Translate

Hladna juha od naranče

by - rujna 05, 2012

Prelistavam udžbenik iz kuharstva i nailazim na jednu varijantu hladne voćne juhe koja savršeno odgovara tokom ovim ljetnih i vrućih dana.Naranča i cimet - meni dvije najdraže kombinacije. Jako je jednostavna za napraviti, a isto tako možete je raditi od limuna, grejpa, višanja, trešnja, kombinacije i mješavine voća. Možda će netko od Vas biti skeptičan kada su u pitanju agrumi, iz razloga jer je takvo voće špricano i prskano voskom, no i za to ima lijeka. Naranče sam cijele u komadu dobro natrljao solju i sodom bikarbonom kako bi to oboje izvuklo sve te negativne stvari iz kore i ostavio kao takve nekoliko sati da odstoje, a zatim isprao mlakom vodom i dalje obrađivao. Isto tako ovakvu vrstu hladne voćne juhe možete obogatiti bilo kojom vrstom slatkog ili gorkog likera, a za one koji ne konzumiraju alkohol neka ga ne stavljaju.Umjesto bilo koje vrste alkohola ili likera isto tako možete staviti i onaj kupovni sirup za razrijeđivanje. Ja sam stavljao vrlo malo likera, lemoncello za koji također recept možete vidjeti na ovom linku. Ostala mi je malo veća količina arancina koje sam radio prošle godine i koji više nisu ono što su bili ( otišao je šećer s korice ), pa sam tako odlučio njih upotrijebiti za ovu juhu, naravno uz kombinaciju svježe narančine korice. Recept za arancine koje sam radio možete vidjeti na ovom linku.


Sastojci :

2 veće naranče
nekoliko žlica smeđeg šećera ( ili bijeloga, dodajte ga po ukusu, nemam poseban normativ šećera, jer ukusi su nam različiti, netko voli više slađe, netko manje )
2 jušna žlice lemoncello-a  ( ili nečeg drugoga što sam već naveo u uvodu tipa voćnih sirupa umjesto alkohola ili gorkih i slatkih likera )
2 štapića cimeta u kori
100 g arancina ( nije opcija da ih koristite ukoliko ih nemate, svježe naranče će biti sasvim dovoljne )
500 ml vode

Dodatni sastojci :

2 naranče ( upotrijebite samo mesnati dio koji ćete kasnije dodati u juhu - na taj način ćete prikazati od čega je juha, a isto tako služi kao i prilog ovoj juhi )
- drugu naranču ocijedite i ostavite sok sa strane

Postupak :

Naranče dobro natrljajte sodom bikarbonom i solju, te ih kao takve ostavite nekoliko sati da odstoje.


Nakon što su odstojale nekoliko sati dobro ih operite pod mlazom mlake vode, obrišite, ogulite, a koru iskidajte na veće komade.
Iskidanu svježu narančinu koru stavite u posudu ili samo arancine ( ja sam kasnije tek dodao svježu narančinu koricu pa je zato i nema na fotografijama ), dodajte šećera kristala po ukusu i cimet u kori. U posebnoj posudi prokuhajte vodu, ostavite je sa strane da se malo ohladi, a zatim prelijte preko narančine korice, arancina, šećera i cimeta u kori. Kao takve odmah prekrijte tanjurom ( kako biste spriječili da se eterična ulja ne izgube i ne ispare ), te ostavite da stoji u vodi nekoliko sati.




Nakon što je sve odstojalo nekoliko sati, sve dobro ocijedite. Po ukusu kasnije naknadno možete dodati šećer, zatim lemoncello i sok od jedne naranče.1 cijelu naranču pažljivo ogulite, uklonite bijeli dio s nje, a zatim je narežite kako je na fotografijama prikazano.  Dekorirajte cimetom u kori i cvjetovima bosiljka. Prije posluživanja jako je dobro ohladite i dodajte nekoliko kockica leda.







You May Also Like

4 comments

  1. Jako zanimljivo, nisam vidjela ranije :) Zbog cega se kora trlja solju i sodom?
    Odlicno izgleda na slikama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda da se odstrane pesticidi?

      Izbriši
    2. Alene nisam znao da i blog imaš! ;) Šteta što nemaš opciju google-a da te pratim. Super su mi tvoje recenzije o čajevima. Čajopija sam velika pa me uvijek ugodno iznenadiš sa recenzijama. ;)

      Izbriši
  2. Hvala Gordana! ;) Hehehe, napisao sam zbog čega, no nema problem ponoviti ću, nije nikakav problem. Trlja se solju i sodom kako bi se uklonio vosak i pesticidi s kore. Kao takve moraju stajati nekoliko sati. Poželjeno je tokom tih nekoliko sati oboje dodatno utrljavati. Na malo ironičan način ovo bi bila nekakva vrsta peeling-a. ;)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja