Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 19. rujna 2012.

Pureće roladice s rižotom

Kao što sam već obećao u prethodnim receptima ovi su posljednji ovogodišnji u kojima sam upotrebljavao rajčicu "chutney" za koju recept možete vidjeti na ovom linku, ukoliko ste ga propustili. Ovog puta odlučio sam se za nešto totalno drugačije i nesvakidašnje jer svakome dobro dođe promjene što se kuhanja tiče, a isto tako tako ovo kompletno jelo je dosta složeno. Tri različita punjenja puretine i dva različita rižota. Ukoliko se odlučite gratinirati mesa tipa piletine ili puretine kao što sam ja u ovom slučaju svakako Vam savjetujem da ukoliko meso neće biti u nikakvom umaku tokom gratiniranja da ga obložite i prekrijete tikvama ili tikvicama iz razloga što je meso kao takvo dosta suho i nije masno, a tikve i tikvice će puštati vodu i vlagu po mesu, te će na taj način roladice održati sočnima. Svaki puta me glava počne boljeti kad znam da moram rižu dobro skuhati jer je moji u protivnom neće jesti ukoliko je al dente kuhana. Jedan rižoto je rađen od crnog vina, dok je drugi rađen od šalše za koju recept možete vidjeti na ovom linku. Šalšu sam dodao kao i premaz preko purećih prsa.



Sastojci potrebni za prvo punjenje roladica ( šalša, parizer, sir trapist ):

3 kriške sira trapista
3 kriške parizera ( ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda )
1/2 jušne žlice šalše



.....................................................................................................................



Sastojci potrebni za drugo punjenje roladica ( kuhani i sotirani krumpir s začinima,sir trapist, parizer):

2 srednja krumpira
3 kriške sira trapista
3 kriške parizera  ( ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda )
sol
mješavina svježeg papra
maslinovo ulje

..................................................................................................................


Sastojci potrebni za treće punjenje roladica ( svježa blitva,sir trapist, parizer):

2 veća lista svježe blitve
3 kriške sira trapista
3 kriške parizera  ( ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda )


...............................................................................................................


Sastojci potrebni za rižoto od crnog vina :

300 g riže dugog zrna ( ili Arborio ukoliko ga imate )
2 dl crnog vina
0,5 - 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 veća glavica crvenog luka
50 g maslaca
10 g parmezana

..............................................................................................................


Sastojci potrebni za rižoto od šalše i chutney-a :

300 g riže dugog zrna ( ili Arborio ukoliko ga imate )
2 jušne žlice šalše
2 jušne žlice rajčice chutney
0,5 - 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 veća glavica crvenog luka
50 g maslaca
10 g parmezana


...............................................................................................................


Dodatni sastojci :

20-tak trakica svježe tikve ili tikvica 
mješavina začina za piletinu ( po potrebi )


............................................................................................................


Postupak :

Veće komade pureći prsa izrežite na tanje komade. Svaki komad mesa lagano potucite batom za meso i izrežite žilice.Svaki komad purećih prsa posipajte s mješavinom začina za piletinu, te ostavite da kao takvo odstoji najmanje pola sata.


............................................................................................................

Prvi dio punjenja :

Pileća prsa premažite sa šalšom, dodajte parizer i sir trapist, te zarolajte u roladicu.



Drugi dio punjenja :

........................................................................................................................


Krumpire skuhajte u ljusci. Ogulite ih, te ih malo izdrobite. Poslažite na tepsiju. Prelijte s maslinovim uljem, solju i mješavinom papra, te gratinirajte u pećnici sve dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu. Dobro ga ohladite, a zatim na prethodno začinjena pureća prsta stavite gratiniranog krumpira, parizer, sir trapist i zarolajte u roladicu. 


Treći dio punjenja :

........................................................................................................................


Listove blitve dobro operite pod vodom. Na svaki komad začinjenih purećih prsa dodajte 2 manja lista blitve, parizer i sir trapist, te zarolajte u roladicu.


Tikve ili tikvice narežite ili naribajte na duže trakice. Svaki komad rolanih purećih prsa obložite tikvama ili tikvicama kako je prikazano na fotografiji.


Roladice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 40-tak minuta ili sve dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dok sam radio ovo jelo, baš sam s tatom raspravljao kako bi bilo super da imam termometar za meso koji će mi dodatno olakšati pečenje mesa, pa mi je rekao da imam to u sklopu svoje pećnice za koje sam potpuno zaboravio i nisam se uopće sjetio i razmišljao o tome.


Termometar u sklopu pećnice - prikazuje temperaturu pečenog mesa. Junetina i janjetina - 70 C, teletina i svinjetina 75 C, puretina, patka i piletina 80 C,a guska 85 C.Pećnica je pokazala 82C za puretinu što je ispravno.



 Pureće roladice nakon pečenja ostavite najmanje pola sata da odstoje iz razloga kako bi se meso "odmorilo" i kako bi se sačuvali sokovi u mesu, a zatim ih narežite.



Za pripremu rižota od crnog vina sitno nasjeckajte crveni luk i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Kad postane staklast dodajte rižu, te je sotirajte sve dok ne počne "škripati". Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući, a zatim podlijete s crnim vinom. Kad se dobro ukuha i alkoholne pare ispare po potrebi podlijevajte s temeljcem. Pred sam kraj kuhanja dodajte maslac i parmezan, te još jednom dobro izmiješajte.


Za pripremu rižota od šalše i chutneya sitno nasjeckajte crveni luk i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Kad postane staklast dodajte rižu, te je sotirajte sve dok ne počne "škripati". Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući i podlijevajući s temeljcem. Kad riža bude skuhana na pola dodajte šalšu i chutney. Pred sam kraj kuhanja umiješajte maslac i parmezan.



Poslužite sve toplo uz salatu po izboru. Moj izbor je bio salata od svježe pečene paprike.




Bon Appétit



Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.