Translate

FF kolač 2. : Pita s limunom

by - listopada 29, 2012

2. dio tzv. "finger" kolača koji sam radio sestri za rođendan s obzirom kako je bilo puno što gostiju, prijatelja, obitelji, te uvrstio na švedski stol sutradan. Taj dan sam se osjećao kao da radim za nekakav catering. Ona je odabrala ovaj i "Londonere", a na dan njezinog rođendana samo ih je pokupila. Kako sam bio kratak s vremenom nisam uspio limunovu koricu natrljati sodom bikarbonom i solju jer kao takvo je moralo još odstajati nekoliko sati da bi se uklonili pesticidi i vosak, pa sam upotrijebio sušenu limunovu koricu koja je kao gornji dio nadjeva izgledala još bolje i dekorativnije. Ovog puta sam se odlučio da u obje verzije ovih "finger" kolača napravim obično i klasično prhko tijesto uz dodatak sotiranih i mljevenih badema. Sotirajući bademe ili bilo koje drugo koštunjičavo ili plodasto voće kada sotirate oslobađate-rastvarate njihova eterična ulja, te voće kao takvo postaje jače,bolje i kvalitetnije arome. Kolač je vrlo jednostavan za pripremu, rapidno nestaje, barem je kod nas nestao, a i kad ste kratki s vremenom ili imate iznenadne goste možete se odlučiti za ovaj kolač. Za nadjev od limuna bi bilo najbolje ukoliko imate svježih domaćih jaja, jer će i nadjev biti bolje, ljepše i intenzivnije boje.Ukoliko se odlučite za ovaj kolač u njegovoj standardnoj veličinu, uduplajte sastojke.




Sastojci potrebni za prhko bademovo tijesto :

250 g glatkog  brašna
100 g omekšale svinjske masti ( ili 120 g maslaca ukoliko ne koristite svinjsku mast )
100 g šećera kristala
2 jaja ( 1 cijelo jaja i 1 žumanjak )
2 jušne žlice sotiranih i mljevenih badema 
1/2 čajne žlice p.p.
prstohvat soli

...........................................................


Sastojci potrebni za nadjev od limuna :

5 jaja ( po mogućnosti domaćih ili 2 cijela i 2 žumanjka ukoliko nemate domaćih jaja )
4 ravnih jušnih žlica glatkog brašna
1 čajna žlica sušene limunove korice ( nije obavezno, a možete i svježu limunovu koricu, no vratite se na uvod i pročitajte prvo što bi bilo najbolje ukoliko se odlučite za svježu limunovu koricu )
150 g šećera u prahu
1/2 jušne žlice vanilin šećera
sok od jednog limuna
prstohvat soli

..........................................................


Dodatni sastojci :

Šećer u prahu ( za posipati gotove kolače )


..........................................................



Postupak :

Brašno i prašak za pecivo prosijte kako biste oboje "prozračili", ali i eventualno uklonili veće komade nečistoće što dakako utječe i na sam okus tijesta, bilo da prhko,dizano ili vučeno tijesto u pitanju. Svinjsku mast ostavite vani da malo popusti te ju dodajte u brašno. Dodajte jaja i šećer i sotirane mljevene bademe te vrlo brzo rukama umijesite prhko tijesto. 



Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najviše pola sata kako bi se tijesto odmorilo i kako bi se svi sastojci povezali. 


Tijesto izvadite van iz hladnjaka te ga pomoću oklagije razvaljajte i stavite u tepsiju.Ukoliko Vam tijesto bude omekšalo i ne budete ga mogli više oblikovati i upravljati njime, vratite ga natrag u hladnjak kako bi se stegnulo.Tijesto na nekoliko mjesta lagano izbodite viljuškom kako tijesto tokom pečenja se ne bi napirilo i ne bi puknulo.




Kao takvo, tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C - nekakvih 15-20 minuta, ovisno o pećnici i na kojoj vatri ćete je peći, a zatim krenite s pripremom nadjeva od limuna.

U posudu dodajte šećer u prahu, brašno, jaja, sušenu limunovu koricu, vanilin šećer, prstohvat soli i limunov sok .


Sve dobro umutite mikserom ili pjenjačom.



Prhko tijesto koje je na pola pečeno izvadite iz pećnice, te ga prelijte nadjevom od limuna i jaja, te pecite sve dok se gornji dio nadjeva ne stegne.


Kolač dobro ohladite, izrežite ga na kocke i posipajte šećerom u prahu. 





You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja