Translate

Limunada od cijelog limuna sa sirupom od đumbira

by - rujna 11, 2012

Ovo je sve samo ne obična i klasična limunada koju ćete pomiješati s vodom i po želji je malo zasladiti. Ovo je više od toga. Dok sam radio u hotelu imali smo veliku ponudu raznovrsnih koktela, pa i limunadu i baš taj dan kad je bilo nekakvo događanje u hotelu razgovarao s jednom radnom kolegicom konobaricom oko koktela kako ih rade i došli smo na temu limunade u kojoj mi je spomenula da stavlja i sirup od đumbira u limunadu, a kako sam ja već radio i objavio recept za domaći juice od naranče i limuna jedan sam pravio veliko spremanje u smočnici i naišao na zaboravljenu bocu od 5 l usitnjenog limuna, vrlo malo vode i tek toliko limunske kiseline kako bi taj samljeveni limun izdržao dosta duži vremenski period. Recept za juice od naranče i limuna možete vidjeti na ovom linku , jer je recept za ovaj limun rađen na isti način. Jedino mi je žao što ovog puta nisam naišao na svježi đumbir kao i prije, bio je ekstremno jakog i oporog okusa i kao takvog još nisam nikada probao, ali kombinacija limuna i đumbirovog sirupa me oduševila. Kompletno cijelu bocu usitnjenog cijelog limuna sam propasirao kroz cjediljku, a isto tako možete i kroz gazu ukoliko ne volite komadiće voća da Vam se miješaju po ustima. Odlučio sam se propasirati kompletno cijelu bocu i na taj način dobiti gušću konzinsteniciju koja je dosta jaka, pa se kasnije razrijeđuje s vodom, dodaje đumbirov sirup i po želji malo šećera ukoliko ne volite jako kisele kombinacije. Ova limunada se zbilja ne može uspoređivati niti sa jednom jer je jednostavno odlična, savršeno osvježava i punog je okusa. Zaboravite na sve dosadašnje proizvode i nusproizvode od limuna i oduševite sebe i ljude oko sebe s ovom vrlo jednostavnom limunadom.Isto kao i kod ove hladne juhe od naranče limune je potrebno dobro natrljati sodom bikarbonom i solju kako biste izvukli sve negative stvari iz limunove kore kao što su razno-razni pesticidi i vosak s kojim tretiraju sve vrste agruma i sl.  Normativ je dosta velik, no Vi ga možete napraviti od manje količine limuna. Isto tako možete i od naranče i grejpa isto tako raditi. 


Sastojci :

10 kg svježeg limuna
2 kg šećera kristala ( možda Vam se čini da je normativ nedovoljan, no stavio sam ga tek toliko da izvuče iz limuna kompletno sva organoleptička svojstva )
1 vrećica limuntusa ( limunske kiseline ) - ili manje, ovisno koliko je limun kiseo
2 l vode


Dodatni sastojci :

3-4 svježe limete
350 g svježeg đumbira
250 g šećera kristala

- kriške limuna i limeta, plastične slamke kao dekoracija
- nekoliko staklenki ili jedna velika s odgovarajućim poklopcem ( kako u limun ne ide pravi konzervans osim limunske kiseline vrlo je bitno da se staklenke steriliziraju u pećnici i u vruće direktno stavlja usitnjeni limun, te se kao takve odmah okreću na onu stranu na kojoj je poklopac kako bi se limun pasterizirao u tim staklenkama).


Postupak :

Limune dobro operite pod mlakom vodom te ih natrljajte solju i sodom bikarbonom, te kao takve najbolje bi bilo da odstoje 24h. Sutradan ih opet dobro operite pod mlakom vodom. Ogulite im koricu, a onaj bijeli dio odstranite što je moguće više, jer taj bijeli dio daje gorčinu limunu. Žuti dio limunove korice i mesnati dio stavite u blender te usitnite do gustoće kako je prikazano na fotografijama.

usitnjeni limun

Dodajte šećer kristal, limunske kiseline po ukusu ( a i ne morate je stavljati ukoliko ne volite tvorničke dodatke, o tome odlučite sami ), te još jednom vrlo kratko izmiksajte i usitnite. Poželjno je da ostanu komadići limuna. Kao takvog usitnjenog i začinjenog prebacite u posebnu posudu i još jednom pomoću kuhače dobro izmiješajte sve dok se šećer ne otopi.Dodajte vodu. Po ukusu kasnije možete dodati limunsku kiselinu ukoliko limuni nisu dosta kiseli. 


Kao takvog završenog spremite ih u staklenke kako sam već gore ispod uvoda napisao. Poželjno je da limun kao takav odstoji najmanje mjesec dana, a za one koji ne mogu čekati ili ne žele neka ga odmah pripremaju dalje i slijede daljnji postupak. 

Usitnjeni limune procijedite kroz gustu gazu ili gustu cjediljku, no nemojte bacati one sitne komadiće limuna, već ih protisnite kroz gustu cjediljku kako biste dobili veću, bolju i kvalitetniju limunadu. 


Nakon što se protisnuli limun prijeđite na kuhanje đumbirovog sirupa. Đumbir ogulite, te ga naribajte na krupnijoj stranici ribeža.


 U posebnu posudu dodajte svježi naribani đumbir i vodu, te sve skupa kuhajte na laganoj vatri sve dok đumbir ne omekša i ne dobije svijetliju smeđu boju i dok se šećer ne otopi. Sirup treba kuhati sve dok se ne dobije malo gušći sirup .



Ostavite ga sa strane da se dobro ohladi. Nakon toga također procijedite kroz gustu gazu ili cjediljku te ostavite sa strane. 


Protisnuti limun ( sok ) kasnije možete presipati u bilo kakve druge staklene i sterilizirane staklenke, te kao takvog skladištiti ga na suhim i tamnim mjestima. Kako je sok od limuna jačeg okusa potrebno ga je razrijediti s većom količinom obične ili mineralne vode ( ovisno kako volite i koliko volite improvizirati i isprobavati ). Sok pomiješajte s vodom, po želji dodajte šećera i određenu količinu đumbirovog sirupa po ukusu. Poslužite dobro ohlađeno. Ubacio sam i malo korice od limete, s tim da sam prethodno limete također dobro posipao sa solju i sodom te ostavio kao takve da odstoje i dobro ih oprao. Limunadu sam poslužio sutradan jer sam kako kažem stavljao i korice od limete koja je također doprinijela okusu limunade, odstajala je u limunadi.




 Kompletna izrada je opisana vrlo detaljno i nadam se da Vam kao takvo neće smetati. Ukoliko mi ne vjerujete na riječ koliko je ova limunada dobra, napravite je sami kod kuće od jednog limuna i uvjerite se sami, a za one koji nemaju živaca ovako nešto raditi procijedite samo limune, napraviti sirup od đumbira, te zasladite prema vlastitom nahođenju.

Živjeli! ;)

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja