Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 11. rujna 2012.

Limunada od cijelog limuna sa sirupom od đumbira

Ovo je sve samo ne obična i klasična limunada koju ćete pomiješati s vodom i po želji je malo zasladiti. Ovo je više od toga. Dok sam radio u hotelu imali smo veliku ponudu raznovrsnih koktela, pa i limunadu i baš taj dan kad je bilo nekakvo događanje u hotelu razgovarao s jednom radnom kolegicom konobaricom oko koktela kako ih rade i došli smo na temu limunade u kojoj mi je spomenula da stavlja i sirup od đumbira u limunadu, a kako sam ja već radio i objavio recept za domaći juice od naranče i limuna jedan sam pravio veliko spremanje u smočnici i naišao na zaboravljenu bocu od 5 l usitnjenog limuna, vrlo malo vode i tek toliko limunske kiseline kako bi taj samljeveni limun izdržao dosta duži vremenski period. Recept za juice od naranče i limuna možete vidjeti na ovom linku , jer je recept za ovaj limun rađen na isti način. Jedino mi je žao što ovog puta nisam naišao na svježi đumbir kao i prije, bio je ekstremno jakog i oporog okusa i kao takvog još nisam nikada probao, ali kombinacija limuna i đumbirovog sirupa me oduševila. Kompletno cijelu bocu usitnjenog cijelog limuna sam propasirao kroz cjediljku, a isto tako možete i kroz gazu ukoliko ne volite komadiće voća da Vam se miješaju po ustima. Odlučio sam se propasirati kompletno cijelu bocu i na taj način dobiti gušću konzinsteniciju koja je dosta jaka, pa se kasnije razrijeđuje s vodom, dodaje đumbirov sirup i po želji malo šećera ukoliko ne volite jako kisele kombinacije. Ova limunada se zbilja ne može uspoređivati niti sa jednom jer je jednostavno odlična, savršeno osvježava i punog je okusa. Zaboravite na sve dosadašnje proizvode i nusproizvode od limuna i oduševite sebe i ljude oko sebe s ovom vrlo jednostavnom limunadom.Isto kao i kod ove hladne juhe od naranče limune je potrebno dobro natrljati sodom bikarbonom i solju kako biste izvukli sve negative stvari iz limunove kore kao što su razno-razni pesticidi i vosak s kojim tretiraju sve vrste agruma i sl.  Normativ je dosta velik, no Vi ga možete napraviti od manje količine limuna. Isto tako možete i od naranče i grejpa isto tako raditi. 


Sastojci :

10 kg svježeg limuna
2 kg šećera kristala ( možda Vam se čini da je normativ nedovoljan, no stavio sam ga tek toliko da izvuče iz limuna kompletno sva organoleptička svojstva )
1 vrećica limuntusa ( limunske kiseline ) - ili manje, ovisno koliko je limun kiseo
2 l vode


Dodatni sastojci :

3-4 svježe limete
350 g svježeg đumbira
250 g šećera kristala

- kriške limuna i limeta, plastične slamke kao dekoracija
- nekoliko staklenki ili jedna velika s odgovarajućim poklopcem ( kako u limun ne ide pravi konzervans osim limunske kiseline vrlo je bitno da se staklenke steriliziraju u pećnici i u vruće direktno stavlja usitnjeni limun, te se kao takve odmah okreću na onu stranu na kojoj je poklopac kako bi se limun pasterizirao u tim staklenkama).


Postupak :

Limune dobro operite pod mlakom vodom te ih natrljajte solju i sodom bikarbonom, te kao takve najbolje bi bilo da odstoje 24h. Sutradan ih opet dobro operite pod mlakom vodom. Ogulite im koricu, a onaj bijeli dio odstranite što je moguće više, jer taj bijeli dio daje gorčinu limunu. Žuti dio limunove korice i mesnati dio stavite u blender te usitnite do gustoće kako je prikazano na fotografijama.

usitnjeni limun

Dodajte šećer kristal, limunske kiseline po ukusu ( a i ne morate je stavljati ukoliko ne volite tvorničke dodatke, o tome odlučite sami ), te još jednom vrlo kratko izmiksajte i usitnite. Poželjno je da ostanu komadići limuna. Kao takvog usitnjenog i začinjenog prebacite u posebnu posudu i još jednom pomoću kuhače dobro izmiješajte sve dok se šećer ne otopi.Dodajte vodu. Po ukusu kasnije možete dodati limunsku kiselinu ukoliko limuni nisu dosta kiseli. 


Kao takvog završenog spremite ih u staklenke kako sam već gore ispod uvoda napisao. Poželjno je da limun kao takav odstoji najmanje mjesec dana, a za one koji ne mogu čekati ili ne žele neka ga odmah pripremaju dalje i slijede daljnji postupak. 

Usitnjeni limune procijedite kroz gustu gazu ili gustu cjediljku, no nemojte bacati one sitne komadiće limuna, već ih protisnite kroz gustu cjediljku kako biste dobili veću, bolju i kvalitetniju limunadu. 


Nakon što se protisnuli limun prijeđite na kuhanje đumbirovog sirupa. Đumbir ogulite, te ga naribajte na krupnijoj stranici ribeža.


 U posebnu posudu dodajte svježi naribani đumbir i vodu, te sve skupa kuhajte na laganoj vatri sve dok đumbir ne omekša i ne dobije svijetliju smeđu boju i dok se šećer ne otopi. Sirup treba kuhati sve dok se ne dobije malo gušći sirup .



Ostavite ga sa strane da se dobro ohladi. Nakon toga također procijedite kroz gustu gazu ili cjediljku te ostavite sa strane. 


Protisnuti limun ( sok ) kasnije možete presipati u bilo kakve druge staklene i sterilizirane staklenke, te kao takvog skladištiti ga na suhim i tamnim mjestima. Kako je sok od limuna jačeg okusa potrebno ga je razrijediti s većom količinom obične ili mineralne vode ( ovisno kako volite i koliko volite improvizirati i isprobavati ). Sok pomiješajte s vodom, po želji dodajte šećera i određenu količinu đumbirovog sirupa po ukusu. Poslužite dobro ohlađeno. Ubacio sam i malo korice od limete, s tim da sam prethodno limete također dobro posipao sa solju i sodom te ostavio kao takve da odstoje i dobro ih oprao. Limunadu sam poslužio sutradan jer sam kako kažem stavljao i korice od limete koja je također doprinijela okusu limunade, odstajala je u limunadi.




 Kompletna izrada je opisana vrlo detaljno i nadam se da Vam kao takvo neće smetati. Ukoliko mi ne vjerujete na riječ koliko je ova limunada dobra, napravite je sami kod kuće od jednog limuna i uvjerite se sami, a za one koji nemaju živaca ovako nešto raditi procijedite samo limune, napraviti sirup od đumbira, te zasladite prema vlastitom nahođenju.

Živjeli! ;)

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.