama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda da se odstrane pesticidi?

      Izbriši
    2. Alene nisam znao da i blog imaš! ;) Šteta što nemaš opciju google-a da te pratim. Super su mi tvoje recenzije o čajevima. Čajopija sam velika pa me uvijek ugodno iznenadiš sa recenzijama. ;)

      Izbriši
  2. Hvala Gordana! ;) Hehehe, napisao sam zbog čega, no nema problem ponoviti ću, nije nikakav problem. Trlja se solju i sodom kako bi se uklonio vosak i pesticidi s kore. Kao takve moraju stajati nekoliko sati. Poželjeno je tokom tih nekoliko sati oboje dodatno utrljavati. Na malo ironičan način ovo bi bila nekakva vrsta peeling-a. ;)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.