Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 27. rujna 2012.

Tikve iz pećnice s piletinom u umaku od češnjaka i mrkve

Baka se naručila doći nam u goste. Kako nismo ništa posebno planirali kuhati,odluka je pala na ova fina i sočna pileća prsa u umaku od mrkve i češnjaka, te tikve iz pećnice koje nisam pržio jer osobno nisam veliki ljubitelj pržene hrane. Jelo je nastalo sjetivši da moj tata općenito uvijek zna raditi kojekakve kombinacije i jela koja uključuju mrkvu i češnjak, pa sam se sjetio istog toga ali ovog puta na moj način. Umjesto pilećih prsa možete upotrijebiti bilo koju drugu vrstu mesa, a tikve možete pržiti u ulju ukoliko ste ljubitelj pržene hrane, ove moje tikve su malo lakša jednostavnija varijanta, a Vi se odlučite kako smatrate da će po Vašem mišljenju biti najbolje.



Sastojci :

1,5 kg pilećih prsa
mješavina začina za piletinu
5 komada veće svježe mrkve
3-4 veća komada režnja češnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca ( možete isto tako upotrijebiti i bilo koju drugu temeljca, a i u vodi prokuhati svoju mješavinu začina koja će Vam vrlo dobro poslužiti kao zamjenski temeljac )
1 veća tikva
.........................................................................


Dodatni sastojci :

brašno, jaja, krušne mrvice ( za paniranje )
maslinovo ulje 
mješavina začina ( sol i sušeni bosiljak )
malo gustina i vode ( za zgusnuti umak, nije opcija, no možete dodati ukoliko smatrate da je umak prerijedak)


........................................................................

Postupak :

Pilećim prsima odstranite kožu i odvojite od kostiju. Narežite je na manje komade, te posipajte mješavinom za piletinu, prelijte maslinovim uljem i ostavite da strane da se meso marinira najmanje pola sata.
U posebnoj tavi zagrijte ulje te pileća prsa sotirajte s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju pazeći da ne prepečete meso jer ćete u protivnom dobiti suho i "drvenasto" meso. 



U posebnoj i dubljoj posudi pirjajte očišćenu i na manje kockice narezanu mrkvu, te je malo posolite kako bi mrkva što prije omekšala i počela puštati vodu.


Na ispirjanu mrkvu dodajte sitno nasjeckan ili naribani češnjak, te ga pirjajte vrlo kratko, tek toliko da uvene, pazeći da ne zagori jer ćete u protivnome dobiti gorki i jak okus umaka.




Sve to podlijte temeljcem i ostavite da dobro prokuha. Kad prokuha u posebnoj posudici izmutite gustin i vodu ili napravite laganiju zapršku, te dodajte u umak. Okus umaka kasnije doradite, a pred sam kraj dodajte sotirana pileća prsta  i ostavite ih da se u umaku krčkaju oko 10-tak minuta.


Tikve ogulite, te ih narežite na tanje ploške. Posolite ih i ostavite sa strane da odstoje i puste vodu. Višak tekućine koja ostane lagano utapkajte u kuhinjski ubrus, te ih panirajte na bečki način ( brašno,jaja, krušne mrvice ).
U posebnoj posudici izmiješajte potrebnu količinu soli i sušenog bosiljka s kojom ćete kasnije posipati po pečenim tikvama.



Panirane tikve poslažite u tepsiju za pečenje koju ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 C oko 30-tak minuta ( ovisno o pećnici i jačini ) ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu i dok ne postanu hruskave.
Izvadite ih iz pećnice, te poslažite na odgovarajući tanjur-pladanj, te ih prelijte s maslinovim uljem i posipajte s mješavinom od soli i sušenog bosiljka.



Poslužite sve toplo uz sezonsku salatu po izboru.


 Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.