Translate

"Biber" meso s tjesteninom

by - studenoga 15, 2012

Prije nekoliko godina u hotelu sam prvi puta čuo i vidio ovo jelo koje smo posluživali za obiteljski ručak. Od tada se vrlo često zna pronaći i na mojem jelovniku. Koristio sam svinjetinu, a kao zamjenu možete koristiti i teletinu ili piletinu. Sam naziv ovog jela "biber meso" Vam govori o čemu je riječ.Radi se o vrlo pikatnom i pomalo ljutkastom umaku. Isto tako možete koristiti i svježi mljeveni šareni papar, obični crni mljeveni ili bijeli papar, a ukoliko imate mužar možete svježa zrna papra izlupati u mužaru, te kao takvog dodati pred kraj kuhanja. Uvijek gledam koliko god je moguće da je izbjegavam zaprške i sve druge zgušnjivače, jedino ukoliko bilo koja vrsta umaka bude rijetka onda moram posezati za zgušnjavanjem. Kod ovog jela je cilj što staviti malo više luka, a isto tako i mesa jer luk i meso daje finu gustoću umaku bez dodavanja ikakvog škroba.Kako ovaj umak i tjestenina ne bi bili predosadni i monotoni odlučio sam se i za malo graška.



Sastojci :

700 g svinjetine ( ili teletine, piletine - bijelo meso )
4 veće glavice crvenog luka
mljeveni crni ili bijeli papar ( po ukusu ili se možete odlučiti za kombinaciju ova dva navedena uz dodatak svježeg šarenog ili običnog )
1 puna čajna žlica mljevene slatke paprike
malo ljute mljevene paprike ( po želji )
1 l mesnog ili povrtnog temljeca
soli po potrebi i ukusu

...........................................................................


Postupak :

Meso narežite na žlijen, a crveni luk na sitne kockice. Luk pirjajte na masnoći, posolite ga kako bi što prije uvenuo i omekšao. 



 Nakon što ste ispirjali crveni luk dodajte narezano meso, poklopite i ostavite da se pirja, povremeno miješajući. 




Kad meso bude iskaliralo podlijte ga temeljcem, dodajte mljevene slatke i po želji ljute paprike, te ostavite da prokuha. Dodajte po želji graška ili nekakvog drugog povrća Vama po želji. Posolite, dodajte mljevenog papra kojeg želite i doradite okus. Ostavite da se kuha sve dok meso ne omekša, a i voda sve dok se ne reducira do željene gustoće.


Uz ovo jelo možete poslužiti bilo koji prilog : rižu na maslacu, krokete, kašicu od krumpira, tjesteninu... Ja sam se odlučio za domaću tjesteninu. Poslužite toplo uz sezonsku salatu. 


Bon Appétit


You May Also Like

2 comments

  1. Predobro izgleda :) ja bi izostavila grašak, al ova prefino djeluje! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fala kolegice! ;) Grašak ne ide u original, ja ga jednostavno obožavam na sve načine. Obično se radi na malo većoj količini crvenog luka i onda stavljaju zapršku u to jelo, no ja sam izostavio, ne volim jako tešku hranu ( osjećam se tromim,usporenim i ništa mi se ne da), a imam i osjetljivi želudac.Možeš sada kad dođu hladniji dani staviti zapršku, ili brašno pomiješano s vodom, pa da svi budu "siti" i zadovoljni. Ukoliko si za onu "light" verziju stavi dosta crvenog luka i dobro ga propirjaj - meso i luk daju gustoću umaku.

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja