Translate

Brzo i fino grah varivo s langošicama

by - listopada 31, 2012

Pasta fažol, grah s kobasicom, zapečni grah, pašteta i namazi od graha, vojnički grah samo su neka od jela koje možemo pripremiti od graha. Grah je nekoć bilo sirotinjsko jelo, a danas strašno postao preskup, pa sam tako naišao i na neke od trgovačkih lanaca gdje je kilogram graha koštao oko 20.- tak kuna, pa se danas malo i slabije nalazi na jelovnicima pojedinaca.Svakog 1.maja iliti Praznik rada se obilježava kuhanim grahom,a sad da li je to običaj ili pravilo ne znam. Možda zato jer je grah "radničko" jelo koje je kalorično i teško. Oni koji nisu ljubitelji graha i kome smeta grah zbog probavnog sustava može ga izbaciti iz svoje prehrane te umjesto graha konzumirati leću, a isto tako ovaj recept možete raditi s lećom umjesto graha, na Vama je da se odlučite.Dok sam bio 2. razred srednje škole i odrađivao ljetnu praksu u jednom restoranu kuharice su mi pričale o jednoj kuharici koja je tamo radila kako ima običaj u gotovo svako jelo stavljati crni papar u zrnu, na što sam i ne baš tako pozitivno reagirao, dapače bilo mi je smiješno. Leća sadržavaju vrlo malo, pa skoro i nikakve masnoće, pa se češće i više puta kad mogu odlučim za leću nego li za grah. Kod nas je običaj uz grah umjesto kruha poslužiti langošice-poderene gaće, svježi crveni luk i kupus salatu. Grah ne bi bio grah, a da u njega ne ide zaprška, pa ukoliko imate vremena i ukoliko ste dovoljno organizirani skuhajte grah dan ranije jer stajanjem postaje još bolji i ukusniji.



Sastojci :

1 kg šarenog graha
2 svježe šarene paprike
3 veće svježe mrkve
2 veće glavice crvenog luka
3 režnja češnja češnjaka
3-4 sušena lovorova lista
korijen celera i peršina ( po želji )
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
1/2 čajne žlice mljevene ljute paprike ( po želji ukoliko volite pikantnije i jače okuse )
soli i crnog mljevenog papra po ukusu
suhomesnato meso po izboru, želji i količini
vode po potrebi ( ovisno volite li gušći ili rijeđi grah )

.................................................................................

Sastojci potrebni za zapršku/zafrig :

2 dl ulja
4 jušne žlice ulja 
( možete i više dodati, ovisno koju konzinstenciju i gustoću graha želite dobiti )


.................................................................................


Sastojci potrebni za langošice/poderane gaće :

1 kg glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 jogurta ( čašice od 180 ml )
2 dl mlakog mlijeka
2 jaja

sol za posipanje prženih langošica/poderanih gaća


....................................................................................


Dodatni sastojci kao prilog/salata grahu i langošicama:

1 veća glavica crvenog luka
soli po ukusu
svježi kupus ( začinjen na klasični način : sol, alkoholni ocat, šećer kristal, voda ; umjesto svega navedenog možete kupus začiniti i limunovim sokom, maslinovim ili bučinim uljem )


.................................................................................



Postupak :

Grah namočite i potopite vodom dan ranije prije nego li ćete ga početi kuhati. Ukoliko imate express lonac nema potrebe za namakanjem. Na ovaj način grah će nabubriti i skuhati će se brže. Isto tako postoji i opcija dodavanja sode bikarbone tokom kuhanja graha, na taj način također ćete ubrzati proces kuhanja.



Dan nakon namakanja graha pregledajte koji put da nema nekakvog eventualnog smeća, te ga ocijedite i ostavite sa strane. U posebnoj i u dubljoj posudi dodajte ulje i ostavite da se zagrije. Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga stavite pirjati na ugrijanu masnoću. Dodajte svježu papriku izrezanu na veće kocke i češnjak, te tako pirjajte sve dok povrće ne omekša. Svježu mrkvu očistite i ogulite, te dodajte pirjanom povrću, dodajte lovorov list, suhomesnate proizvode po želji,pažljivo posolite da ne presolite jer će suhomesnato tokom kuhanja pustiti dodatnu sol, te još vrlo kratko propirjajte. To je zasad sve što se začina tiče, najbolje će biti da grah začinite s ostalim začinima pred kraj jer je ljuska graha tvrda i puna celuloze, te začini teško, pa gotovo nikako ne mogu prodrijeti u grah i neće ga učiniti začinjenim.



 

Grah podlijte vodom po potrebi, te dodajte mljevenu slatku i po želji ljutu papriku i tako ga ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok se ne skuha. Pred kraj posolite i poparite po ukusu. Većina ljudi tokom pravljenja zaprške dodavaju i mljevenu papriku u zapršku, no ja nemam taj običaj jer paprika prženjem postaje gorka, ljuta i gube se kompletno cijela organoleptička svojstva.


Dok se grah kuha prebacite se na izradu langošica. Kako u svakome receptu kojega ispišem za izradu tako u ovome isto ponavljam da prvo brašno prosijete. Mlijeko zagrijte vrlo malo da ne "spržite" svježi kvasac jer ćete uništiti njegovo dizanje . Dodajte šećer kristal i žlicom malo promiješajte. Ubacite iskidani svježi kvasac i kao takvo ostavite u zdjelici sve dok se ne digne. Kad se kvasac uzdigne dodajte ga u brašno, dodajte jogurt, jaja, sol i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže, a kad se uzdigne opet ga premijesite i podijelite na nekoliko manjih loptica. Svaku lopticu razvaljajte na otprilike 1,5 cm, izrežite ga na željene oblike, sredinu izrezanog tijesta zarežite nožem po sredini nekoliko puta i još jednom ostavite da se uzdigne. 



Mnogi ljudi griješe tokom prženja langošica/poderanih gaća i krofni. Najbolje ih je pržiti na laganoj vatri i obavezno poklopljeno poklopcem radi bolje dizanja i održavanja temperature tokom prženja. Svaki izrezani dio stavite u zagrijano ulje i pržite ih s obje strane sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Slažite ih na kuhinjski ubrus da upiju suvišnu masnoće i dok su još tople obilato ih posipajte solju.





Kao što sam na početku naveo po želji možete poslužiti svježi crveni luk koji ste prethodno posolili i ostavili ga da omekša, te svježu kupus salatu. Zapršku napravite na klasični način, te dodajte u kuhani grah koji obavezno kuha kako ne bi ostalo grudica, te energično promiješajte i kao takvo ostavite još nekih 10-tak minuta da se dobro ukuha. Sve poslužite dok je još toplo.




Bon Appétit


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja