Translate

Igre i kombinacije začina i okusa

by - studenoga 11, 2012


Začini su namirnice kojima začinjavamo jela. To su zapravo dodaci jelima, a dodajemo ih pri kuhanju ili pripremanju jela da nam jela budu što bolja, što ukusnija.

U začine ubrajamo : sol, ocat, kapare, papriku ( mljevenu ), papar, gorušicu ili senf, te druge tvorničke začine. Od svih začina najvažnija je kuhinjska sol, a isto tako mogao bih reći da je i nužna za pripremanje jela od mesa, povrća, žitarica, riže, kaša, kruha, tjestenine i drugih. Sol je nužna za konzerviranje svih vrsta povrća, mesa tipa kupusa, repe, ali isto tako i ocat koji ima ulogu u pripremanju razno raznih salata, nekakvih umaka, mesnih jela, marinada, te kod konzerviranja povrća tipa krastavaca, paprike , gljiva i drugih.


Ljudi od davnina su nastojali u tome da im hrana bude što ukusnija. Isto tako ima dosta namirnica, kuhanih jela koje ne bismo mogli jesti bez začina, osobito ne bez soli jer tada bi nam hrana bila bljutava i bezukusna. 
Osim soli i octa, dakako da postoje i mnogi drugi začini i mirodije. U ovom slučaju istaknuti ću "povrtne začine", a to su luk, češnjak, peršin, celer i mrkva. Dobri su jer sadržavaju osim mineralnih soli još i neke organske kiseline, a isto tako i eterična ulja. 

Zbog prevelike količine i uporabe povrtnih začina , prehrambena industrija počela je proizvoditi takve začine za kuharstvo.  Osim povrtnih začina, tvornički začini sadrže i druge tvari, npr. sol, natrijev glutaminat  ( dobiva se od biljnih i životinjskih bjelančevina), dodatne vitamine i drugo.
Izbor tvorničkih začina u kuhinji je veći, jer ima i takvih začina koje je potrebno prokuhavati. 
Tvornički začini koje rabi gost za stolom su tekući i nalaze se u prikladnim bočicama.
U dobro vođenim restoranima i hotelima tvornički začini ( kao i prije koje sam spomenuo sol, ocat i gorušica) pa i ulje nalaze se na stoliću za serviranje uglavnom, premda danas je teorija jedno, a praksa drugo.

Pri umjerenoj uporabi začini povoljno djeluju na probavu, a neki od njih imaju i ljekovito djelovanje npr. peršin, celer, češnjak i drugi.

Isto tako sve dodatne informacije o začinima možete pročitati i ovdje :

Tvornički začini i umaci

Čudesne mirodije i začini

Začinite to na malo drugačiji način

Nakon uvoda i onog bitnijeg prelazimo na razno razne mješavine i kombinacije začina i mirodija koje ja uglavnom upotrebljavam, te ću Vam pokazati kako što i sa čime kombinirama. Naravno da postoji mali milijun kojekakvih mješavina začina koje možete kupiti, no zašto ne biste sami kreirali svoje mješavine?!


Zeleni čaj 

Iako nisam nikada kupovao, niti znam da li ga ima za kupiti odlučio sam od zelenog čaja napraviti prah. Iz filter vrećica samo izvadite sadržaj, te ga sameljite u mlincu za kavu.


Kao takvog samljevenog čuvajte ga na suhim i tamnim mjestima. Možete ga stavljati u sve vrste kolača, biskvitnog tijesta i razno raznih keksića ( daje finu aromu zelenog čaja, a i lijepu zelenu boju ).



Limunova korica s morskom soli

Limune bi najbolje bilo da natrljate solju i sodom bikarbonom i ostavite da kao takvo odstoji 24 sata. Na taj način ukloniti ćete sve pesticide iz kore. Zatim ga pomoću posebnog nožića - gulilice ogulite mu koru ili naribajte na ribežu. Poslažite po masnom papiru za pečenje, te dodajte krupne morske soli i kao takvo stavite u pećnicu na najmanju temperaturu i kao takvog ostavite u pećnici sve dok se limunova korica ne osuši.


Kao takvoga čuvajte ga u hermetičkim posudicama. Možete ga upotrebljavati u slanim i slatkim varijantama, u marinadama s mesom i sl.



Ružmarin mix 

Vegeta se u mojoj kuhinji ne upotrebljava već duži niz godina, no ovu zadnju manju količinu sam dobio, te napravio ovaj mix sa sušenim ružmarinom.

Ovo je mješavina sušenog ružmarina, vegete i soli.
Možete je upotrebljavati sa svim vrstama mesa, a najbolje se slaže sa svinjetinom.



Mješavina začina za kosano meso

Kombinacija mljevene slatke paprike, mljevenog crnog papra i soli.


Ovu kombinaciju mješavine samo izmiješajte i čuvajte u hermetičkim posudama. Možete ovu mješavinu dodavati u sve kombinacije kosanih odrezaka, sarme, punjenih paprika, pljeskavica ...



Pikantna mješavina

Kombinacija češnjaka i crvenog luka u granulama, sa svježim mljevenim šarenim paprom.






Isto tako ovu mješavinu možete upotrebljavati za marinade, za začinjavanje mesa, u juhama i sl.



Mješavina paprike

Dvije vrste mljevene paprike, slatka i ljuta.


Možete je upotrebljavati u svim vrstama paprikaša, gulaša, perkelta.








Mješavina začina za kolače

Ova mješavina se sastoji od sušene limunove korice, cimeta i praha zelenog čaja.
Dodavajte ih u svim vrstama kolača, dizanog tijesta, muffina ...




Sjemenke


Sjemenke lubenice i jabuka.


Sjemenke su sušene. Možete ih upotrebljavati kod razno-raznih kuhanih alkoholnih i bezalkoholnih pića,također i kod izrade peciva jer u sebi sadržavaju jako puno eteričnih ulja, kao i druge sjemenke tipa : buče, suncokreta ...


Mješavina začina za pizzu

Sastoji se od origana, luka i češnjaka u granulama,papra, bosiljka, ružmarina i kadulje.


Sve navedene začine pomiješajte i skladištite na suhim i tamnim mjestima. Uglavnom se upotrebljava kod izrade umaka od rajčice za pizzu, no možete ga dodavati u sve vrste umaka.



Arancini u prahu

Svi znate što su arancini, no kako mi je ostala malo veća količina odlučio sam se napraviti vrstu praha, praška od njega.
Osušene i već unaprijed napravljene arancine stavite u mlinac za kavu ( u njemu ćete najbolje i najjednostavnije dobiti prah ), te čuvajte na suhim i tamnim mjestima.


Od njega možete zbilja raditi sve što Vam padne na pamet. Kako nam je Božić vrlo blizu ovim prahom od arancina možete obogatiti sve svoje vrste kolača, krema i nadjevom ovim prahom u granulama.



"Domaći" kardamom

Indijska mješavina začina koja se sastoji od đumbira u prahu, bijelog mljevenog papra,klinčića, muškatnog oraščića,kima ( kumina) i  cimeta.


U mlin za kavu dodajte klinčiće i kim, te ih oboje dobro usitnite i pomiješajte s preostalim začinima. Ovakav začin možete upotrebljavati u svim vrstama jela, bilo da su slatka ili slana.




Sve navedene začine i mirodije pažljivo dozirajte, što naravno dolazi s iskustvom. Ove sve navedene kombinacije i mješavine začina i mirodija su samo dio čega možete napraviti, naravno da postoje još mnogobrojne varijacije i mješavine, nadam se da ćete pronaći nešto za sebe. Začine i mirodije obavezno čuvajte na suhim i tamnim mjestima, pazite da ne dođu u doticaj s kuhinjskim parama. Nemojte ih praviti i kupovati u velikim količinama jer stajanjem gube organoleptička svojstva.



You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja