Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 2. listopada 2012.

Krem juha od češnjaka




Mislim da nema juhe koju nisam isprobao,barem ne onih tradicionalnih, a opet gledam da na blogu objavim nešto što dosad nije bilo objavljeno, pa je tako na red došla i ova vrlo ukusna krem juha od češnjaka od koje ćete se zagrijati tokom ovih jesenskih dana koji su pred nama. 
Ukoliko ste skeptični po pitanju češnjaka ili ga jednostavno ne volite, ne brinite da ćete se osjetiti po češnjaku - češnjak će se u juhi raskuhati, a ostati će samo eterična ulja češnjaka.





Sastojci :

Za beschamel :

2 dl ulja
3-4 jušne žlice glatkog bijelog brašna
0,5 - 1 l mlijeka ( ovisno kakvu gustoću beschamela želite dobiti )
prstohvat svježeg ribanog muškatnog oraščića
soli po ukusu

.................................................................................................

Ostali sastojci :

1 l mesnog ili povrtnog temeljca
4-5 režnja svježeg češnja-češnjaka 
1 čajna žlica svježeg peršinovog lišća
po potrebi vode


Sastojci potrebni za legiranje :

1/2 čašice kiselog vrhnja (od 180 ml )
1 žumanjak

rezanci po izboru kao prilog juhi ( ja sam koristio domaću taranu )


Postupak :

U posudu dodajte ulje i zagrijte ga. Dodajte brašno, te napravite klasičnu zapršku. Kad zaprška dobije laganu svijetlo-žutu boju dodajte mlijeko, maknite s štednjaka i pjenjačom dobro razradite kako ne biste dobili grudice. 


Vratite na laganu vatru opet, dodajte sitno sjeckano svježe peršinovo lišće, a zatim sitno sjeckani ili ribani češnjak.


Što se temeljca tiče ukoliko ga nemate možete zakuhati i vegetu s vodom ili upotrijebiti bilo kakvu drugu jeftiniju varijantu, surogat za vegetu. 


Beschamel podlijevajte po potrebi temljcem , sve dok ne dobijete gustoću krem juhe . U posebnoj posudici pjenjačom dobro razradite kiselo vrhnje, dodajte žumanjak i još jednom dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu.  Prije legiranja, juha mora obavezno ključati. U juhu dodajte legir smjesu, a pred sam kraj kuhanja ubacite rezance za juhu koje najviše volite i koji će Vam najbolje odgovarati za ovu juhu.


Doradite okus juhe po vlastitom nahođenju.




 Bon Appétit

4 komentara:

  1. Odlicno zvuci, nisam nikad probala praviti, moracu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Znaš za onu jednu reklamu kako kažu? "Probajte, sigurno nećete požaliti"! ;) Meni je bila super. Ostala mi je veća količina češnjaka, pa je nakon onih pilećih prsa u umaku od češnjaka i mrkve došla na red i ova juha. Nije ništa posebno niti ne znam kako profinjena, no kad čovjek više ne zna što bi, kad nema novaca niti inspiracije može se odlučiti i za ovako nešta. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. nije li 2 dl ulja malo previše ?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovisi. Ja sam radio na 2 dl. Ovo je samo smjernica, a Vi možete prilagoditi kako Vam odgovara i način na koji najviše volite.Isto tako možete upotrijebiti i svinjsku mast, maslac, kokosovo ulje i sl.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.