Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 29. listopada 2012.

FF kolač 2. : Pita s limunom

2. dio tzv. "finger" kolača koji sam radio sestri za rođendan s obzirom kako je bilo puno što gostiju, prijatelja, obitelji, te uvrstio na švedski stol sutradan. Taj dan sam se osjećao kao da radim za nekakav catering. Ona je odabrala ovaj i "Londonere", a na dan njezinog rođendana samo ih je pokupila. Kako sam bio kratak s vremenom nisam uspio limunovu koricu natrljati sodom bikarbonom i solju jer kao takvo je moralo još odstajati nekoliko sati da bi se uklonili pesticidi i vosak, pa sam upotrijebio sušenu limunovu koricu koja je kao gornji dio nadjeva izgledala još bolje i dekorativnije. Ovog puta sam se odlučio da u obje verzije ovih "finger" kolača napravim obično i klasično prhko tijesto uz dodatak sotiranih i mljevenih badema. Sotirajući bademe ili bilo koje drugo koštunjičavo ili plodasto voće kada sotirate oslobađate-rastvarate njihova eterična ulja, te voće kao takvo postaje jače,bolje i kvalitetnije arome. Kolač je vrlo jednostavan za pripremu, rapidno nestaje, barem je kod nas nestao, a i kad ste kratki s vremenom ili imate iznenadne goste možete se odlučiti za ovaj kolač. Za nadjev od limuna bi bilo najbolje ukoliko imate svježih domaćih jaja, jer će i nadjev biti bolje, ljepše i intenzivnije boje.Ukoliko se odlučite za ovaj kolač u njegovoj standardnoj veličinu, uduplajte sastojke.




Sastojci potrebni za prhko bademovo tijesto :

250 g glatkog  brašna
100 g omekšale svinjske masti ( ili 120 g maslaca ukoliko ne koristite svinjsku mast )
100 g šećera kristala
2 jaja ( 1 cijelo jaja i 1 žumanjak )
2 jušne žlice sotiranih i mljevenih badema 
1/2 čajne žlice p.p.
prstohvat soli

...........................................................


Sastojci potrebni za nadjev od limuna :

5 jaja ( po mogućnosti domaćih ili 2 cijela i 2 žumanjka ukoliko nemate domaćih jaja )
4 ravnih jušnih žlica glatkog brašna
1 čajna žlica sušene limunove korice ( nije obavezno, a možete i svježu limunovu koricu, no vratite se na uvod i pročitajte prvo što bi bilo najbolje ukoliko se odlučite za svježu limunovu koricu )
150 g šećera u prahu
1/2 jušne žlice vanilin šećera
sok od jednog limuna
prstohvat soli

..........................................................


Dodatni sastojci :

Šećer u prahu ( za posipati gotove kolače )


..........................................................



Postupak :

Brašno i prašak za pecivo prosijte kako biste oboje "prozračili", ali i eventualno uklonili veće komade nečistoće što dakako utječe i na sam okus tijesta, bilo da prhko,dizano ili vučeno tijesto u pitanju. Svinjsku mast ostavite vani da malo popusti te ju dodajte u brašno. Dodajte jaja i šećer i sotirane mljevene bademe te vrlo brzo rukama umijesite prhko tijesto. 



Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najviše pola sata kako bi se tijesto odmorilo i kako bi se svi sastojci povezali. 


Tijesto izvadite van iz hladnjaka te ga pomoću oklagije razvaljajte i stavite u tepsiju.Ukoliko Vam tijesto bude omekšalo i ne budete ga mogli više oblikovati i upravljati njime, vratite ga natrag u hladnjak kako bi se stegnulo.Tijesto na nekoliko mjesta lagano izbodite viljuškom kako tijesto tokom pečenja se ne bi napirilo i ne bi puknulo.




Kao takvo, tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C - nekakvih 15-20 minuta, ovisno o pećnici i na kojoj vatri ćete je peći, a zatim krenite s pripremom nadjeva od limuna.

U posudu dodajte šećer u prahu, brašno, jaja, sušenu limunovu koricu, vanilin šećer, prstohvat soli i limunov sok .


Sve dobro umutite mikserom ili pjenjačom.



Prhko tijesto koje je na pola pečeno izvadite iz pećnice, te ga prelijte nadjevom od limuna i jaja, te pecite sve dok se gornji dio nadjeva ne stegne.


Kolač dobro ohladite, izrežite ga na kocke i posipajte šećerom u prahu. 





Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.